Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2018-06-04 17:06:00

Kövér: Nem nagy kunszt a CEU, van sok jobb egyetem!

Kövér László azt állítja, "nem nagy kunszt jobb egyetemet csinálni, mint a CEU". Sőt, már most van is jobb egyetem a CEU-nál Magyarországon.

Kövér: Nem nagy kunszt a CEU, van sok jobb egyetem!

Kövér László házelnököt munkatársunk azért kérdezte a CEU-ról hétfőn a parlament folyosóján, mert a vasárnapi kötcsei pikniken a kiszivárgott hírek szerint volt olyan, a tudományos életből érkezett vendég, aki a CEU-problémakör kapcsán azt vetette fel megoldásként: "tessék jobb egyetemet csinálni!".

Kövér László érdeklődésünkre azt mondta, ö nem hallotta Kötcsén ezt a felvetést, de nem hallott minden előadást. A CEU-ügy kapcsán amikor megkérdeztük, hogy melyik egyetemre gondol, amelyik jobb a CEU-nál, azt mondta, "sok ilyen van, sőt mindegyik" - állította és elbúcsúzott.

Előtte, újságíróknak nyilatkozva nem cáfolta, hogy a kötcsei pikniken tegnap azt mondta, hogy az elkövetkező négy év a legnehezebb négy évük lesz. Arra, hogy miért mondta ezt, csak annyit válaszolt: "mert olyan jó teljesítményt nyújtottunk az elmúlt fél évben, hogy azt nehéz lesz fölülmúlni". Konkrétabb választ ennél nem akart adni.

A kötcsei piknik zárt voltára hivatkozva nem vállalkozott arra sem, hogy kifejtse részletesebben, miért mondta Orbán Viktor az újabb európai gazdasági válságot vizionáló előadásában, hogy az elkövetkező időszakban "beszorulhatunk Trump és Putyin közé".

Az eduline.hu idén februárban azt írta: a CEU-t a világ 100 legjobb egyeteme közé rangsorolta a QS a politika, szociálpolitika, szociológia, történelem és filozófia tárgyakban. A tavalyi legjobb 101-150 közötti helyezéshez képest történelemből előrébb lépett az egyetem. A közgazdaságtan és jogtudomány terén a CEU megtartotta helyét a legjobb 200-ban - olvasható az egyetem közleményében.

A tágabban értelmezett tudományterületeket illetően a CEU 172. a bölcsészettudományok, és 202. a társadalomtudományok és menedzsment tárgyakban a QS ranglistán. A QS képzési területekre lebontott felsőoktatási rangsora (QS World University Rankings by Subject) évente 48 tantárgy szerint rangsorolja 151 ország 1130 felsőoktatási intézményét. Ám a CEU a QS általános felsőoktatási rangsorában (QS World University Rankings) nem szerepel, mivel a rangsor olyan egyetemeket listáz, amelyek alapképzést is kínálnak. A CEU azonban kizárólag mester- és posztgraduális képzéseket indít.

Ajánlom

További belföldi híreink