Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2018-06-04 12:00:00

Orbán megszorításról nem beszélt, de szerinte újabb európai gazdasági válság jön

A kötcsei piknikről kiszivárgott információk szerint Orbán Viktor az előtte álló ciklus kapcsán megszorításokról egyáltalán nem beszélt, de újabb gazdasági válságot vizionált, és egyértelművé tette: miniszterei ne is kérjenek tőle plusz 10-20 milliárdokat, mert nem ad. "Beszorulhatunk Trump és Putyin közé" – hangoztatta a miniszterelnök forrásaink szerint. Kövér László a pikniken szintén azt mondta: "a legnehezebb négy évünk következik" - mondták el a résztvevők az ATV főmunkatársának.

Orbán megszorításról nem beszélt, de szerinte újabb európai gazdasági válság jön
Fotó: Facebook

Egyáltalán nem beszélt megszorításokról Kötcsén, a polgári pikniken Orbán Viktor, viszont a miniszterelnök, valószínűleg a 2019-es költségvetést már készítő Varga Mihály pénzügyminiszterrel való konzultáció következtében erősen hűtötte a várakozásokat, már ami a kormány és a miniszterei elvárásait illeti. Mégpedig azzal, hogy egy újabb, már most küszöbön álló európai gazdasági válságot vizionált – mondták el az ATV főmunkatársának a Dobozy kúrián a tegnapi előadását meghallgató vendégek.

Az európai gazdasági pénzügyi válság kibontakozását az egyik résztvevő szerint azzal támasztotta alá, hogy például a francia államadósság korábban 72 százalékos volt, most pedig a statisztikák szerint 80 százalék fölött jár, és ez szerinte figyelmeztető jel arra nézvést, hogy el fog tűnni az „olcsó pénz” Európában. Másrészt az amerikai védővámok (például az európai autóiparra súlyos hatással bíró – a szerk.) növelése kapcsán jutott arra a következtetésre, hogy készülőben van a gazdasági válság. A gondolatmenetének a végén azt fogalmazta meg, hogy a megoldás az lehetne, ha megegyeznénk az oroszokkal, azaz feloldaná az Európai Unió a Moszkva elleni szankciókat, de maga a miniszterelnök sem mutatott túlzott optimizmust ezt illetően, és az volt a konklúziója, hogy beszorulunk az orosz szankciók és az amerikai protekcionista intézkedések közé, azaz "beszorulunk Putyin és Trump közé”.

Az ATV főmunkatársához eljutott információk szerint mindez összefügghet azzal, hogy már zajlik a tárcák „felkészítése” Orbán részéről, azaz a miniszterekkel már konzultál a miniszterelnök arról, hogy a 2018–2022 közötti ciklusban „nem fognak azzal a bőséggel találkozni, mint a választások előtt", a helyzet ugyanis megváltozott: eddig, ha arról esett szó, hogy például az Operaház felújítása 4 milliárddal többe kerülhet, ez nem volt probléma, de még az sem, ha 10-20 milliárdos többletigényekről, plusz forrásokról szóltak a tárcák kérései. Akkor az volt a válasz, hogy „nem baj, megoldjuk”. Most viszont úgy tűnik, Varga Mihály a költségvetés előkészítésével "behúzta a féket", és nem lesz az elkövetkező években olyan sem, hogy például az egyházak kapnak az év végén több tízmilliárdot – hangoztatta forrásunk.

fotó: facebookFotó: Facebook

Orbán Viktor Kötcsén emlékeztetett, hogy a 2010 utáni ciklusokban megoldották a "lehetetlent", úgy érték el és tartották a Brüsszel által megkövetelt 3 százalékos hiánycélt, hogy például több mint 600 milliárd forintot szedtek be tavaly különadó formájában, miközben a családoknak több mint 700 milliárd forintot adott a kormány. A miniszterelnök szerint Magyarországon van lehetőség a demográfiai fordulat finanszírozására például, és ezt a multik és a bankok fizetik ezt meg. E nagy célokat nem fogja a kormánya feladni, az viszont kőbe van vésve, hogy a 3 százalékos hiánycél alatt kell maradni, mert el kell kerülni a brüsszeli pórázt, a túlzottdeficit-eljárást.

