Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2018-06-05 16:36:00

Gulyás Gergely az ATV-nek: A magyar állam 3 milliárdért kész megvenni a Golgotát

A magyar állam 3 milliárdért kész megvenni Munkácsy Golgotáját, ami Pákh Imre műgyűjtő szerint 10 millió eurót ér. Gulyás Gergely még nem tudja, hogy boldog, vagy szomorú arccal távozna, ha a tárcájának plusz 10-20 milliárdért kopogtatna Orbán Viktor ajtaján. A gyülekezési jog tervezett korlátozásáról azt mondta: a cél, hogy sem Orbán Viktor, sem Gyurcsány Ferenc háza előtt ne lehessen tüntetni. A Miniszterelnökséget vezető minisztert a Kormányinfón az ATV főmunkatársa, Csuhaj Ildikó kérdezte.

Gulyás Gergely az ATV-nek: A magyar állam 3 milliárdért kész megvenni a Golgotát

Ha 3 milliárd forintért Pákh Imre eladja, annyiért a magyar állam megveszi Munkácsy Mihály Golgotáját, akkor a kezembe lehet csapni - reagált munkatársunk kérdésére Gulyás Gergely a Kormányinfón. A Miniszterelnökséget vezető minisztert munkatársunk azért kérdezte, mert korábban az ATV Startban Pákh Imre azt mondta, 10 millió euró körüli összegre becsülték a világ vezető értékbecslői a képet, de korábban nem tudtak megállapodni az eladásáról. Gulyás Gergely szerint az MNB számára a 3 milliárdos ár rendben van, de megemlítette: korábban a műgyűjtő körülbelül 9 milliárdot kért a festményért.

Gulyás megkéri, hogy fotózzák le Orbántól távozóban

Munkatársunk felvetette, hogy a kötcsei pikniken részt vevők elmondták neki, hogy Orbán Viktor vasárnap kibontakozó európai válságról beszélt, és a piknikező közönség úgy értelmezte, hogy ez jelzés volt: a miniszterei ne jöjjenek hozzá plusz forrásokat kérni, mert nem fog adni, megszűnik a miniszterek számára a "pénzesö". Gulyás Gergely arra, mit gondol, ha ő menne hozzá plusz 10-20 milládot kérni, boldogan vagy szomorú arccal távozna? A miniszter erre nem reagált se pro, se kontra, mosolyogva azt mondta: majd megkéri munkatársait, hogy fotózzák le a miniszterelnöktől távozóban. Előtte megerősítette a Kötcséről az atv.hu-hoz tegnap kiszivárgott információk lényegét, valóban vannak jelek, hogy Európában, az eurozónában válság van készülőben, ezért a jövö évi büdzsét a kormány komoly tartalékkal tervezi. Mint mondta, a kormánynak közös céljai vannak, ezért nem támogatja a "tárcasovinizmust", hogy azért ne tartsa egy miniszter fontosnak mások igényeit, mert nem őhozzá tartozik a terület.

A legnehezebb évek következnek?

Munkatársunk kérdésére, hogy a kötcsei zárt pikniken Kövér László is arról beszélt, hogy a leghezebb 4 év következik, Gulyás Gergely azt mondta: egyetért Kövér Lászlóval abban, hogy a legnehezebb négy év következik. Szerinte ez politikai szempontból érvényes, számtalan küzdelem áll előttük, például Soros Györggyel és a migráció témájában az Európai Unióval, de a 7 éves költségvetés tárgyalásában is, ezen kívül pedig előttük áll egy EP-választás és egy önkormányzati választás jövőre. Úgy fogalmazott, hogy a házelnök szerinte azért figyelmeztette Kötcsén a jelenlevőket, hogy ezekkel a nehézségekkel annak ellenére is számolniuk kell, hogy az ország amúgy jobb állapotban van, mint korábban.

Uniós kritikák

A 24.hu azt írta, hogy az Európai Bizottság ellenörei szerint Magyarországnak minden 10. eurót vissza kell fizetnie a 2015-17 közötti idöszakra elnyert körülbelül 1000-1200 milliárd eurós uniós pénzekböl. Gulyás Gergely munkatársunk kérdésére ezt úgy magyarázta: az Európai Bizottság közbeszerzési eljárások kezelését, pályáztatását bíráló mostani jelentéstervezete titkos, és még nem végleges. Még a magyar fordítást sem kapták meg, ha az a kezükben lesz, onnan számít majd a határidő a válaszadásra, ami augusztus 20-a körül várható. „Minden kritikát alaposan megfontolunk és kivizsgálunk”- jelentette ki, de szerinte a kritikák lényege téves, ugyanis az árnövekedés, a drágulás a kormánytól függetlenül következett be az elmúlt években az építőiparban. A korábban tervezett árak és a kivitelezett árak közötti különbség 10-15 százalékos volt, viszont az építőiparban 20-25 százalékos áremelkedés ment végbe az elmúlt években.

Arra a kérdésre, hogy nem csak építőipari, hanem kommunikációs-tanácsadói és vasúti szerződéseket is bírál az uniós ellenőrök jelentése, Gulyás Gergely azt mondta: minden egyes esetet meg fognak vizsgálni és szerinte az uniós javaslatban vannak szervezetileg megfontolandó dolgok. De megismételte, "ha ezeket mind megfogadjuk, akkor sem ez az oka a kifogásolt áremelkedésnek”.

Lehet majd tüntetés a Kossuth téren?

Munkatársunk azt is megkérdezte, hogy a hetedik slkotmánymódosítás vitája ma délelőtt kezdődött a parlamentben, ez az "otthon védelme"  címszóval a gyülekezési jogot is korlátozná. Az egyik szocialista képviselő szerint az alaptörvény otthon védelmével kapcsolatos módosítása után már csak a Ópusztaszeren és a Hortobágyon lehet majd tüntetni, hiszen ott nincs lakott terület a közelben. "Lehet-e majd a Kossuth téren tüntetni?" - kérdezte munkatársunk. Gulyás Gergely erre Kövér László házelnököt idézte, aki korábban az ellenzéki képviselők "intellektuális szintjére" tett dehonesztáló megjegyzéseket egy interjúban. A kancelláriaminiszter szerint ugyanis egyáltalán nem az a helyzet, hogy az alkotmánymódosítás után ne lehetne majd a Kossuth téren, a Március 15-e téren, vagy más közterületen tüntetni, azért, mert ott a közelben vannak magánlakások. Mint mondta, ha valaki egy hivatalvezető ellen tüntetni kíván, „ne a lakásához menjen, hanem arra a közterületre, ahol a hivatala van".

Arra a kérdésére, hogy a cél az volt-e, hogy Orbán Viktor miniszterelnök házánál ne lehessen tüntetni, Gulyás Gergely azt mondta: "nem csak a miniszterelnök háza előtt, hanem Gyurcsány Ferenc háza előtt se lehessen". A DK elnöke volt az szerinte, aki még kormányfőként kritizálta az ezzel kapcsolatos törvényeket, amikor a háza előtt demonstráltak. Ezért akár egyet is érthetnének abban a klasszikus, liberális alapelvben, hogy addig terjednek a szabadságjogok, ameddig nem korlátozzuk másnak a szabadságát - mondta végül.

Frissítés: a Kormányinfót követően az ATV-nek Pákh Imre azt nyilatkozta, hogy kész eladni a Golgotát a magyar államnak 10 millió euróért, azaz körülbelül 3 milliárd forintért. Erről bővebben itt írtunk.

 

atv.hu

Ajánlom

További belföldi híreink