Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2018-05-18 12:04:00

A Liberálisok képviselője mégsem ül be a Párbeszéd frakciójába

A Liberálisok péntek délben rendkívüli sajtótájékoztatón jelentették be, hogy nem ül be az MSZP-Párbeszéd frakciójába Bősz Anett, a párt Országgyűlésbe jutott képviselője.

A döntés egyben azt is jelenti, hogy a Párbeszédnek nem lesz meg a szükséges létszáma a külön frakcióhoz. Mint ismert, az eddig érvényes megállapodás szerint úgy lett volna meg a külön frakció, hogy Burány Sándor az MSZP-ből és Bősz Anett, a Liberálisoktól átül a Párbeszéd képviselői közé.

Ezzel elesnek évi 135 millió forint támogatástól, ami a külön frakcióért jár, valamint megszűnik Szabó Tímea frakcióvezetői tisztsége is. Sőt, újra kell osztani a parlamentben a bizottsági helyeket is. A párbeszédes képviselőknek most legalább fél évig függetlenként kell dolgozniuk az Országgyűlésben, legközelebb akkor alakíthatnak új frakciót, ha sikerül még leigazolniuk valakit abba.

Az utolsó esélye a Párbeszédnek, ha Mellár Tamás független képviselő ülne be a frakciójukba ötödikként. Erre esély van egyébként, hiszen Mellár tagja volt Karácsony Gergely Párbeszéd-társelnök tanácsadói testületének és árnyékkormányának is.


Bősz Anett és Sermer Ádám, a Liberálisok elnökhelyettese azzal indokolták döntésüket, hogy nem látták a garanciáit annak, hogy a liberális értékek megjelennek majd az MSZP-Párbeszéd parlamenti politizálásában, hiába kaptak erre korábban szóbeli és írásbeli ígéretet is. Bősz szerint szomorú bejelentés ez, az elmúlt hetek tárgyalásai során lett nyilvánvaló számukra, hogy partnereik nem kívánnak velük együttműködni.

Az MTI összeszedte, mivel jár a kilépés:

- a frakciótagok elveszítik bizottsági tagságukat, Tordai Bence pedig a jegyzői posztját,
- a megszűnéssel elesnek az Országgyűlés Hivatalának költségvetéséből a frakciók működési kiadásaira havonta járó pénztől. Ez az országgyűlési törvény alapján a képviselői tiszteletdíj tízszereséből, valamint frakciótagonként - ellenzéki párt lévén - a képviselői tiszteletdíj további 40 százalékának megfelelő összegből áll. A független képviselők a képviselői tiszteletdíj 40 százalékának megfelelő összegre jogosultak a képviselői tevékenységükkel járó kiadásokra,
- sokkal kevesebb megszólalási lehetőségük lesz, nem szólalhatnak fel napirend előtt, az pedig a házbizottság döntésétől függ, biztosítja-e számukra az interpelláció és a kérdezés lehetőségét,
- a házszabály rendelkezése szerint függetlenné vált képviselő a frakciótagsága megszűnését követő hat hónap elteltével csatlakozhat képviselőcsoporthoz.

atv.hu

Ajánlom

További belföldi híreink