Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2018-06-20 17:42:00

Fideszesek: lesz sírás-rívás, óbégatás, de nem lesz kizárás

Lesz sírás-rívás, óbégatás a Néppártban, de nem zárják ki a Fideszt a Stop Soros miatt - Orbán Viktor környezetében így értékelték munkatársunknak a mai parlamenti szavazást, amikor is egyáltalán nem vették figyelembe a Velencei Bizottság előzetes, a kormányfő és a miniszterek által megismert kifogásait. A CEU-megállapodás most nincs napirenden - mondták kormányzati források.

Nemcsak Orbán Viktor nyilatkozott úgy munkatársunknak, hogy nem tart a Fidesz kizárásától, mert ott "nagyon kedves emberek vannak", fideszes kormányzati források is mosolyogva, fejüket csóválva reagáltak, amikor a Stop Soros megszavazása előtt azt kérdeztük: nem zárják-e ki a Fideszt, ha nem veszik figyelembe a Velencei Bizottság kifogásait és nem írják át annak megfelelően a javaslatot. "Lesz majd sírás-rívás, óbégatás, de nem lesz kizárás"- fogalmazott egyikük.

Mint kiderült, a miniszterelnökhöz és a kormány minisztereihez eljutott a VB nem hivatalos előzetes véleménye. A szavazás előtti órákban Hende Csaba, a törvényalkotási bizottság elnöke, de Völner Pál is azt mondták, hogy ők nem találkoztak vele, nem látták, ezért nem is lesz már a parlamenti szavazás előtt semmilyen korrigálás a Stop Soros-javaslaton.

A VB kritikája - mint megírtuk - arról szól, hogy a Btk.-tényállás legitim, alkalmazható, de arányossági kifogással éltek a Bizottság alkotmányjogászai: azaz túlzónak találták a törvénycsomagban a szankciókat, az elzárást és a börtönbüntetési tételt is.

De a kormányban is az a vélemény, hogy ha lesz is "turbulencia" a Néppártban, ez ugyanúgy elsimítható, mint eddig, a néppárti csúcsvezetők - Joseph Daul elnök és Manfred Weber frakcióvezető - a zártkörű megbeszéléseken kedélyesek - állítják brüsszeli forrásaink.

A Néppártnak nagyobb szüksége van a Fideszre és Orbán Viktorra, mint valaha, hiszen Emmanuel Macron francia elnök is egy külön pártcsaládban és európai parlamenti frakcióban gondolkodik - fogalmazott forrásunk, bár az szerinte nem lesz meglepetés, ha lesznek még a Fidesz kizárását célzó törekvések Brüsszelben. Novák Katalin, a Fidesz alelnöke találkozik majd a Fidesz néppárti tagságának a felfüggesztését szorgalmazó holland kereszténydemokrata párt elnökével. Emlékezetes, hogy a holland kereszténydemokraták júniusi kongresszusukon egy olyan határozatot fogadtak el, hogy ha a Fidesz nem tartja magát a Néppárt által vallott értékekhez, akkor ideiglenesen fel kell függeszteni a tagságát.

Novák Katalin, a Fidesz alelnöke Sybrand van Haersma Bumához, a párt parlamenti frakcióvezetőjéhez címzett levelében megfenyegette a CDA-t: amíg a vezetése nem kér bocsánatot a Fidesztől, addig felfüggesztik minden kapcsolatukat a holland testvérpárttal. Viszont - Novák Katalin tájékoztatása szerint - miután elküldte a CDA-nak a Stop Soros-javaslatot, "elindult a párbeszéd, egy értelmes eszmecsere", ennek eredménye lesz a találkozó is Ruth Peetoom elnökkel - mondta az államtitkár munkatársunknak. De a hollandok mellett a svédek, a máltaiak, a luxembourgiak is napirenden tartják a Fidesz-kérdést, ők a legintoleránsabbak Orbán Viktorral.

A júliusi Merkel-meghívás és találkozó egyértelmű siker Orbán Viktor számára, akkor is, ha a munkaebéden minden bizonnyal felvetődik majd minden eddig nem teljesített néppárti elvárás, például a CEU ügye is. A megállapodás a CEU ügyében most nincs napirenden - mondta egyik kormányzati forrásunk. Holott nyilván ő is és Orbán Viktor is emlékszik Michael Ignatieff nyilatkozatára: ha nyáron nem lesz megállapodás a magyar állam és New York állam oktatási kormányzata/hivatala között, akkor a CEU elköltözik Budapestről.

További belföldi híreink