Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2018-05-16 14:19:00

Elszáll az üzemanyag ára, pedig az önköltsége csak 100 forint literenként

A volt energetikai államtitkár magyarázta el, miért emelkedik az üzemanyagok ára és hogyan áll össze az a közel 400 forint, amit literenként ki kell érte fizetni.

7-8 forinttal emelkedett ismét a benzin és a gázolaj ára, így kb. 400 Ft lesz az üzemanyag litere a benzinkutakon. Holoda Attila az ATV Startban beszélt róla, hogy az üzemanyagár nagy része adóterhelés, míg az önköltségi ár 100 Ft körül van. A volt energetikai államtitkár szerint ma már egy normál háztartásban nem luxus az autó, így a rezsiköltségekbe azt is bele kellene venni, de a rezsicsökkentésnél nem volt szó az üzemanyagárak csökkentéséről.

Az Iránnal kapcsolatos embargó miatt nőtt a nyersolaj ára, magyarázta, és mivel Magyarország importfüggő, így ez azonnal megjelent az üzemanyagárban. Holoda Attila arról is beszélt, hogy Magyarország nagyon jól ellátott geotermikus energiával, vagyis nagyon jó a termálvíz ellátottságunk, ezt ki lehetne használni fűtésre is. Hozzátette: elsősorban a turisztikai igényeket kell teljesíteni, de jobban kellene élni ezzel a lehetőséggel is.

Beszélt róla, hogy Kaderják Péter lett az új energetikáért felelős szakember, akit Holoda elismerésével illetett, mert kiváló szakembernek tartja, és bízik abban, hogy az energetikai területen biztosítani fogja a szakmaiságot. A volt államtitkár szerint Orbán Viktor már régóta meg akarta valósítani, hogy hazai kézbe vegye az energiaszektort, mert abban hisz, hogy az infrastrukturális eszközök birtoklása valamiféle hatalmat jelent, holott az unión belül nagyon jól szabályozott rendszerek vannak arra, hogyan lehet szabadon hozzáférni ezekhez az infrastrukturális eszközökhöz. Valamennyi tagországnak össze kellett hangolni a szabályozást, ami arról szól, hogy a szolgáltatást és a termékeket, az energia szabad áramlását nem akadályozni kell, hanem átláthatóvá tenni, liberalizálni, magyarázta Holoda.

A volt államtitkár elmondta, Magyarország kitettsége azon múlik, milyen ásványianyag-készlettel rendelkezünk. Földgáz szempontjából már a kitermelés végén járunk, viszont az atomerőmű energiaellátásához szükséges nyersanyag, az urán, már külföldről fog érkezni, folytatta. A magyarországi uránbányászat korábban leállt, pedig érdemes lenne újraindítani szerinte, hogy legalább egy részét hazai készletből állítsuk elő.

atv.hu

További belföldi híreink