Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2018-06-18 15:28:00

Közigazgatási bíróság: más ítéletek születhetnek, mint eddig

Bárándy Péter szerint a közigazgatási bíráskodás eljárási szabályainak megújítására szükség volt, de a szerkezetet nem kellett volna átalakítani. A módosítások eredménye szerinte az is, hogy másként kell majd a jogszabályt értelmezni, mint eddig. Már nem a Kúria jogértelmezése lesz a meghatározó, hanem a törvény preambulumáé és a miniszteri indoklásé.

Újra lesz közigazgatási bíróság, ami a kritikusok szerint "Fidesz-bíróság" lesz. Bárándy Péter volt igazságügyminiszter arról beszélt az ATV Start műsorában, hogy erre nem lenne szükség. A közigazgatási bíráskodás eljárási szabályainak megújítására szükség volt, a hangsúlynak át kell kerülni a bírósághoz a közigazgatási határozatok felülvizsgálata tárgyában, de ehhez a szerkezetet nem kellett volna átalakítani, vélekedett.

A szerkezet átalakításának egyetlen racionális oka van, folytatta, hogy a Kúria alól ki lehessen vonni a jogegységesség biztosítását, és azt át lehessen tenni a közigazgatási felsőbb bírósághoz, ami azért érdekes Bárándy szerint, mert ennek a bírósági rendszernek a feltöltése a közigazgatásból származó személyekkel történne.

Egy bíró a függetlenségre, a törvénynek és a lelkiismeretnek való alávetettségre szocializálódik, magyarázta. Egy közigazgatási személynek a mindenkori kormány működését kell biztosítania, de a mostaniak nagy része úgy van szocializálva, hogy a jelenlegi kormányhoz legyen hű, nem a mindenkorihoz, tette hozzá.

Nehéz megjósolni, hogy mi várható ezután, közölte a volt igazságügyminiszter, de hogy a kormány mindent megtesz azért, hogy az ő érdekeit szem előtt tartva járjon el a közigazgatási bíróság, az biztos.

Említette, hogy jövő év január elsejétől a bírói jogértelmezés alapvetése a törvények preambuluma, ami egy politikai nyilatkozat és a miniszteri indoklás lesz, eddig a meghatározó a főbíróság, a Kúria jogértelmezése volt. Eddig az indoklás figyelembe vehető volt, mint tudományos magyarázat, ha elérte azt a szintet, tette hozzá az ügyvéd, mostantól viszont az alkotmány azt mondja ki, hogy alapvetően a jogszabály céljának megállapításánál ezt a politikai indoklást kell a jogértelmezés alapjaként figyelembe venni. Ennek nagy jelentősége van, jegyezte meg Bárándy Péter. Ennek következtében más ítéletek születhetnek, mert politikai jellegű indoklás jelöli ki, hogy miképpen kell értelmezni a jogszabályt, nem pedig a szakmai kötelező bírói iránymutatás, magyarázta.

Bárándy tájékoztatott arról is, hogy a bíró függetlenségét behatárolja a jogszabály, tehát, ha az alaptörvény mást ír elő, akkor ő sem függetlenítheti magát az alaptörvénytől, vagyis nem érvényesítheti a bírói függetlenségét.

A volt igazságügyminiszter közölte, ha az Alkotmánybíróság nem olyan lenne, amilyen, akkor lehetne hozzá fordulni, de így inkább külföldi fórumokhoz lehet fordulni, akkor is, ha itthon lehazaárulózzák őket, mint ahogy azt Handó Tünde tette egy nyilatkozatában. Bárándy szerint egy jogászt ez nem kell, hogy érdekeljen, mert csak egy politikusi megnyilvánulásról van szó. A hangulatát megmérgezheti, de a lelkiismeretét nem, tette hozzá.

atv.hu

További belföldi híreink