Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2018-05-25 06:15:00

Ceglédi: Toroczkaitól van félnivalója a Fidesznek

A politikai elemző rendesen kiosztotta az ellenzéki pártokat. Az ATV-ből üzent többeknek is, várja például azoknak a neveit, akiket kémeknek tartanak a párttársak. A Jobbik szerinte végletekig feszítette magát, de a Toroczkai-féle irányvonal alternatívát adhat a kormánypártokkal szemben, amit veszélyesnek tart Orbánékra nézve.

Ha az a kérdés, hogy a ma létező ellenzéki pártokban, politikusokban látunk-e potenciált, hogy a megszerzett szavazataikat, elért emberek körét megduplázzák, akkor én nem látom, hogy ezt bárki hordozná magában, vagy ezen dolgozna- mondta a 2022-es választások kapcsán Ceglédi Zoltán. A politikai elemző ezért az ATV Egyenes beszéd stúdiójából üzent az ellenzéki pártoknak és politikusoknak: „most szólok, hogy kezdjék el csinálni”. Figyelmeztetett, ha nem így lesz, 2022-ben megint, pár hónappal a választás előtt rohangálnak majd, hogy már nincs idő az összefogásra.
 
Hol lesz több pénz?
 
Ceglédi szerint az a baj az ellenzéki oldalon, hogy nem arról beszélnek például, hogy mitől lehetne több pénz az egészségügyben, hanem, hogy „mitől lehetne több pénz a Párbeszéd frakciójában”.
 
Ki van bekötve a Fideszbe?
 
Arra a kérdésre, hogy többször is elhangzott a kampány során, hogy ellenzéki pártokban egyes politikusok be lehetnek kötve a Fideszbe, ezeket a neveket eddig miért nem hozták nyilvánosságra, úgy válaszolt: „a gyávaság és a gonosz korrupció keveréke nem teszi ezt lehetővé”. Hozzátette: ha csak egy picit beszélnek erről a témáról, akkor mindenki sáros lesz és így felesleges valakiben is a tisztaságot keresni.
 
„Kedves, Hadházy Ákos…”
 
Felidézte, hogy amikor Botka Lászlót megbuktatták, akkor elmondta, hogy a Fidesz emberei ott ülnek az MSZP-ben. Ceglédi szerint egy normális demokráciában ilyenkor egy héten belül vagy a vádat megfogalmazó távozik a pártból, ha nem bizonyítja be igazát, vagy megnevezik azokat, akikre gondolt és azok távoznak. Hozzátette: Hadházy Ákos is azt mondta, hogy kémek vannak az LMP-ben és majd elmondja, kik azok. „Kedves, Hadházy Ákos, tessék elmondani!”- kérte a politikust az elemző.
 
Molnár és a selyemzsinór
 
Az MSZP-ről is beszélt Ceglédi, ahol szerinte Molnár Gyula Bangóné Borbély Ildikótól megkapta a selyemzsinórt (a politikus beszélt arról, hogy akár ki is zárhatják a pártból Molnárt). Ennek ellenére nem gondolja, hogy a fegyelmi eljárás végén kitennék a volt elnököt a pártból, mert akkor még egy embert elveszítenének a parlamenti frakcióból. Úgy véli, a szocialistáknál a háttérben a valódi elnök intézheti ezeket a dolgokat. Hogy lehetne egy ilyen pártnak több szavazója 2022-ben?- tette fel végül a kérdést Ceglédi Zoltán.
 
Most kell dönteni
 
Krug Emília felvetette, hogy lenne-e értelme egy zöldmezős beruházásnak indulni, annak lehet-e esélye négy év múlva. A politikai elemző szerint azt kellene most az ellenzéki oldalon eldönteni, hogy egyáltalán van-e szükség a pártokra, vagy inkább csak egyetlen mozgalomnak kellene indulnia 2022-ben a Fidesz ellen. „Tessék most ezt eldönteni”- üzent ismét az ellenzéki oldalnak Ceglédi, majd hozzátette: jellemzően, akik összefogásról beszélnek, azok egy esetben szoktak külön menni, amikor pénzről van szó.
 
Frankenstein-frakció
 
A Párbeszéd frakcióját (melyben három párbeszédes mellett helyet kapott az MSZP-s Burány Sándor és a független Mellár Tamás is), Frankenstein- frakciónak nevezte a műsorban Ceglédi, aki azon véleményének is hangot adott, hogy nem egy nagy masszán kellene dolgozni, hanem el kellene kezdeni felépíteni már most azokat a táborokat, amik együtt már többen vannak, mint a kormánypártoké.
 
Akitől a Fidesznek is van félnivalója
 
A Jobbikról szólva azt mondta, hogy a végletekig feszítették magukat a választáson, ezért lehetett tudni, ha nem aratnak sikert, akkor ez a törés előjön a pártban. A politikai elemző úgy véli, a Fidesznek az a jó, amíg a „cukisodó, néppártosodó” Jobbik az iránymutató, nem pedig a Toroczkai-féle. Hozzátette: utóbbitól félnivalója is lehet a kormánypártoknak, hiszen ők lehetnek most az egyetlen olyan irány, ami radikálisabb Orbánéknál és látható alternatívát is kínálhatnak velük szemben. „Nagyon érdekes lesz látni, hogy Toroczkaival mit kezd a Fidesz”- tette hozzá Ceglédi. Megemlítette ugyanakkor, hogy egyelőre a Jobbik legfőbb erejét a frakció adja, hiszem mind pénzben, mind közjogi elérésben náluk összpontosul a legtöbb lehetőség, így ők állíthatják majd össze jövőre az EP-listát is, ami az elemző szerint 2-3 mandátumot biztosan hoz majd nekik.
 
atv.hu

További belföldi híreink