Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2018-05-17 11:04:00

„Ennek sajnos eljött az ideje” – Szanyi az MSZP felszámolásáról

Az eddigi legkomolyabb kritikával illette a szocialista Szanyi Tibor saját pártját. Nem csak azt mondta, hogy Fidesz-kollaboránsok vannak az MSZP-ben, de úgy is véli, hogy a szocialista pártot fel kell számolni, majd újjáalakítani. Konkrét tervei is vannak, például az új párt nevét illetően. Nemsokára pedig a programját is nyilvánosságra hozza, amely 39 pontból áll.

„Volt már ilyen a baloldal életében” – kezdte Szanyi Tibor az ATV Start című műsorban, arra reagálva, hogy a Magyar Narancs tegnapi számában finoman szólva is komoly kritikával illette saját pártját. Úgy véli ugyanis, hogy Fidesz-ügynök van a szocialisták háza táján. Mint nyilatkozta, felszámolná a pártot, hogy aztán újra megalakítsa – de már új névvel és új logóval. Hozzátette: az öt NER-kollaboráns szerinte az MSZP technikai-gazdasági hátteréhez köthető.

Az MSZP EP-képviselője azzal folytatta: „föl kell számolni az én véleményem szerint, ennek sajnos eljött az ideje”. Háromszor bukott egymás után az MSZP a választásokon, különböző okok miatt, a végeredmény viszont ugyanaz. A Fidesz háromszor egymás után nyert kétharmaddal, akkor „nem egy lehetetlen dolog” azt mondani, hogy ez így nem megy tovább, magyarázta.

Felszámolás után újjáalakítás következne, ami a gazdasági életben is ismert, hiszen a Swissair-t is kimentették, ami ma már Swiss néven fut, vont párhuzamot. 

Az új párt neve Szanyi olvasatában pedig csak „egyszerűen” annyi lenne: Szocialisták. Hogy milyen lenne a logó, azt nem tudja, hiszen nem dizájner, de annyit elmondott: „a baloldali pártnak a vörös színnel kell operálni”, a baloldal szimbólumkészlete a rózsától a szegfűig lehetséges.

A mondanivalóra koncentrálna az új vezetők helyett, majd elmondta, az lenne a helyes szerinte, ha egy fontos globális probléma magyarországi részét oldanák meg. A technológiai haladás ugyanis kilőtte a nagyvárosokat, cserébe pedig a vidéki térségek leszakadtak. Utóbbiak sorsa reménytelen lesz, ha nem avatkoznak be. Ehhez köti Trump megválasztását, a Brexitet és részben a közel-keleti menekültválságot is.

Kik lennének a társai?

Sok kritika érte a pártot, hogy vidéken eltűntek. Az EP-képviselő úgy véli, hogy ott vannak, csupán a mondanivalójuk gyenge a problémákhoz képest. Az okos falu programnak pedig pont az lenne a lényege, hogy mind a 10 millió magyar embert bevonja abba a fenntartható fejlődésbe, ami az egyetlen kiút a jelenlegi perspektívából.

„Mindenki, akinek van esze”

 – mondta arra Szanyi, kik lennének a társai ebben az elképzelésben. Elindul a pártelnöki tisztségért, és azt is elmondta, hogy készített egy 39 pontból álló rövid dokumentumot, amit nemsokára nyilvánosságra fog hozni. Az elnökjelölteknek is elküldi majd, és ha ebből valaki azt mondja a többségére, hogy igen, akkor övé lehet a pálya, magyarázta.

Szanyi szerint az MSZP-t szerkezetileg kellene rendbe rakni, azzal kezdve, hogy baloldali mondanivalóval kellene előállni. Külön kiemelte, hogy nyilatkozóik sokasága és a legfelsőbb hivatalos anyagaikban két szót nem tudnak kiejteni: szolidaritás és munkavállaló. Ezek nélkül ugyanis nincsen baloldaliság szerinte. Ha ezeket nem teszik bele a programokba, akkor az számára hiteltelen, és ami nagyobb probléma, hogy a lakosságnak se lesz hiteles.

Azokat a fórumokat is hiányolja, amelyeken a párttagságnak beleszólása lenne a párt politikájának alakításába, vagy azoknak, akik velük szimpatizálnak. Kiemelte: a frakcióban vannak, akik a status quo-ban érdekeltek, és vannak, akik változást akarnak. Ennek aránya fogja eldönteni szerinte a párt jövőjét.

atv.hu

További belföldi híreink