Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2018-06-13 16:47:00

Így reagáltak az ellenzéki pártok a jövő évi költségvetés tervezetére

A DK szerint a tervezet a toporgás költségvetése, míg az MSZP úgy véli, ez "Futballisztán" büdzséje.

Így reagáltak az ellenzéki pártok a jövő évi költségvetés tervezetére

Noha a Fidesz gyors gazdasági növekedést tervez, a 2019. évre benyújtott költségvetés semmilyen, az emberek számára fontos területen nem képes kezelni az egyre szorongatóbb helyzetet – írja közleményben a Demokratikus Koalíció.

A Demokratikus Koalíció szerint Magyarországnak egyetlen célja lehet: európai életet teremteni, bevezeteni az eurót és közelebb kerülni az Európai Egyesült Államok eszményéhez. A benyújtott költségvetés ezt a célt nem szolgálja. Nem csökkenti az oktatás, az egészségügy, a szociális szféra krónikus pénzügyi hiányát, nem olvasható ki belőle, hogy a kormány ezeken a területeken érdemi változást tervezne vagy ajánlana. Állandósul a pedagógus- és orvoshiány, nem kapnak segítséget a hozzátartozóikat otthon ápolók, nem jut több forrás az önkormányzatoknak. Nem történik semmi.

A kormány költségvetési tervezete arról tanúskodik, hogy Magyarország egy helyben fog toporogni a következő évben. Nyoma sincs benne a beígért haderőfejlesztésnek, nem derül ki belőle, miből finanszíroznák az amúgy is széles körben vitatott bírósági reformot és nem kerülünk általa közelebb az európai életminőséghez. Nem tartalmaz adó- vagy járulékcsökkentést sem, a magyar gazdaság jövőre sem lesz szabadabb. A benyújtott javaslat fantáziátlan, koncepciótlan, egy elfáradt, sodródó kormányzat képét mutatja.

LMP: a büdzsé nem válasz

Az LMP álláspontja szerint a jövő évi büdzsé nem ad választ az emberek mindennapi problémáira, annak legnagyobb vesztesei pedig a fiatalok "és a jövő lesz". Csárdi Antal, a párt országgyűlési képviselője a javaslat szerdai beterjesztését követő sajtótájékoztatóján a változatlanság és a fenntarthatatlanság költségvetésének nevezte a 2019-es büdzsét.

Az oktatási források 15 milliárd forintos növekménye szerinte meg sem közelíti az inflációt, vagyis reálértéken az ideinél kevesebb jut majd a jövő szempontjából legfontosabb területre - fejtette ki.

Hiába készül demográfiai fókuszú kormányzásra a kabinet, ha a költségvetés nem ad választ az elvándorlás megállítására, arra, hogy mitől lesz lényegesen magasabb az itthon dolgozók bére, mitől csökken a munkaerőhiány - sérelmezte, de szerinte a javaslat a lakhatási válságot sem orvosolja.

Csárdi Antal elmondta: az LMP leállítana számos, általuk feleslegesnek és túlárazottnak ítélt beruházást, a többi között a Belgrád-Budapest vasútvonalét, valamint az alapvető élelmiszerek teljes spektrumában csökkentené az áfát.

MSZP: Futballisztán tervezetét mutatták be

Varga Mihály Futballisztán 2019. évi költségvetés tervezetét mutatta be – írja közleményében az MSZP.
A 2019. évi költségvetés tervezetére győzelmi jelentést alapozni nem lehet, annak ellenére sem, hogy Varga Mihály minden idők legjobb költségvetéseként igyekszik eladni portékáját – áll a közleményben. Remélik, hogy a pénzügyminiszter már beleszámolta az új költségvetésbe a fideszes korrupció miatt az Európai Uniónak visszafizetendő 150 milliárdos és a miniszterelnök vejének csalássorozata miatti 13 milliárdos büntetést is.

Egy biztos: ez nem egy kereszténydemokrata költségvetés, sokkal inkább egy felelőtlen, populista, kommunikációs kormányzás büdzséje, Futballisztán költségvetése, ahol még mindig több mint 100 milliárd megy el stadionokra – állítja a párt.

Varga Mihály szerint ez a biztonságos növekedés költségvetése lesz. Azonban, hogy a gazdaság motorját továbbra is az uniós források jelentik, amelyek nélkül a magyar gazdaság egyszerűen összeomlana. Ezért is megdöbbentő az Orbán-kormány felelőtlen politikája, amellyel folyamatosan távolítják el hazánkat az Európai Uniótól – fogalmaz a párt.

Jobbik: ez a megszorítások költségvetése

A megszorítások költségvetésének nevezte szerdai budapesti sajtótájékoztatóján a 2019-es büdzsé tervezetét Z. Kárpát Dániel, a Jobbik alelnöke.

A politikus szerint "míg az utóbbi években a kipörgő uniós forrásokra lehetett néminemű gazdasági növekedést alapozni", ez idő alatt "önálló magyar lábra nem állíttatott a gazdaság", mivel a Fidesz-KDNP elmulasztotta azokat a gazdaságfejlesztési intézkedéseket, "amelyek alapján önerőből, saját forrásból lehetne most növekedni".

A Jobbik alelnöke szerint ez abból is látható, hogy a jövő évi büdzsé tervezete nem szélesíti a családok kedvezményeit, és "a pénzügyminiszter is azt tartja eredménynek, hogy megtartják azt az erősen szelektív áfa-csökkentési kört, amely az utóbbi években is hiányos volt".

Z. Kárpát Dániel azt közölte: a javaslat vitája során az áfa csökkentésére - ezen belül a gyermeknevelési cikkek és az alapvető élelmiszerek öt százalékos kulccsal adóztatására -, a lakhatási szegénység mérséklésére, illetve az "igencsak hiányossá váló" szociális védőháló pótlására összepontosít a Jobbik.

Célként említette az oktatás és a szakképzés átalakítását annak érdekében, hogy ne a kivándorlás és a szakemberhiány miatt emelkedjenek a bérek, hanem a magyar gazdaság önerőből legyen képest kitermelni ezt.

atv.hu

További belföldi híreink