Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2018-05-16 05:10:00

Minden jel arra mutat, hogy brutálisan drága lesz az üzemanyag

Bőven 400 forint feletti benzinárakra kell számítani a nyáron. Az elmúlt két hónapban is drasztikusan emelkedtek az árak, mától viszont a benzin további hét, a gázolaj pedig nyolc forinttal drágul. Az elemzők szerint nyáron is folyamatos lesz a drágulás, elsősorban külpolitikai okok miatt.

Tovább drágul az üzemanyag

 

Szerdától sok benzinkútnál átlépheti a 400 forintot az üzemanyagok ára, ugyanis megérkezett az újabb emelés. A benzin hét-, a gázolaj nyolc forinttal kerül többe literenként. Az utóbbi hónapokban ez már a sokadik emelés. