Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2018-06-13 06:20:00

Használt, céges autót venne Németországból? A jókat már felszívta az ottani piac

Ez a véleménye legalábbis a joautok.hu vezérigazgatójának. Halász Bertalan szerint autóvásárlásnál az egyik legfontosabb szempont, hogy ki az eladó. Azt is tanácsolja, hogy a vevő márkaszervízben nézesse át a kiszemelt példányt.

Mire figyeljünk használtautó vásárlásakor?

 

Hogyan vegyünk ma használt autót? Erre a kérdésre próbált választ adni Halász Bertalan, a joautok.hu vezérigazgatója az ATV Start műsorában. Elmondta, hogy a legfontosabb szempont a kiválasztásnál az autó állapota és az ára. Megfigyelhető mostanában, hogy az "árvadászok" száma kissé csökkent, fontosabb az autó állapota, tette hozzá.

A tavalyi adatok alapján 120 ezer új autó forgalomba helyezése történt meg, a használt autók eladási száma 680 ezer körül volt. Az idén ez a szám 750 ezer körül várható, tudtuk meg. Azt is megemlítette, hogy a 3-3,2 milliós gépjárműpark ötöde cserélődik le, tehát kb. ötévenként cserélnek autót a magyarok. Az autópark átlagéletkora 14 évnél kicsit magasabb, ez jellemző a környező országokban is. Azt is elmondta, hogy a németeknél a céges autók jelentős része megy át a használtautó piacra, a jó állapotú autókat felszívja a németországi használtautó piac, de ott sokkal szigorúbb szabályozások vannak az adásvételnél. Hozzátette, hogy nagy részük inkább a török bevándorlók keze alá kerül.
 
Halász a magyarországi helyzet kapcsán arról beszélt, hogy az új autók kétharmada cégekhez kerül, és a 3-4-5 éves autók kerülnek ki a használtautó piacra. Felhívta a figyelmet, hogy használtautó vásárlásnál nagyon meg kell nézni, kitől vesszük az autót. Utána kell nézni az autó futásteljesítményének, a szerviz-előéletének, és lehetőleg márkaszervíznél nézessük meg az állapotát. Ha a vétel után kiderül, hogy komoly gond van az autóval, ott két eset lehetséges: az egyik, hogy rejtett hiba jön elő, itt esetleg meg lehet egyezni az eladóval, a másik eset, ha direkt vágtak át bennünket. Ezért nagyon fontos, hogy kitől vesszük az autót, magyarázta, mert ha olyan autókereskedőtől, aki hosszú ideje van a pályán, ott ritkábban fordulnak elő ilyen problémák, sokkal kedvezőbb az ügyfélkezelés, magyarázta.
 
Arról is szó esett, hogy állítólag a használtautóknál tízből tíznél vissza van tekerve a km-óra. Mit tehet egy egyszerű autóvásárló?- tette fel a kérdést a műsorvezető, mire Halász elmondta, forduljanak segítségért akár hozzájuk, ugyanis meg lehet vizsgálni, milyen egy autó elvárt futásteljesítménye.
 
atv.hu  

További belföldi híreink