Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2018-06-14 06:07:00

Teljesen át kell alakítani a hajléktalan-ellátást?

Hozzáértők szerint nem jelentene megoldást, ha a kormány az Alaptörvényben rögzítené a közterületek életvitelszerű használatának betiltását. A Fidesz szerint ugyanis minden hajléktalannak van helye a szociális ellátórendszerben. A kormánypárt úgy gondolja, hogy a közmunkaprogram alkalmas arra, hogy aki akar, az lakhatást is fizessen a keresetéből. Az ATV-nek nyilatkozó szakértők úgy vélik, az államnak inkább az önálló, és megfizethető lakáshoz jutást kellene segítenie.

Ahogy arról az atv.hu beszámolt, a Fidesz azt kéri a kormánytól, hogy a most zajló alkotmánymódosítási folyamatban teremtsék meg annak jogi feltételeit, hogy ne legyen megengedett az életvitelszerű közterületen tartózkodás, mert állításuk szerint minden hajlék nélküli ember számára biztosított a szálláshely.

A Menhely Alapítvány igazgatója azonban úgy látja, teljesen át kellene alakítani a mostani rendszert ahhoz, hogy azok is bekerülhessenek a hajléktalan-ellátásba, akik jelenleg nem tudják igénybe venni a szállókat. Aknai Zoltán szerint egyéni igényeket kell kielégíteni. „Olyan helyzeteket kell teremteni, ahol az egyének igényei vannak kielégítve, és nem pedig tömegigényeket elégítünk ki, ami most a jelen állás szerint működik” – fogalmazott.

Misetics Bálint szerint nem az a kérdés, hogy jó-e, hogy emberek a közterületen, az utcán élnek. „Ez senki szerint sem jó. Az a kérdés, hogy ehhez úgy állunk-e hozzá, hogy mindegy hová, csak tűnjenek el a szemünk elől – ami a Fidesznek a hozzáállása –, vagy úgy állunk hozzá, hogy hát legyen mindenkinek, még ha szerény, de valamilyen megfizethető lakhatása” – magyarázta a szociálpolitikus.

A Fidesz szerint azonban a közmunkaprogram mindenki számára megnyitotta azt a lehetőséget, hogy megfelelő munkát vállaljon. „És a munkavállalásukból tudják a saját életüket rendezni, vagy a szállásukról adott esetben gondoskodni is tudjanak” - fogalmazott Bajkai István, a kormánypárt országgyűlési képviselője az M1 aktuális csatorna szerda reggeli műsorában.

Jutka, a dolgozó, hajléktalan az ATV Híradójának úgy vélekedett: a kormány nem kalkulál azzal, hogy a szállóért is fizetni kell tízezer forintot havonta, amelyhez jön még tízezer forintnyi kötelező megtakarítás, plusz a munkába járáshoz szükséges bérlet, újabb tízezerért. Ezt is ki kellene gazdálkodni az 54 ezer forintból.

„Nem tud belőle lakást venni, nem tud albérletet váltani. De ugyanúgy fizetési kötelezettsége van, és egyszerűen a megélhetése veszélyeztetett, mert nem tud elmenni a közösségi étkezésekre, a munkahelye miatt nem jut oda. És 20 ezer forintból egy hónapig nem lehet megélni” – hangsúlyozta.

A Város Mindenkié csoport szerint a hajléktalanság problémájának megoldásában az is sokat segítene, ha csökkentenék az utánpótlást – vagyis kevesebb ember kerülne utcára.

atv.hu

További belföldi híreink