Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2018-06-20 06:20:00

Ha teheti, ne használja a bankkártyáját a nyaralás alatt

Három és fél éves mélyponton, 325 felett is járt kedden a forint árfolyama az euróval szemben. A kamatdöntés utáni megnyugtató üzenetek azonban jótékonyan hatottak a piacokra. A külföldre indulók a szakértők szerint akkor járnak a legjobban, ha nem használják a bankkártyáikat a nyaralás alatt, hanem előre váltanak eurót.

 

Ahogy arról portálunk is beszámolt, szerdán délelőtt drámaian gyengült a forint, az euró jegyzése a kora reggeli 323,91 forintról 324,71-ig emelkedett, ami a magyar valuta idei leggyengébb árfolyama volt, egyúttal három és fél éves mélypontja is az euróval szemben.

Aki most vesz eurót, például a nyaralás költségeire, az csak akkor nem fizet rá, ha valamelyik utazási irodán keresztül intézte a nyaralást. Az előre lekötött, és sokszor kifizetett utakkal ugyanis könnyebb tervezni, az utazásszervezők pedig egyelőre – az árfolyamtól függetlenül – nem emelik az árakat.

„A vonatkozó jogszabályok értelmében az utazási irodák az utazás megkezdéséhez képesti 20 napon belül már nem emelhetnek részvételi díjat. Illetve ha azt megelőzően 8 százalékot meghaladja az emelés, akkor az utasok kötbér és indoklás nélkül elállhatnak” – magyarázta az ATV Híradójának Bakó Balázs, a Magyar Utazási Irodák Szövetségének helyettes szóvivője.

Lovas Judit, az enpenzem.hu főszerkesztője azt mondja: míg korábban célszerűbb volt bankkártyával fizetni az európai nyaralóhelyeken, most akkor járunk a legjobban, ha lehetőleg pénzváltóknál, és előre váltunk valutát. „Igazából azt lehet mondani, hogy megéri készpénzben kivinni a pénzt” – fogalmazott.

A Porfolio elemzője szerint a Magyar Nemzeti Bank kamatdöntésről szóló első közleménye után a forint 325 fölé is gyengült az euróval szemben, majd miután megnyugtató üzenetek érkeztek jegybanktól, a magyar fizetőeszköznek sikerült 323-ig visszaerősödnie.

„Gyakorlatilag a jegybank elismerte azt, hogy a két éves monetáris politikai horizonton, amin ők számolnak, nem tarthatók fenn a jelenlegi laza monetáris kondíciók” – mondta Beke Károly. Az elemző szerint arra lehet számítani, hogy a forint a 320-as árfolyamig erősödik vissza majd a következő napokban, a korábbi 310-315 forintos euró elérésére egyelőre kevés az esély.

atv.hu

Ajánlom

További belföldi híreink