Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2018-06-18 13:56:00

Horn Gábor: mi értelme lenne a Fidesznek lefizetni az MSZP-t?

A Republikon Alapítvány elnöke szerint Tóth Bertalan a maga nyugodt kiegyensúlyozottságával képes lehet az integrátor szerepére a baloldalon, ami Botka Lászlónak nem sikerült.

Milyen irányba mutat az MSZP vasárnapi tisztújítása?

 

„Soha nem állt ilyen rosszul az MSZP, sem a baloldal"- ez a véleménye Horn Gábornak, a Republikon Alapítvány elnökének, aki elmondta az ATV Start műsorában, hogy Tóth Bertalan megválasztásával időt nyert a szocialista párt. Szerinte az MSZP egy túlélő párt, "és képes lehet felemelni a fejét, ha elkezd kifelé politizálni, és egy karakteres, nyitott, integrálni képes baloldali politikát az asztalra tenni".

Egy megosztott társadalomban élünk, jegyezte meg Horn, ahol szerinte egyik oldalon egy határozott, egyértelmű politika, a másik oldalon pedig egy szétesett, arculatát elvesztett, saját magát megmutatni nem tudó politika van. Ezen változtatni kell, jelentette ki. Botka László a nagy integrátor képében jelent meg, és nagyrészt saját magát buktatta meg, hiszen azzal kezdte, melyik az a párt, akivel nem akar együttműködni, magyarázta az SZDSZ volt politikusa. Ugyanakkor Horn szerint mégis hiba volt Botkát "kinyírni", és ezt a hibát Karácsony Gergely már nem tudta kijavítani. Úgy véli, Tóth Bertalan a maga nyugodt kiegyensúlyozottságával képes lehet az integrátor szerepére.

Arra a kérdésre, hogy lehet-e valós alapja annak, hogy a Fidesz pénzeli az MSZP-t, Horn azt mondta, ez csak egy legenda, mi értelme lenne ennek a Fidesz részéről? Van egy meghatározó, centrális erőtérként működő párt Magyarországon, amelynek mindenféle társadalmi elemmel van kapcsolatrendszere, ez természetes, és normális, folytatta, de ez nem jelenti azt, hogy, akivel valamilyen kapcsolata van, azt le is fizeti. Az ellenzék inkább egy bizonyos gyöngeséget mutat, és felmerül a kérdés az emberekben, miért nem tudják összeszedni magukat, állapította meg a Republikon elnöke.

Arra a felvetésre, hogy a Magyar Tudományos Akadémia költségvetését a kormány megpróbálja átcsoportosítani és így esetleg az intézményt „maga alá gyűrni”, Horn úgy reagált: nagyon szomorú, hogy ez megtörténhet, mert Lovász Lászlót, az MTA elnökét független, nemzetközileg is elismert, nagy tekintélyű tudósnak tartják, aki politikailag senkihez sem kapcsolódott. Hozzátette: talán ezért is tudták vele ezt megtenni, bár az egyeztetések még zajlanak.

atv.hu

További belföldi híreink