Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2018-05-24 15:07:00

Ez minden autóst érint: változnak a műszaki vizsga feltételei

Az új rendelet például előírja, hogy a vizsgabiztos díjazása nem függ az adott műszaki vizsgálat eredményétől, tehát a vizsgadíjat akkor is ki kell fizetni, ha nem „ment át” az autó.

Ez minden autóst érint: változnak a műszaki vizsga feltételei

Az NFM (Nemzeti Fejlesztési Minisztérium)-rendelet 1. melléklete, amely a Magyar Közlöny 2/2018/II. 05. számában jelent meg, táblázatban részletezi a műszaki vizsga során észlelhető hibákat súlyosságuk szerint három kategóriába sorolva.

Kisebb hibának számít: a jármű biztonságát vagy a környezetterhelést jelentősen nem befolyásoló kisebb hiányosság, valamint az előírásoktól való kisebb eltérés. Ezek még „beleférnek”, tehát átmegy a kocsink a vizsgán. Ilyen lehet dr. Kovács Kázmér ügyvéd, közlekedési szakjogász szerint például ha a fékfolyadék szintje valamivel a minimum alatt van, vagy az első szélvédőn lévő repedés nem éri el az ablaktörlő tartományát.

Komoly hibának számít: a jármű biztonságát vagy a környezetterhelést befolyásoló, illetve a közúti forgalom többi résztvevőjét veszélyeztető jelentős hiányosság vagy az előírásoktól való egyéb jelentősebb eltérés. Ebben az esetben kapunk két hónap haladékot, amelynek lejártával igazolnunk kell, hogy megjavíttattuk a feltárt problémákat, pótoltuk a hiányosságokat. Mivel ez új eljárásnak számít, ezért újra ki kell fizetnünk a hatósági díjat is. Ebbe a kategóriába tartozik a jelentősen a minimum alatt lévő fékfolyadék, illetve ha az első szélvédőn lévő repedés eléri az ablaktörlő tartományát.

Veszélyes hibának számít: a közúti biztonságra közvetlen és azonnali veszélyt jelentő vagy a környezetterhelést befolyásoló veszélyes hiányosság, amely indokolttá teszi, hogy az illetékes hatóság megtiltsa a jármű közúti forgalomban való használatát. Ebben az esetben természetesen nem megy át a kocsi a műszaki vizsgán. Ilyen lehet például a fékfolyadék jóformán teljes hiánya, a fékberendezés, a váltó meghibásodása, törött szélvédő, lámpa.

A változások nem érintik a műszaki vizsga díját. Igy például a személygépkocsi (M1 kategóriájú jármű) hatósági díja 16.290 forint. Továbbra is kérhető plusz díjazás fejében előzetes műszaki átvizsgálás a biztos siker érdekében, amely a műszaki vizsgát megelőző átvizsgálás. Ennek során az esetleges hibákat a szakemberek kiszűrik, igény szerint megjavítják, így a jármű tulajdonosa biztos lehet abban, hogy autója megfelel a vizsgán - mondja Benke Csaba a Magyar Autóklub szakág igazgatója.

atv.hu/Blikk

További belföldi híreink