Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2018-06-11 16:05:00

Kövér nem látja nagy szükségét az alkotmányrevíziónak

Kövér László munkatársunk kérdésére azt mondta: a "gránitszilárdságú" alkotmányban rögzített alapértékek nem változtak. Ő a maga részéről olyan nagyon nagy szükségét nem látja a módosításoknak, legalábbis leszámítva a mostani, hetedik alkotmánymódosítást - nyilatkozta a házelnök a parlamenti folyosón.

Kövér nem látja nagy szükségét az alkotmányrevíziónak

"Érzem az iróniát az ön által használt "gránitszilárdságú" jelző használatában, az ellenzéki megszólalásokban is ezt a jelzőt használják. De a gránitszilárdság az alapvetésre, az alaptörvény alapértékeire, szerkezetére vonatkozik. És ebben semmiféle változás nem történt az előző alkotmánymódosításokkal. A gránitszilárdság tehát mindenképpen áll, ez az összes fejezetre érvényes - mondta Kövér László, akitől a parlament folyosóján munkatársunk azt kérdezte meg, hogy ha "gránitszilárdságú" a 2011-ben elfogadott alkotmány, akkor mi szükség van egy-másfél éves átfogó revízióra szeptembertől, Orbán Viktor ugyanis erről beszélt a pénteki rádióinterjújában.

Kövér László szerint a felülvizsgálat arról szól, hogy van-e szükség módosításokra. "Eltelt néhány esztendő, a magam részéről olyan nagyon nagy szükségét nem látom a módosításoknak, legalábbis leszámítva azt a részt, amit most beterjesztettünk" - utalt Kövér László a mostani, hetedik alkotmánymódosításra a parlamenti folyosón újságíróknak nyilatkozva. Szerinte a mostani alkotmánymódosítást egyrészt az élet produkálta, hogy beterjesszék, másrészt a módosítás a 2016-os népszavazás után a Jobbik "dezertálása miatt" kudarcot vallott.

Így most érkezett el az idő a hetedik alkotmánymódosításra, mivel most kétharmaduk van a kormánypártoknak. Kövér László kérdésünkre emlékeztetett, hogy az alkotmányról nem lehet népszavazást tartani. Arra, hogy nemzeti konzultációk lesznek-e az egyes módosításokról, azt mondta, ez nyilván a konkrét módosításoktól, a felvetett kérdések jellegétől függ. Ő maga nem mondott olyan kérdést, pontot, amelyiken szerinte módosításra szorul az alaptörvény.

Más forrásaink szerint Orbán Viktor már a választások előtt készült az alaptörvény átfogó revíziójára, legalábbis szűk kormányzati körben ezt felvetette. Akkor még nem lehetett tudni, hogy a Fidesz-KDNP-nek biztosan meglesz ehhez a kétharmados többsége.

A munkatársunk által megkérdezett fideszes és KDNP-s képviselők általában úgy válaszoltak: "rejtély", hogy a miniszterelnök konkrétan mire gondol. Azaz, Orbán Viktor nem beszélt a választások előtti kihelyezett zárt frakcióülésen erről a szándékáról a képviselőknek, sem Kötcsén a jobboldali holdudvar előtt.

A kormányoldalon azt mondták: az alkotmányos szuverenitást tovább lehet erősíteni. De volt, aki a gender-kérdés alaptörvényi szabályozásának is örülne. Munkatársunknak megerősítették: "valamilyen formában" azt is ki kellene mondani, hogy az országot egyetlen következő kormány sem adósíthassa el. Ezek viszont képviselői felvetések, nem tudni, hogy Trócsányi László igazságügyminiszternek mire lesz felhatalmazása.

Orbán Viktor múlt pénteken azt mondta: a mostani hetedik alkotmánymódosítás "csak egy kisebb módosítás", amit az ország biztonsága érdekében kell megtenni. Szeptembertől jöhet egy átfogóbb vizsgálat,  alkotmányrevízió. Ez a revízió egy, de akár másfél évig tartó is folyamat lesz, és ennek során megnézik, mi vált be a 2011-ben elfogadott alaptörvény rendelkezéseiből, mi válhatott volna be, és hol maradtak szabályozási rések - mondta a Kossuth Rádióban a miniszterelnök.

Ajánlom

További belföldi híreink