Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2018-06-11 14:57:00

Majtényi: a kormány most minden be akar tenni az Alaptörvénybe

A kormány a kétharmados többségével minden régi vágyát egyszerre akarja megvalósítani – vagyis bele akar tenni az Alaptörvénybe mindent, amit a parlamenti kétharmad 2015-ös elvesztése óta nem tudott - legalábbis így látja ezt az Eötvös Károly Intézet (EKINT).

Az EKINT elnöke, Majtényi László az ATV Start című műsorában arról is beszélt, hogy ősztől egy új alaptörvénymódosítást kezdeményez a kormány, így nem tudni, a mostani alaptörvény-módosításokból megismerteken kívül még mit akar Orbán Viktor megvalósítani az álmaiból.

Az EKINT szerint az alaptörvénymódosító csomag egyik legfontosabb része a gyülekezési jog korlátozásáról szóló rész, amelynek az lenne a lényege, hogy magánházak előtt ne lehessen tüntetni az ott lakók nyugalmának megzavarása miatt. Majtényi szerint ez nonszensz, hiszen mindenütt vannak magánházak, így ha életbe lép a gyülekezési jog korlátozása, legfeljebb a Balaton közepén, vagy a Bükk-fennsíkon lehet majd csak tüntetni. Az EKINT szerint ezzel gyakorlatilag megtilthatnák az állampolgárok tüntetéshez való jogának gyakorlását.

A beszélgetésben szó volt a közigazgatási bíróság létrehozásáról is. Majtényi szerint ezzel egy párhuzamos bírósági szervezet jön létre a „rendes” bírósági szervezet mellett, ráadásul az összes politikailag érzékeny ügy ide fog tartozni, a választási ügyek, az adóügyek, közbeszerzési ügyek, az állam átláthatóságával kapcsolatos ügyek.

Az EKINT elnöke szerint ezzel az elképzeléssel az a probléma, hogy a bíróságon nem a karrierbírók dolgoznának, hanem a minisztériumokban szocializálódott jogászok, akik azt tanulták meg, hogy a feletteseik utasításait hogyan kell minél hatékonyabban végrehajtani, míg egy karrierbíró 24 éves korától arra szocializálódott, hogy a tárgyalóteremben kizárólag a törvénynek és a saját lelkiismeretének van alárendelve, tette hozzá.

atv.hu

További belföldi híreink