Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2018-06-05 11:06:00

Kunhalmi népszerű, Mesterházy alkalmas, mégis Tóth Bertalan a legesélyesebb?

Kunhalmi Ágnes az MSZP legnépszerűbb politikusa, de még az is lehet, hogy Tóth Bertalan és a szintén ringbe szálló Mesterházy Attila között dől el a meccs a szocialisták tisztújító kongresszusán, június 17-én. Szocialisták szerint most nem a 2022-es miniszterelnök-jelöltet keresik, a cél a belső béke és konszenzus. Az elnökjelölti programok bemutatása, a "prezentációk" már elstartoltak.

Kunhalmi népszerű, Mesterházy alkalmas, mégis Tóth Bertalan a legesélyesebb?

Elstartolt az MSZP pártelnökségi posztjára aspirálók "prezentációs" roadshow-ja: Bródy Gábor, az MSZP választmányának tagja, Kunhalmi Ágnes volt budapesti pártelnök, Mesterházy Attila volt pártelnök, Szanyi Tibor európai parlamenti képviselő és Tóth Bertalan frakcióvezető vidéki helyszíneken – például Győrben, Pécsett, Kecskeméten, Nyíregyházán – , és Budapesten ismertette/ismerteti programját, hogy a június 17-i tisztújító kongresszuson elnyerje a szocialista küldöttek voksait.

A választási vereség tragikus, de nem halálos csapás a baloldalra – értékelte az MSZP választmánya nemrégiben azt, hogy április 8-án mindössze 650 ezren szavaztak az MSZP-Párbeszéd listára. Mégis, csak egyszer fordult elő a párt történetében, hogy ilyen sokan jelentkeztek be az MSZP elnöki posztjára. 2004-ben hatan indultak az MSZP-elnökségért, de mivel végül Szili Katalin, Jánosi György, Lamperth Mónika, és Toller László – aki azóta elhunyt – is visszalépett, végül Hiller István és Szekeres Imre mérkőzött meg az elnökségért, és Hiller győzött.

Most a rekordszámú elnök-jelölt azért is érdekes, mert a választások óta eltelt két hónap eseményei azt mutatják: míg Orbán Viktor a harmadik kétharmadának birtokában a politika főutcáján menetel, addig az ellenzéki erők a mellékutcákban bolyonganak és a közvélemény-kutatások szerint is legfeljebb egymás hátát látják. S bár Gyurcsány Ferenc és a Demokratikus Koalíció nem tudta elfoglalni április 8-án a baloldali teret és az MSZP-t Karácsony Gergely érkezése és a Párbeszéd felfrissítette, pártelnököt a szocialisták nem tudnak "importálni": június 17-én az MSZP kongresszusnak döntenie kell, kiben látja a párt sokat hangoztatott megújulásának a zálogát – a szegfűvel, vagy a szegfű nélkül. Ráadásul olyan konfliktusos helyzetben, amikor a már lemondott Molnár Gyula pártelnök ellen fegyelmi eljárás indult a Fodor Gáborral és Karácsony Gergellyel aláírt, a Liberálisoknak 60 milliós párttámogatást kilátásba helyezett titkos szerződés miatt. A Závecz Research pártpreferencia-felmérése május közepén még azt mutatta, hogy a biztos pártválasztók körében az MSZP-Párbeszéd 11 százalékon áll, a Nézőpont Intézet múlt héten publikált felmérése szerint azonban a tendencia lefelé csúszó: az MSZP-Párbeszéd éppenhogy, vagy már be sem kerülne az Országgyűlésbe, az MSZP-Párbeszéd listára csak 9 százalék szavazna a biztos szavazó pártválasztók körében. Ellenben a Fidesz-KDNP-re 54 százalék (400 ezerrel többen, mint a választásokon), az ellenzéki térfélén pedig a Jobbikra 19 százalék, az LMP-re 6, a DK-ra pedig 5, de a Momentumra is 4 százalék.

A Zoom.hu-hoz a múlt héten kiszivárgott az MSZP sporttagozatának egy belső, erősen kritikus hangú, a pártvezetésnek címzett levele, ők már egyenesen attól tartanak, hogy a parlamenten kívüli Momentum elfoglalja az MSZP terét. "Az elmúlt nyolc év választásai bebizonyították, hogy ha nincs erős MSZP, akkor a baloldal nem tud váltópártot kiállítani. Az idei választás rávilágított, hogy bűnös módon hagytuk szétesni, megszűnni vidéki szervezeteinket, ami az eddigi elnökségek sara. A következő két év kiemelt feladata a vidéki hálózat tényleges újjáépítése! A következő kongresszuson döntést kell hozni ennek módjáról és szervezeti kereteiről" – írták a pártvezetésnek.

