Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2018-05-25 20:39:00

Drasztikus változásokat tesz szükségessé a ceglédberceli tragédia

Kilenc halálos áldozatot követelt a ceglédberceli autós baleset, melyben egy román kisbusz előzés közben ütközött össze egy kamionnal. Az eseményt a román sofőr az utolsó másodpercig élőben közvetítette a Facebookon, mobiltelefonjával, melyben látható, hogy az ütközés elkerülhetetlen volt.

Kovács Kázmér közlekedési szakjogász elmondta az ATV Start műsorában, hogy megdöbbentő az a felelőtlenség, amit a járművezető elkövetett. Mint kiderült, a sofőrnek nem volt jogosítványa, a kisbusz ki volt vonva a forgalomból, nem is lehetett volna vele közlekedni, ráadásul vezetés közben telefonjával videózott. Korábban már okozott súlyos balesetet ez a sofőr.

Kovács Kázmér beszélt arról, hogy divattá vált az utóbbi időben, hogy a járművezető élő felvételt készít vezetés közben. Említette, hogy a mobiltelefon használatának tilalmát már 20 éve bevezették, de már korszerűsíteni kellene a szabályozást. Ki kell terjeszteni más eszközökre is, mint a laptop, annak ellenére, hogy a KRESZ 3. paragrafusa világosan kimondja, hogy tilos minden olyan eszköz használata vezetés közben, amely veszélyezteti a biztonságot.

Kovács azt is felvetette, hogy a kisbuszokra is kötelezővé kell tenni a tachográf használatát, ugyanis ez a sofőr is már hosszú ideje vezetett pihenés nélkül. Ugyanígy kötelezővé tenné 4 és fél óránként 45 perces pihenő idő beiktatását a kisbuszok esetében is.

A szakjogász azt is javasolta, hogy a határokon gyakrabban és szúrópróbaszerűen kellene ellenőrizni a járműveket, elkérni a jogosítványt, forgalmi engedélyt. Szigorúbb ellenőrzések mellett talán kevesebben követnének el ilyen szabálytalanságokat. Az is felmerült, hogy az utasoknak rá kellett volna szólniuk a sofőrre, ha látták mit csinál, de Kovács szerint elképzelhető, hogy olyan függőségi helyzetben voltak, ami miatt nem mertek szólni. "De ha olyan a szituáció, akkor mindenképpen indokolt, hogy az utas rászóljon a sofőrre"- hangsúlyozta Kovács Kázmér.

atv.hu

Ajánlom

További belföldi híreink