Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2018-06-19 19:20:00

Adót emel a kormány: drágul az Unicum és a pálinka

Visszavonulót fúj a kormány az Európai Bizottsággal szemben, és legújabb adócsomagjában kiterjeszti a népegészségügyi termékadót a gyümölcspárlatokra és a gyógynövényes italokra is, vagyis az új adóval drágulnak majd a pálinkák és az Unicum is.

Adót emel a kormány: drágul az Unicum és a pálinka

Korábban az unió kifogásolta, hogy a kormány nem vetette ki az adót egységesen az összes alkoholtermékre, hanem bizonyos alkoholos italokkal kivételezett. Nem vonta be például az adózók körébe a pálinkát és a gyógynövényes italokat.

A kormány a javaslat indoklásában leírja, hogy szerintük az Európai Bizottságnak nincs igaza, de ettől függetlenül úgy döntöttek, hogy inkább "lezárják a jogvitát", és kivetik az adót a gyümölcspárlatokra és a gyógynövényes italokra is.

Egyúttal növelik is az adó mértékét, valamennyi adóköteles termék esetén mintegy 20 százalékkal kell majd több adót fizetni. A javaslat a mértékeket kerekítve határozza meg.

Azt, hogy a kormány az adó emelésére készül, lehetett sejteni. A múlt héten beadott költségvetési törvényben ugyanis már látszott, hogy a népegészségügyi termékadóból (neta) származó eddigi évi 30 milliárd forintnyi bevételnek csaknem kétszeresével, 57,2 milliárd forinttal számolnak jövőre.

atv.hu/Index

További belföldi híreink