Az öt versengő elnök-jelölt már megkezdte az országjárást, többen már Pécsett, Miskolcon és Szolnokon is tartottak fórumokat/beszélgetéseket, és meghallgatták a párttagok és szimpatizánsok reakcióit. Szocialisták elmondása szerint valamennyien érzik, hogy "az MSZP léte a tét". Június 17-én a tisztújító kongresszuson most mégsem a "megváltót" keresik – ilyen személyiséget nem is látnak most a pártban –, hanem valakit, aki biztosítani tudja "az MSZP stabil létezését". Ennek feltétele pedig szerintük az, hogy ne legyenek belső feszültségek, villongások, és ne legyen ellenség- és "Fidesz-kollaboráns" keresés. Olyan pártelnök kell, aki együttműködés párti – mondta munkatársunknak a párt egyik ismert politikusa, hozzátéve: "most nem a 2022-es miniszterelnök-jelöltet keressük még".

Szanyi Tibor azzal kezdte elnökjelölti kampányát, hogy kiírta a blogjára, sajnos be kell zárni ahhoz az MSZP-t, hogy megmentsék. Ő lecserélné a logót/ nevet – az új név a "Szocialisták" lenne –, és élcsapatot is váltana, vesztes arcokat nem szeretne látni. A szocialisták közül vannak, akik szerint bátor volt, hogy ezt kimondta, de a méltatói sem gondolják esélyesnek, ahogyan a viszonylag ismeretlen Bródy Gábort sem, aki a Sztárklikknek adott interjújában azt mondta: "határozatlanság, karaktermentesség, és együttműködés-képtelenség a két választás közötti időszak első három évében. Elsősorban ezeken szeretnék változtatni, mert ha a szövetségkötést nem az utolsó egy évre hagyjuk, és egy kicsit összeszedjük magunkat, akkor teljesen másképp sül el április 8-a". Mint mondta, a választóiktól is folyamatosan az a jelzés jött hozzá, hogy miért csak minden után mennek, miért nem mutatnak egy saját arcélt.

Azt nem vitatják az MSZP vezetésében sem, hogy Kunhalmi Ágnes éppenhogy nem volt határozatlan az előző ciklusban, de a "karaktermentesség", az együttműködés-képtelenség sem jellemző rá, és a sokat hangoztatott fiatalítást szimbolizálja.

Az MSZP volt budapesti elnöke a párt legnépszerűbb politikusa, 

ő volt Karácsony Gergely mellett az MSZP-Párbeszéd szövetség kampányarca is, remek médiaszereplő, egyéniben is sikerült megszereznie a parlamenti mandátumot. Viszont a pártban van, aki úgy fogalmazott: "Ági túl liberális az MSZP-szegfűhöz". Ez alatt azt is értik, hogy "túl gyurcsányista". Valószínűleg az a nyilatkozata erősítette az MSZP-DK uniós képet, amelyikben azt mondta: "a pártok sorsa sokadlagos kérdés". Nem hiszi, hogy van ma olyan komolyan vehető vezető, vagy pályázó az MSZP-ben bármilyen feladatra, aki a választási eredmény komoly elemzését követően arra a következtetésre jut, hogy az MSZP önmagában, különállva, bal- és jobboldallal állóháborúban tud választást nyerni. Taktikai viták biztosan lesznek és kell, hogy legyenek az MSZP-ben és a baloldalon egyaránt, de abban biztos vagyok, hogy vereséget senki nem akar. Aki pedig csak öt percre is odafigyelt az áprilisi tüntetésekre, az meghallotta a többség elvárását. Én azon fogok dolgozni, hogy ez a többség ütőképes alternatívát és változást kovácsolhasson. A múlt héten a hvg.hu-nak adott interjúban azt is mondta: ö maga is úgy érzi, hogy a pártelit zöme nem öt támogatja. De reméli, hogy az MSZP közössége, a tagság és a választók bíznak benne.

Az MSZP vezetés zöme valóban inkább Tóth Bertalanra teszi a téteket, a hírek szerint Puch László is "aktívan támogatja", 

de nem szervezkedik mellette – fogalmazott az egyik ismert szocialista politikus munkatársunknak. A "nagy öregek" is inkább a frakcióvezető mögött vannak. Támogatóit nem zavarja, hogy a pártban is az róla az általános vélemény, hogy "eléggé szürke" és "nem igazán jön át a rivaldán". Bíznak benne, hogy ha megválasztják elnöknek, ez az idő előrehaladtával változik. És az sem biztos, hogy a pártelnök parlamenti frakcióvezető is marad, a két poszt későbbi szétválasztására már tett valamilyen utalást – mondták munkatársunknak.