Kövér László: A legnehezebb négy évünk következik

Az atv.hu-t tájékoztató források arról is beszámoltak, hogy Kövér László tegnap a több száz kötcsei vendég meglepetésére a harmadik kétharmados győzelmi mámort szintén lehűtve közölte: „a legnehezebb négy évünk következik”. A munkatársunkat tájékoztató egyik kötcsei résztvevő szerint ezzel Kövér László ráerősített az Orbán Viktor által elmondottakra, de ő nem fogalmazta meg konkrétan, hogy miben áll az előttünk álló ciklusban a „nehézség”. Viszont volt, aki azt olvasta ki a beszédéből, hogy azért lesz a legnehezebb Orbán Viktor negyedik kormányzása, mert „olyan magasan vannak az elvárások", hogy nagyon nehéz lesz kezelni majd a jogos és indokolt igényeket is a Fidesz-KDNP képviselők részéről vagy a jobboldali holdudvarban felvetett nagy ívű elképzeléseket kielégíteni.

Mit vár Orbán Viktor a jobbközép értelmiségtől?

A miniszterelnök Kötcsén egyértelműen megfogalmazta azt is, hogy mit vár a kormányával szimpatizáló, illetve azt támogató jobbközép értelmiségtől: „minőséget, teljesítményt és térfoglalást”, jelentsen ez az utóbbi bármit is – fogalmazott forrásunk.

Az ATV főmunkatársának egy magas rangú fideszes politikus a miniszterelnöki elvárást úgy értelmezte, hogy Orbán Viktor azt fogalmazta meg az övéinek, hogy „mindenütt, ahol jobbak vagyunk, mint a vetélytársak, ott ennek érvényt kell szerezni”. Egyik forrásunk ezt az CEU-ra is vonatkoztatta, bár hangsúlyozta, hogy Orbán Viktor Kötcsén nem beszélt a CEU-ról, sem konkrétan Soros Györgyről. (A kötcsei piknik egyik, a tudományos életben ismert résztvevője egy kérdésében azt fogalmazta meg, hogy „tessék a CEU-nál jobb egyetemet csinálni” – szerinte ez lenne a CEU-ügyre a megoldás.)

Mindez, amit Orbán elmondott, üzenet volt a nagyon nagy elvárásokat megfogalmazó jobboldali kulturális közegnek is, hiszen például – forrásunk megfogalmazása szerint – ők kultúrharcot várnak minden területen, ami az olvasatukban azt jelenti, hogy például az Operaházban vagy éppen a Petőfi Irodalmi Múzeumban a jobboldali konzervatív értékeket képviselő művészek jelenjenek meg. (Ismert, hogy a Magyar Idők hasábjain Prőhle Gergely, a Petőfi Irodalmi Múzeum főigazgatója ellen korábban Konrád György születésnapjának megünneplése után, most pedig Ókovács Szilveszter, az Operaház főigazgatója ellen indult értékalapú támadás.)

Munkatársunknak Orbán Viktor véleményét a résztvevők úgy összegezték: a miniszterelnök szerint, ha egy bizonyos pozícióra két jelentkező van és a teljesítményük alapján egyformán kimagaslóak, akkor nyilvánvalóan az értékválasztás legyen a szempont, azaz a keresztény-konzervatív pályázó nyerje el a posztot. Hozzátette ugyanakkor: nem szeretne egy olyan kormánynak a feje lenni, amelyik azt támogatná, hogy a gyengébb teljesítmény nyerjen. Ezt a közönség megtapsolta. Ha a jobboldali táborhoz tartozó aspiráns gyengébb teljesítménnyel és szakmai múlttal bír, akkor a másik pályázó legyen értelemszerűen a győztes – hangoztatta forrásunk szerint a miniszterelnök, hozzátéve, ott viszont, ahol cserélni kell, a kiválasztásnál legyen szempont az értékalapú elbírálás. A miniszterelnök erre is vastapsot kapott - mondta forrásunk.

Ajánlom

További belföldi híreink