Itthon

A kormány kedden benyújtja és szigorítja a Stop Soros törvénycsomagot - videó

Videón az egész Kormányinfó
május. 25. péntek 0:00

Helyesen járt el Tállai, ő sem tenné másként
május. 24. csütörtök 11:43

Az ATV főmunkatársa azt is felvetette, hogy amikor a benzin ára Mezőkövesden több volt, mint máshol az országban, akkor Tállai András, a NAV akkori elnöke megkereste a Mol-t, akik végül csökkentették választókerületében az üzemanyag árakat. Hogy terveznek-e bármilyen adócsökkentést az üzemanyag árak csökkentése érdekében, azt mondta a miniszter – utalva Tállai „benzincsökkentésére” –, hogy helyesen járt el tavaly az akkori elnök, mert nem világpiaci árak álltak a folyamat mögött, és ezt kötelessége szóvá tenni az egyéni képviselőjelöltnek. Most viszont világpiaci árak állnak, miközben úgy véli, a jövedéki adók is alacsonyak az országunkban. Hogy szándékozik-e a Mol-hoz fordulni most, arra azt felelte: ugyanúgy járna el, ha választókerületében az átlagosnál érezhetőbben drágább lenne az üzemanyag, mint máshol, és társainak is ezt javasolja.

Nincsenek információi a CEU-ról
május. 24. csütörtök 11:40

Az ATV főmunkatársának kérdésére, hogy megerősíti-e azt, hogy Palkovics László, Altusz Kristóf és Kumin Ferenc ott voltak annak az egyetemnek a hivatalában, amellyel a CEU megállapodást kötött, és mindent rendben találtak, Gulyás azt mondta, nem tudja megerősíteni ezt, hiszen nincsenek erről információi.

Gulyást nem annyira izgatja a magyar foci
május. 24. csütörtök 11:34

Újságírói kérdésre, miszerint miért nem volt ott a tegnapi Újpest-Puskás kupadöntőn, azt válaszolta Gulyás Gergely, hogy mérsékelten követi a hazai labdarúgást, noha korábban Fradi-bérlete is volt. Majd hozzátette: ennek ellenére a Ferencvárosnak drukkol. 

Költségvetés
május. 24. csütörtök 11:23

A tervek szerint a kormány június 13-án nyújtja be a 2019-es költségvetést az Országgyűlésnek, amely július második felében fogadhatja el. 

Gulyás Gergely elmondta, jövőre is folytatódnak az adócsökkentések, a szociális hozzájárulási adó a korábbi megállapodásnak megfelelően két százalékkal csökken, és kedvezőbb lesz a kétgyermekes családok által igénybe vehető családi adókedvezmény mértéke is.

Hozzátette: az a célja a jövő évi költségvetésnek, hogy a hiány két százalék alatt maradjon, a növekedés pedig meghaladja a négy százalékot.

Csak figyelmeztethetnének
május. 24. csütörtök 11:20

A kormány tervei szerint csak figyelmeztethetné a hatóság a kis- és közepes vállalkozásokat, ha megsértik az Európai Unió most hatályba lépő általános adatvédelmi rendeletét (GDPR). 

Gulyás Gergely közölte, a kormány mindent megtesz annak érdekében, hogy a rendelet a kis- és középvállalkozói szektor működését ne nehezítse meg, számukra jelentős többletköltséget ne eredményezzen. Megjegyezte, helyes, ha a nagy adatkezelőknél - például a Facebooknál - szigorúbb adatkezelést vezetnek be.

Munkaerőpiaci változások, gazdasági mutatók
május. 24. csütörtök 11:16

Második napirendi pont a költségvetésé volt, a miniszter képet adott az ország gazdasági helyzetéről is. 2018-as munkaerő piaci adatokról is beszélt Gulyás. Eszerint emelkedett az elsődleges munkaerőpiacon dolgozók száma, miközben a közfoglalkoztatottak száma csökkent. Merthogy - ahogyan mondja a miniszter - ők az elsődleges munkaerőpiacon találtak állást. 

2018 január-március között csökkent a munkanélküliek száma az egy évvel korábbi adatokhoz képest. A férfiakat alacsonyabb munkanélküliségi ráta jellemzi. A tartósan munkanélküliek aránya is mérséklődött, mint ahogyan csökkent a munkakereséshez szükséges idő is. 

Az elmúlt évben 4,4 %-kal emelkedett a GDP, ezzel az EU-ban a harmadik helyet foglalta el Magyarország. Mindeközben az átlagkeresetek is nőttek egy év alatt. Cél tehát a teljes foglalkoztatottság, illetve az adócsökkentések. Teljessé válik a kétgyermekes családok által igénybe vehető adókedvezmények is. 

  

Alkotmánymódosítás
május. 24. csütörtök 11:13

Új benyújtás a Stop Soros révén. A belügyminisztérium lesz ennek a beterjesztője, az alkotmánymódosítás beterjesztője pedig Trócsányi miniszter. Az alkotmánymódosítás része még mindazon rendelkezés, amelyek korábban is szerepeltek a módosításban, de nem fogadtak el - mondta Gulyás Gergely 

  

Törvénymódosítások
május. 24. csütörtök 11:10

A kormányülés első napirendi pontja a Stop Soros törvénycsomag volt. Több törvényt módosítanak még a jövőben. Az üldözötteknek menedékjogot adnak, de ennek közvetlennek kell lennie. Abban az esetben nyújtanak ilyen jogot, ha Magyarország az első biztonságos ország. A menedékjogot az első biztonságos országban kell biztosítani. 

A kormány első érdemi ülésén megtárgyalta a Stop Soros törvénycsomagot, valamint a hozzá kapcsolódó alkotmánymódosítási javaslatot, amelyek - a Stop Soros esetében a módosított előterjesztés - jövő héten kerülhetnek az Országgyűlés elé, tárgyalásuk pedig az azt követő héten kezdődhet a parlamentben. Erre kaptak felhatalmazást a választáson - jelezte.

A Stop Sorosról elmondta: módosul a rendőrségi törvény, a büntető törvénykönyv, a menedékjogi, az államhatárról szóló és a szabálysértési törvény. Rögzítik, hogy a törvénytelen bevándorlás szervezése illegális cselekmény, létrejön egy ilyen Btk.-tényállás.

Kéthetente lesz Kormányinfó
május. 24. csütörtök 11:08

Mindenkit köszönt Gulyás Gergely, továbbra is Kovács Zoltánnal tartják majd meg a kormányinfókat. Továbbra is széleskörű tájékoztatás a cél, kéthetente tervezik a kormányinfót.