Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2018-06-20 21:11:00

Egyre több nyugdíjast ösztönözne a kormány arra, hogy dolgozzon

Januártól jobban megéri a nyugdíjasoknak a munkavállalás, mert nem kell majd járulékokat fizetniük, csak a 15 százalékos személyi jövedelemadót. A kereskedelmi és iparkamara elnöke szerint több mint 80 ezren hiányoznak a munkaerőpiacról.

Egyre több nyugdíjast ösztönözne a kormány arra, hogy dolgozzon

80 és 90 ezer – a kereskedelmi és iparkamara elnöke szerint ennyien hiányoznak a munkaerőpiacról.

A most benyújtott adótörvények szerint a kormány egyre több nyugdíjast ösztönözne, arra, hogy dolgozzon. Így januártól a munkaviszonyban foglalkoztatott nyugdíjas munkaadójának nem kell a jövő évtől sem szociális hozzájárulási adót, sem szakképzési hozzájárulást fizetnie.

A javaslat szerint magának a munkavállaló nyugdíjasnak pedig nem kell majd egészségbiztosítási-és nyugdíjjárulékot fizetnie. Mindössze 15 százalékos személyi jövedelemadót vonnak le a béréből. És itt még nincs vége a kedvezményeknek.

Amennyiben a minimálbér 12-szeresét elérte a jövedelem, akkor megszűnt a nyugdíjfolyósítás. Ez a szabály megváltozik, a korlát eltörlésre kerül.

Sokak szerint ezekkel a könnyítésekkel gyakorlatilag kihúzták a talajt a Nyugdíjas Szövetkezetek alól, hiszen eddig csak ott voltak kedvező foglalkoztatási feltételek. A Híradónk által megkérdezett szövetkezet elnöke szerint viszont ezek a szervezetek biztos lábakon állnak és biztonságot nyújtanak a nyugdíjas munkavállalóknak.

A kamara elnöke ugyanakkor nem kritizálta a Nyugdíjas Szövetkezeteket, miután „Kósa Lajossal átbeszélték a dolgokat”.

„Ezek a formák szerintem egymás mellett élnek és versenyképesek lesznek. Eldöntheti bármelyik munkavállaló, hogy mihez van kedve inkább” – mondta Kósa Lajos.

Kósa Lajos azért is optimista, mert felmérésük szerint 2 millió 700 ezer nyugdíjas közül 800 ezren szívesen dolgoznának.

atv.hu

Ajánlom

További belföldi híreink