Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2018-06-20 20:32:00

TGM: megszavazták az alkotmánymódosítást, máris elvesztettünk pár embert

A filozófus szerint több tucat olyan ember lehet, aki a mai törvénymódosítás miatt inkább nem akar szerepet vállalni a magyar társadalomtudományban.

Ahogy beszámoltunk róla, megszavazta a parlament a hetedik alkotmánymódosítást szerdán. Tamás Gáspár Miklós szerint a magyar történelem gyásznapját jelentik a módosítások, a tudományos élet számára pedig komoly hatással van mindez. A filozófus az ATV Egyenes beszéd című műsorában arról beszélt, hogy olyan fiatal kollégák, akik tervezték, hogy az állami tudományos szektorban helyezkednek el, a mostani körülmények miatt elképzelhető, hogy inkább nem teszik. A szavazás óta „máris elvesztettünk pár tucat embert”- vélekedett.

Mint mondta, személyesen is ismer valakit, aki azt mondta neki a mai döntést követően, hogy nem csak a szakmájához ért, hanem egyebekhez is, ezért családostul inkább kiköltözik Németországba, ahol informatikusként érvényesülne inkább. TGM beszélt arról is, hogy a helyzetet nehezíti, amikor például listák jelennek meg a tudományos életben tevékenykedőről. Úgy véli, ez főleg a fiatal kollégákat befolyásolhatja, akik családalapításban gondolkodnak és ettől „a folyamatos fenyegetőzéstől” megrettenhetnek.

A filozófus úgy gondolja, nem csak a tudományos életet fenyegeti Magyarországon veszély, hanem az irodalmat is, szerinte itt is várható jobboldali hatalomátvétel, ahogy az a színházi világban már elkezdődött. Hozzátette: úgy látja, a közgazdászokra is várnak keményebb napok.

A listázásokkal kapcsolatban saját magára vonatkozóan elmondta, van következménye, ha így megbélyegzik az embert, ő például lassan 11 éve munkanélküli ugyanezen okból kifolyólag.

atv.hu

Ajánlom

További belföldi híreink