Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2018-05-17 17:10:00

Gázai összecsapások: Hamaszos az áldozatok többsége

Négy izraeli lakóházat is találat ért szerda éjjel a gázai határhoz közeli Szderot városában, miután az övezetből lövéseket adtak le az épületekre. A támadásban senki nem sebesült meg. Ahogy akkor sem, amikor nem sokkal korábban a Hamasz tüzet nyitott az izraeli védelmi erőkre. A hadsereg válaszul tankkal lőtte a terroristák egyik állását.

Gázai összecsapások: Hamaszos az áldozatok többsége

Hetek óta civileket küld a Hamasz a gázai határhoz, hogy összecsapjanak az izraeli katonákkal. Hétfőn 61 palesztin meghalt. A Hamasz egyik tisztviselője, Salah Bardawil egy interjúban elismerte, hogy

többségük – 50 ember – a terrorszervezet tagja volt.

A hétfői harcokban ezernél is több palesztin sebesült meg. Jeruzsálemben aznap nyitották meg a Tel Avivból átköltöztetett amerikai nagykövetséget. Az örmény népirtást tagadó Törökország elnöke szerdán mészárlásnak nevezte, hogy az izraeli katonák megvédik országuk határát.

„Az ENSZ feladata lenne, hogy igazságot szolgáltasson, de képtelen rá. Nem tudunk kapcsolatba lépni a főtitkárt. Ha az izraeli erőszakot továbbra is csendben tűrik, a világ káoszba fullad” – mondta Recep Tayyip Erdogan.

Az államfő a saját országa hadseregét egyébként külföldön, Szíriában is bevetette már az általa terroristának tartott kurdokkal szemben. A gázai határnál kialakult helyzetet szerinte az ENSZ közgyűlése előtt kell tárgyalni, a Biztonsági Tanácsnak pedig aktívabban kell fellépnie.

„Köszönöm minden országnak, aki szolidáris velünk és visszahívta nagykövetét, ahogy a törökök, belgák és írek. Őket nem ijeszti meg az amerikai ENSZ-nagykövet azzal, hogy listát vezet róluk, ha nem támogatják a politikájukat” – mondta Hanan Ashrawi palesztin tisztviselő.

Újságírói kérdésre azt is kifejtette, hogy szerinte a gázai határnál tüntető palesztinok békésen demonstrálnak.  Véleményét némileg árnyalja, hogy szerdán a Hamasz izraeli katonákra és lakóházakra is tüzet nyitott a határnál. Négy épületet találatok értek, de senki nem sebesült meg.

atv.hu

További belföldi híreink