Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2018-05-18 07:34:00

CEU: A kormányban nem szeretik a "politikai nyomásgyakorlást"

Politikai nyomásgyakorlásként értékeli a kormányzat, hogy a CEU rektora közölte, ha nyárig nem lesz az egyetem működéséről megállapodás, Bécsbe költöznek. A magyar delegáció a Bard College-nál tett áprilisi látogatásán úgy találta: a CEU folytat oktatási tevékenységet ott, de a hivatalos papírokat majd az Oktatási Hivatalnak kell ellenőriznie – mondták az atv.hu-nak. Hogy mikor írják alá a megállapodást, forrásunk nem tudta megmondani.

CEU: A kormányban nem szeretik a "politikai nyomásgyakorlást"

Valóban kiutazott egy kormányküldöttség a választás után a CEU amerikai oktatási helyszínére, New York államba, hogy megnézze az egyetem amerikai kampuszát, és a delegáció tagja volt Palkovics László oktatási államtitkár, Altusz Kristóf főtárgyaló, valamint Kumin Ferenc New York-i főkonzul is – erősítették meg az atv.hu-nak a kormány részéről. Mindent rendben találtak, a CEU a Bard College-dzsal 2017 nyarán kötött megállapodást, és kampuszt létesített New York államban. Az új oktatási helyszínt New York Állam Oktatási Minisztériuma és a Middle States Commission on Higher Education is jóváhagyta. A kampuszon már elindult az első akkreditált képzés, amelynek témája az egyenlőtlenségek elemzése. Az idei akadémiai év téli szemeszterétől – 2018. január – pedig újabb oktatási tevékenységeket is indít a két intézmény, és továbbiak fejlesztésén is dolgoznak.

A megállapodás értelmében az integrált B.A.-M.A. és B.A.-M.S. oklevelet adó programok a társadalomtudományok, környezettudományok, valamint politika és jog területeken. Ezt a két integrált programot New York Államban (Annandale-on-Hudson és New York City) és Magyarországon (Budapest) fogják tanítani. A CEU hallgatói a BGIA és CEU szakmai gyakorlatok keretében részt vesznek a New York City-ben megrendezésre kerülő szakmai gyakorlatokon. De például az is a megállapodás része, hogy a CEU doktorandusz hallgatói és poszt-doktori kutatói oktatói helyeket fognak betölteni a Bard College hálózatán belüli intézményekben, mely utóbbiak a New York Állami Oktatási Minisztérium által regisztrált Bard College okleveleit adják ki, továbbá amelyek a Bard College Middle States Commission on Higher Education által kiadott intézményi akkreditációja alá tartoznak.

Az oktatók a CEU és a Bard College, valamint az Annandale-on-Hudson-ban található Bard Institute of Writing and Thinking által szervezett továbbképzésen vesznek részt. CEU két igazgatót nevezett ki, Jonathan Becker és Julius Horvath személyében. Az előbbi az Egyesült Államokban, az utóbbi Budapesten dolgozik majd, és az egyetem működését tekintve az általános rektorhelyettes, illetve a rektor alá tartoznak. A két igazgató fogja irányítani a CEU oktatási tevékenységeit az egyesült államokbeli kampuszon, emellett ők koordinálják majd a két kampusz (Budapest és Annandale-on-Hudson, NY) és a CEU, illetve a Bard College kapcsolatát.


Azaz, a CEU folytat oktatási tevékenységet ott, de a hivatalos papírokat majd az Oktatási Hivatalnak kell ellenőriznie.

New York állam részéről az elmúlt hetekben újra elküldték a megállapodás-tervezet szövegét a magyar félnek, hogy írja alá. Ez eddig nem történt meg.

Forrásunk szerint a megállapodás aláírása "egy diplomáciai aktus lesz", ahogyan történt a McDaniel's College és az amerikai Maryland állam esetében. Utána ratifikálhatja a parlament, és végül az Oktatási Hivatal nyomja rá a pecsétet. Azt munkatársunknak cáfolták, hogy a választások előtt Orbán Viktor "be akarta zárni a CEU-t", viszont azt megerősítették: az Európai Néppárt csúcsvezetése részéről elvárásként fogalmazták meg, hogy a CEU működhessen Budapesten.

Forrásunk megfogalmazása szerint Orbán Viktor és a kormány nem szereti a politikai nyomásgyakorlást, márpedig Michael Ignatieff rektor ezt tette, amikor a Washington Postnak azt mondta: ha nyárig nem biztosítja a kormány a CEU működését, elköltöznek Bécsbe. "Nem biztos, hogy Bécsben elég lesz egyszintű vagy kétszintű képzés, a Bécsbe költözés sem megy olyan gyorsan, ahogy beszélnek róla" – mondta az egyik kormányzati szereplő, hozzátéve: nem biztos, hogy a parlament a tavaszi ülésszak alatt ratifikálja a megállapodást a CEU-ról, ha addigra egyáltalán lesz megállapodás.

Forrásunk elismerte, hogy a végső döntést a CEU ügyében a miniszterelnök hozza meg.


Amennyiben a CEU-nak el kell hagynia Budapestet, akkor a 2019-es tanévben az egyetem 500 hallgatóját már Bécsben oktathatják. Erről Michael Ignatieff, a CEU rektora nyilatkozott a Reuters tudósítójának. De hasonló értesüléseket szerzett a bécsi Kurier is, tudomása szerint nyolc különböző ingatlant neveztek meg az egyetem számára, ahová ideiglenesen beköltözhet.

További belföldi híreink