Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2018-05-20 08:00:00

Gulyás Gergely elmondta, mi volt az előző kormány egyik legrosszabb ötlete

A kormány négy éve még több minisztérium vidékre költöztetését tervezte, de végül csak a vidékfejlesztési államtitkárság került Kecskemétre. Két év múlva azonban ezt is felszámolják, és visszaköltöztetik Budapestre. Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter szerint a decentralizáció volt az előző kormány egyik legrosszabb döntése.

A harmadik Orbán-kormány 4 évvel ezelőtti megalakulása után az egyik legfontosabb prioritásnak a kormányzati munka átszervezését, az intézmények szétköltöztetését nevezte. Az eredeti tervek alapján a honvédelmi tárca Székesfehérvárra, az agrártárca pedig Debrecenben került volna. A Budapest-központúság elleni tervekből a ciklus végére mindössze annyi valósult meg, hogy a Miniszterelnökség alá tartozó vidékfejlesztési államtitkárság Kecskemétre költözött.

Az új agrárminiszter azonban egy friss interjúban már arról beszélt, hogy ez két múlva megszűnik. Nagy István szerint ugyanis az Agrárminisztérium felújításra váró Kossuth téri épületébe visszaköltözik ez az államtitkárság is. Ezzel Gulyás Gergely, a Miniszterelnökség új minisztere is egyetért, aki ebben a kérdésben Kövér László házelnök álláspontját osztja.

Ő azt mondta annak idején, hogy az általa minden szempontból támogatott és szeretett pártja által alkotott kormány egyik legrosszabb ötlete volt bármilyen országos hatáskörű szervnek, különösen kormányzati, országos kormányzati szervnek Budapestről való költöztetése” - fogalmazott a pénteki Budapestinfón Gulyás.

Az MSZP-t nem lepte meg a döntés. „Kiderült, hogy valójában ez csak egy szimbolikus dolog volt, és csak ámították a népeket ezzel. Becsapta az embereket a Fidesz, amikor azt mondta, hogy a vidéket ő így akarja felemelni. Nem az a kérdés valójában, hogy hol van egy minisztérium” - mondta Kunhalmi Ágnes szocialista politikus, elnök-aspiráns.

A kormányzati költözködés azonban nem áll le, hiszen a tervek szerint hamarosan a Várnegyedbe költözik az új Pénzügyminisztérium és a Belügyminisztérium is. Tíz évvel ezelőtt a Gyurcsány-kormány tervei között is szerepelt a költözködés. Akkor a pénzügyi válság akadályozta meg, hogy a Nyugati pályaudvar mögött felépüljön az új kormányzati negyed.

 

 

 

 

További belföldi híreink