Tóth Bertalan már korábban közölte, elkészült a programja és a jelöltséghez szükséges 1500 aláírás gyűjtése is jó ütemben halad. Olyan csapatot szeretne építeni, egységes elnökséget, amely azon dolgozik, hogy a magyar baloldalt képviselő MSZP erős, működőképes és a remény pártja legyen. Először a szervezetet kell megerősíteni, majd újra kell fogalmazni a baloldali politikát – tette hozzá. A klasszikus baloldali értékeket tűzte a zászlajára: igazságosság, esélyegyenlőség, szolidaritás. De hogy például egy redisztribúció során a társadalom leszakadó rétegeinek a helyzetbehozására mennyit áldozna és ő is – a budapesti elnökké választott Molnár Zsolt által a Figyelőben meghirdetett – "neohornizmus", azaz a vegytiszta baloldaliság híve-e, egyelőre nem tudni. Az sem derült ki, hogy az MSZP nevével és a klasszikus szegfű-logóval nézne-e az EP-választás és az önkormányzati választás elé. Valószínűleg PR- és marketingcégek véleményét kéri ki arról, hogy milyen erős az "MSZP" mint brand, meg kell-e tartani akkor is, ha a pártnak új neve lesz már. Az biztos, hogy ő sem beolvasztani, sem megszüntetni nem akarja az MSZP-t.

Tóth Bertalan a megyékben is népszerű, viszont nemrégiben nem sikerült elérnie a Baranya megyei elnöki poszton a személyi változást, így Szakács László marad az elnök. Korábban, mielőtt frakcióvezető lett, Tóth Bertalan volt az MSZP Baranya megyei elnöke, Szakács László pedig Mesterházy Attila kabinetfőnöke, amikor pártelnök volt.

Míg a választások után a hírek arról szóltak, hogy egyértelműen Tóth Bertalan és Kunhalmi Ágnes között dőlhet el, hogy ki lesz az MSZP új elnöke, most több, a belső körökhöz tartozó szocialista forrás látja úgy: vidéken "az az alaphang", hogy Tóth Bertalannak

a visszatérésre aspiráló Mesterházy Attila lehet az esélyes ellenfele június 17-én a kongresszuson. 

Ő a kampányban április 8-a előtt intenzív országjárásba kezdett, állítólag több mint félszáz helyen volt, "közvetlen" a kapcsolata az MSZP helyi szervezeteivel, a párttagsággal. Azt pedig a párton belüli ellenlábasai is elismerik – de az elmúlt hetekben tartott prezentációs gyűléseken is az látszott –, hogy profi és alkalmas. Ellene szól, hogy pártelnökként/miniszterelnök-jelöltként a 2014-es vesztes választás arca volt, és hogy öntörvényű, ezért "eléggé konfliktusos" – mondják róla. Az utána jövők tartanak "valamilyen ellenségeskedéstől", ha ismét a párt élére kerülne. Ismerői viszont azt mondják róla, épp azért mert profi politikus, fel tudta mérni, hogy az MSZP túlélésének a záloga a belső konszenzus, a kiegyensúlyozottság, "nincs más esély, és ezt Attila is tudja".

Hiller István már nem indul a párt választmány elnöki posztjáért – Botka László is kivonul, már elmondta, hogy semmilyen tisztséget nem vállal az új MSZP-ben –, Ujhelyi István, az MSZP másik EP-képviselője viszont már elfogadta a felkérést a választmányi elnökségre. "Döntöttem: elfogadom a pártszervezetek felkérését, és elindulok az MSZP választmányi elnöki tisztségéért. A magyar demokrácia újjáépítéséhez hazafias elkötelezettségre, európai értékvállalásra és sziszifuszi munkára van szükség. Én erre a csapatmunkára jelentkezem" – írta ki közösségi oldalára nemrégiben.

A csapat, amiben szívesen dolgozna, nagyrészt megegyezik a Tóth Bertalan által már meghirdetett pártvezetéssel: Harangozó Tamás, Bangóné Borbély Ildikó, Hegyi Gyula, Komjáthi Imre, Varga László, Nemény András, Tüttő Kata, Heringes Anita, Bárány Balázs, Molnár Zsoltra, Újhelyi István. Tóth Bertalan csapatában Mesterházy Attila nem szerepelne és Kunhalmi Ágnes sem. De az általunk megkérdezett szocialisták egyöntetűen azt mondták: ha Kunhalmi Ágnest esetleg nem választják meg pártelnöknek, "akkor is valamilyen fontos tisztséget kell kapnia. Ő sok-sok szavazatot és százalékot hozott és hoz is az MSZP-nek" – fogalmaztak.

Ajánlom

További belföldi híreink