Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2018-05-23 13:26:00

Mellár: igyekeztek lebeszélni arról, hogy a Párbeszéd-frakcióhoz csatlakozzak

Mellár Tamást többen is megpróbálták lebeszélni arról, hogy csatlakozzon a Párbeszéd-frakcióhoz – erről számolt be Szabó Tímea, a párt politikusa. Az érintettek egy része ezt cáfolta, míg volt, aki sem megerősíteni, sem megcáfolni nem kívánta az elhangzottakat. Mindeközben Mellár Tamás megkeresésünkre elmondta: több ellenzéki pártból keresték meg, és ha nagyon finoman is, afelé próbálták terelni, hogy ne csatlakozzon a Párbeszéd-frakcióhoz.

Mellár: igyekeztek lebeszélni arról, hogy a Párbeszéd-frakcióhoz csatlakozzak

Többen keresték meg Mellár Tamást azzal, hogy ne csatlakozzon a Párbeszéd-frakcióhoz – mondta el Szabó Tímea az ATV Start című műsorban. A Párbeszéd elnökségi tagja azt is elmondta: „eggyel hitelesebb lett volna, vagy lenne akkor” a Liberálisok közleménye – amelyben jó munkát kívánnak Mellár Tamásnak és a Párbeszéd-frakciónak –, ha a liberálisok elnökhelyettese nem hívja fel Mellár Tamást, és nem kéri meg személyesen, hogy ne lépjen be a frakcióba. Majd hozzátette: LMP-sek is keresték a közgazdászt ezzel kapcsolatosan. A politikus végül a következő mondatot is elejttette:

az, hogy Gémesi György vagy Hadházy Ákos miért hívja fel Mellár Tamást, az megint egy másik kérdés. 

Úgy tűnik – legalábbis szerinte –, hogy az LMP-nek is az a fontosabb az Orbán-kormány leváltása helyett, hogy a Párbeszédnek ne legyen frakciója. Az utóbbi félmondattal kapcsolatban megkerestük az érintetteket.

Sermer Ádám – akit név szerint is említett a Párbeszéd társelnöke – azt mondta megkeresésünkre: tényszerűen nem igaz, hogy bármilyen próbálkozással lebeszélte volna Mellár Tamást arról, hogy csatlakozzon a Párbeszéd-frakcióhoz. A Liberálisok elnökhelyettese azt is elmondta: az utóbbi hetek tapasztalata alapján azon se lepődne meg, ha Szabó Tímea valótlanságokat állítana. Majd hozzátette: Mellárral az elmúlt négy évben is jó kapcsolatot alakítottak ki, politikailag több pontban egyetértenek vele, mint ahogyan több közös rendezvényen is részt vettek.

Azt ugyanakkor a Liberálisok politikusa nem tagadta, hogy felhívta volna a konzervatív képviselőt. Sermer kiemelte: azzal kereste meg őt, ha érdeklik a tárgyalással kapcsolatos tények, akkor rendelkezésére áll, de leszögezte: ő nem állta útját annak semmilyen próbálkozással, hogy Mellár Tamás csatlakozzon a Párbeszéd frakcióhoz.

Mindeközben Mellár Tamás az előbb említett telefonbeszélgetésre kitérve azt mondta: ez egy olyan magánbeszélgetés volt, amely kettejük között zajlott le. Mint mondta: „nem kaptam felhatalmazást arra, hogy ennek a tartalmáról beszéljek”, ezért megcáfolni, de megerősíteni sem szeretné azt, hogy Sermer azzal kereste volna fel, hogy ne csatlakozzon a Párbeszéd frakciójához.

A kérdésre, miszerint az LMP-ből hasonló kéréssel keresték volna meg őt, úgy fogalmazott: „ellenzéki pártokból kerestek meg, és a beszélgetések tartalma, ha nagyon finoman is, és nem direktbe” arról szólt, hogy jobb lenne, ha nem csatlakozna.

Hadházy Ákost és Gémesi Györgyöt is utolértük, akiknél arról érdeklődtünk, hogy ők is kereshették-e meg Mellár Tamást olyan kéréssel, mint a Párbeszéd politikusa szerint tette azt Sermer Ádám.

„Nekem nincsen frakcióm, és nem tudom, hogy mi a közöm a Párbeszédhez”

 – válaszolta kérdésünkre Gémesi György, aki hozzátette: valóban kereste a képviselőt az elmúlt napokban – mindettől függetlenül –, hogy egy, Baranya megyei ügyekkel kapcsolatos háttérbeszélgetésre invitálja, amelyre a közgazdász jelezte: majd jelentkezni fog.

Eközben Hadházy Ákos, az LMP volt társelnöke csak annyit tette hozzá a kérdéshez:

természetesen szoktak beszélni Mellár Tamással, mert, ahogyan fogalmazott: „egy pártból jöttünk, Fidesz-árvák vagyunk”.

A frissen megalakult Párbeszéd-frakcióban még múlt héten robbant a bomba, hogy akár szét is eshetnek. Mindezt azután, hogy Bősz Anett, a Liberálisok ügyvivője elhagyta a formációt, mert – szerinte – abban nem érvényesülnek a liberális értékek. Közben az is kiderült, hogy Liberálisok az MSZP-vel és a Párbeszéddel kötöttek egy megállapodást, amelyben meghatározták azt is, hogy a pártok között hogyan osztják el azt állami támogatásokat. A Párbeszédnek három napja volt, hogy „pótolja” Bőszt, és végül a függetlenként bejutott Mellár Tamással egyeztek meg, aki csatlakozik a képviselőcsoporthoz, noha a frakciófegyelem alól mentesül, ezzel megtartva a pártoktól való függetlenségét.

Reagáltak a Liberálisok 

A Liberálisok visszautasítják Szabó Tímea azon állítását, miszerint a párt elnökhelyettese, Sermer Ádám azért hívta volna fel Mellár Tamást, hogy arra kérje, ne lépjen be a Párbeszéd-frakcióba – írja a párt közleményében. Mint írják, a Liberálisoknak hosszú évek óta személyes, jó kapcsolata van Mellár Tamással, korábban számos szakpolitikai konferenciánkon részt vett szakértőként. Sermer Ádám azért hívta fel a választásokon függetlenként induló képviselőt a Liberálisok bejelentése után, hogy Mellár Tamást tájékoztassa a döntésük hátteréről. Mellár a telefonbeszélgetésben jelezte, hogy nem ért egyet a döntésükkel, arról azonban nem esett szó, hogy a képviselő belép-e a Párbeszéd-frakcióba, vagy sem.

Ajánlom

További belföldi híreink