Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2018-06-03 06:21:00

Otthonápolás: a beteg gyógyszereire sem elég az állami támogatás

Nincs szabadság, de még ebédszünet sem. A szolgálat 24 órán át tart az év minden napján. Magyarországon 12 ezer ember él így. Ők azok, akik otthon gondozzák súlyosan beteg hozzátartozójukat. Az állam ezért havi 52 ezer forint támogatást ad, ami sokszor a beteg gyógyszereire sem elég. A Lépjünk, hogy léphessenek nevű egyesület azt akarja elérni, hogy legalább a minimálbért kapják meg.

Lilla kétéves. A kislány nem lát, nem beszél, a fejét sem tudja megtartani egyedül. Mesterségesen táplálják a gyomrán keresztül háromóránként. A kiságya körül gépek és oxigénpalackok sorakoznak. Amíg Krisztina, az édesanya gyógyszert ad Lillának, a másik szobában az édesapa Lilla két bátyjával játszik. A hálószobában pedig a család legfiatalabb tagja, a kéthónapos Réka alszik. De nem csak egy kiságy van a szülők ágya mellett. Lilla is velük alszik.

A halmozottan sérült kislányt születése óta napi 24 órában ápolja Krisztina. Azt mondja, hogy a család segítsége nélkül, az államtól kapott segélyből nem tudnának megélni, az ugyanis a legfeljebb havi 52 ezer 800 forint lehet.

"Szerintem ez tényleg megalázó, mert ha belegondolunk, hogy télen a fűtés mennyibe kerül” – mondta Híradónknak Krisztina, hozzátéve, hogy ha valaki egyedül neveli a gyerekét, annak még nehezebb.

Az otthoni ápolás munka, amelyért munkabér jár – ezzel a jelmondattal indított aláírásgyűjtést a Lépjünk, hogy léphessenek egyesület. A szervezet a Krisztináékhoz hasonló családokon segítene azzal, hogy azt követelik az államtól: ismerjék el és díjazzák munkaként az otthoni betegápolást.

Csordás Anett, az egyesület vezetője, aki maga is egy súlyosan sérült kisfiú édesanyja, azt mondta, hogy a családok évében a döntéshozóknak azokra a szülőkre is figyelniük kell, akik úgy küzdenek a gyerekükért nap mint nap, ahogyan ő is.

atv.hu

Ajánlom

További belföldi híreink