Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2018-06-17 06:10:00

Halálút: borzalmas tragédiák a 4-es főúton, még rosszabb lehet a baleseti statisztika

2016-ban 187 baleset történt az ország legforgalmasabb és leghosszabb főútján, ez a szám sajnos idén várhatóan még rosszabb lesz, májusig már 12-en vesztették életüket ezen a szakaszon. Megnéztük, mi az oka a sok balesetnek és lehet-e tenni ellenük valamit.

Mindenkit sokkolt az a felvétel három hete, ami végigkövette, ahogy egy román kisbusz 8 utasával, köztük egy állapotos kismamával robog a tragédia felé a 4-es főúton. Elég volt egyetlen pillanat, amikor a sofőr nem az útra, hanem a telefonjára figyelt és bekövetkezett a 9 ember életét követelő baleset.

Az ATV Heti napló Sváby Andrással című műsor stábja most visszament ugyanarra a szakaszra, megnézni, hogy bármi változott-e. Nem csak mécsesek, de a rendőrségi felfestések, és törmelékek is jelzik még most is azt, hogy itt volt a baleset.

Ez az a része egyébként a 4-es útnak, ahol a leginkább gyorsulnak, leginkább előznek az autók, ugyanis itt nincs záróvonal, nincs sebességkorlátozó tábla, sőt nem jelzi azt se semmi, hogy előzni esetleg veszélyes lehet.

Ezen a szakaszon az M4-es építkezése már jól áll, szinte teljesen kész, ugyanakkor épp emiatt sokan azt gondolják, nem lehet szembeforgalom, működik már az a szakasz.

Az internet is tele van olyan videókkal, amik azt mutatják, ezen a helyen nagyon sokan kerülnek közel a balesethez és a tragédiához.

A sok baleset és a 4-es szörnyű állapota miatt akarták kiváltani az M4es autópályával. Csakhogy a Simicska Lajos cége által vezényelt beruházást a G-nap után hosszú időre, kartell gyanú miatt leállították. Így most vannak szakaszok, amelyek kétszer két sávosak szalagkorláttal elválasztva, vannak viszont kétirányú forgalmú szakaszok, rengeteg helyen az újraindított építkezés miatt pedig terelés. Így az is biztos, hogy nagyon, de tényleg nagyon kell figyelni végig ezen az úton.

Nem csak ránézésre, de statisztikailag is ez a legforgalmasabb és leghosszabb főút Magyarországon. Budapesttől Záhonyig ér a 352 km hosszú, és a KSH adatai szerint naponta majdnem 14 ezren használják. Ez az egyik magyarázata annak, hogy az ország összes útja közül itt történik évek óta a legtöbb baleset. 2016-ban 187. Ebből 13 halálos, 46 súlyos, 128 könnyű sérüléssel járó volt.

Sajnos idén már biztos, hogy még rosszabbak lesznek a számok, mert már májusig 12-en veszítették életüket itt. Nem véletlenül nevezik az autósok halálútnak a 4-est, rengeteg kamion jár erre, ráadásul nagyon hosszú útszakaszon és sokszor nem tartják be a KRESZ szabályait.

Fix traffipax egyébként összesen 4 db van az egész főúton, persze olykor mobillal is mérnek a rendőrök. Azonban, ha a szörnyű híreknek és tragédiáknak, a híradós képsoroknak nincs visszatartó erejük, kérdés, hogy némi pénzbírságnak van-e. Talán az, ha az utat felújítják, illetve szélesítik, a jövőben javíthatja a statisztikákat.

atv.hu

További belföldi híreink