Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2018-06-13 18:03:00

Béremelés jön az állami szférában ősszel, az ÁSZ-elnöknek is van ötlete

Ősszel jön a béremelés az állami szférában, de Varga Mihály azt még nem tudta megmondani, hány százalékkal. A pénzügyminiszter érdemben nem kommentálta az ÁSZ-elnökének ötletét, miszerint a béremelés egy részét célhoz kötött utalványokkal fedezzék, az egyeztetéseken dől el a béremelés mértéke - mondta az ATV kérdésére.

Béremelés jön az állami szférában ősszel, az ÁSZ-elnöknek is van ötlete

Idén ősszel várható döntés, hogy mennyi lesz a köztisztviselői karnál a béremelés - ezt is elmondta Varga Mihály, amikor kora délután az Országházban átadta a 2019-es költségvetésről szóló törvényjavaslatot Kövér László házelnöknek. A pénzügyminiszter a sajtótájékoztatón emlékeztetett, hogy a köztisztviselői karnál 2008 óta nem volt béremelés.

Az ATV kérdésére, hogy milyen mértékű lesz a béremelés, korábban 25 százalékról lehetett hallani, Varga Mihály egyelőre nem tudott pontos választ adni, azt mondta, lehet ennél kevesebb vagy elméletileg akár 30 százalékos is, a béremelés mértéke az egyeztetéseken dől majd el ősszel.

Most az derült ki, hogy az állami alkalmazottak személyi juttatásaira 155 milliárd forinttal több lesz 2019-ben.

A Magyar Köztisztviselők, Közalkalmazottak és Közszolgálati Dolgozók Szakszervezete (MKKSZ) a belügyminiszternek is írt tavaly az önkormányzati dolgozók bérének rendezése miatt. Az ágazati szakszervezet többször is sztrájkolt az elmúlt időszakban, ám ezek nem vezettek eredményre.

Domokos László ÁSZ-elnök a kormányközeli Magyar Időkben ma azt vetette fel, hogy a költségvetési szektorban dolgozók fizetésemelésük egy részét utalványként kaphatnák meg. És ezt csak egészségügyi szolgáltatásra, oktatásra-képzésre, más szolgáltatásokra, megtakarításra költhetnék el, ráadásul meghatározott - főként állami és önkormányzati - cégeknél. Munkatársunk kérdésére Varga Mihály nem kommentálta érdemben a számvevőszéki elnök különös ötletét, annyit mondott csak a cafetéria kapcsán, hogy a korábbi egyeztetéseken voltak, akik épp az ellenkezőjét szorgalmazták ennek. De minden az őszi egyeztetéseken dől majd el - tette hozzá a pénzügyminiszter.

Munkatársunk másik kérdésére, miszerint Orbán Viktor miniszterelnök "masszív, földrengésbiztos" költségvetést vár a prognosztizálható európai pénzügyi válság miatt, Varga Mihály megismételte, hogy biztonságos lesz a 2019-es büdzsé, másfélszeresére növelik a tartalékot, és reméli, hogy nem lesznek földrengések. Arra, hogy majd az előirányzathoz képest plusz 10-20 milliárdokra számíthatnak-e a tárcák, Varga Mihály csak annyit mondott: a kiemelt projektekhez szükséges igényeket az 50 százalékkal megnövelt tartalék miatt bizonyosan tudják majd biztosítani.

MENETREND

A költségvetési javaslat Kövér László házelnök által ismertetett parlamenti tárgyalásának menetrendje:
- Általános vita június 27-29.
- Bizottsági részletes vitaszakasz: július 3-5.
- Költségvetési bizottság ülése: július 11-12. - Összegző módosító javaslat: július 13.
- Július 16-án dönt a parlament az összegző módosító javaslatról.
- Július 20-án lesz a költségvetésről szóló zárószavazás. S ezzel zárul a parlamenti tavaszi ülésszak is.

További belföldi híreink