Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2018-06-19 06:47:00

„Mindenki úgy élte meg, mintha már nem lenne válság, de valójában ez egy látszat volt”

A forint gyengülésének okairól és a Magyar Nemzeti Bank hitelfelvételt szigorító intézkedéséről is beszélt Pogátsa Zoltán az ATV Egyenes beszédben.

Volt egy relatíve kedvező időszak, amit mindenki úgy élt meg, mintha a válság már nem lenne, de valójában ez egy látszat volt- fogalmazott Pogátsa Zoltán, aki szerint az MNB-nek a lakossági hitelfelvétel feltételeit szigorító intézkedését is a forint gyengüléséből lehet levezetni.

A közgazdász arról beszélt, hogy az elmúlt években a korábbi válságot az amerikai és európai jegybankok úgy kezelték, hogy stimulálták a gazdaságot mesterségesen alacsonyan tartott kamatszinttel, másrészt gyakorlatilag pénznyomtatással élénkítették a gazdaságot.

A szakember elmagyarázta, hogy az alacsony amerikai kamatok miatt az a pénz, amit a válság utáni élénkítés során Amerikában beleraktak a gazdaságba, átáramlott olyan országokba, mint Magyarország, mert itt magasabb volt a kamat, igaz, nagyobb volt a kockázat is. Viszont a tengerentúlon megfordult a tendencia, a Fed viszi felfelé a kamatszintet, emiatt pedig a befektetők is másként gondolkodnak, elkezdik kivonni a pénzeiket a hozzánk hasonló országokból - folytatta Pogátsa.

A közgazdász hozzátette: bejött a képbe Törökország és Argentína problémája is, és bár Magyarország gazdasága biztosabb talajon áll, mint ezen országoké, mint feltörekvő piacot, gyakran egy kalap alá veszik velük hazánkat, így részesülünk az ottani kockázatokból is. A szakember szerint ezeknek köszönhető, hogy mostanában az euróval szemben a 324-es forint árfolyamba is belekóstoltunk.

Pogátsa Zoltán elmondta, ilyen esetekben a nemzeti jegybankoknak mérlegelniük kell, hogy milyen távon tartják veszélyesnek a helyzetet. Mint mondta, teljesen rendben van, ha pár hetet kivár az MNB és addig nem lép, de hosszabb távon lehet, hogy rákényszerül a beavatkozásra és emelni fog a magyarországi alapkamaton is. Ezt a cseh és a román jegybank már meglépte, a lengyel pedig hozzánk hasonlóan kivár. A közgazdász hozzátette: ha kamatot emelnek, az nyilván lassítani fogja a gazdaságot, ezért is várnak ki a szakemberek.

Az MNB minap megjelent szigorítási tervével kapcsolatban, miszerint ősztől a 400 ezer forint alatti jövedelemmel rendelkezők esetében megfelezik a vállalható törlesztőrészletek mértékét, azt mondta a szakember, hogy kicsit szigorúnak, kicsit korainak, de elővigyázatos lépésnek tartja, hogy az MNB megpróbálja megakadályozni, hogy jelentős társadalmi csoportok eladósodjanak Magyarországon. Elmondta, hogy ugyanakkor, amiből nálunk probléma volt, az a devizaalapú hitelezés, nem a forint alapú. Pogátsa Zoltán szerint mindenesetre a magyar társadalomnál sokkal eladósodottabbak is vannak Nyugat-Európában, vagy például a skandináv országokban. Utóbbival kapcsolatban azt mondta, ott komoly kockázata van, hogy válság lesz a jelzáloghitelezésből.

atv.hu

Ajánlom

További belföldi híreink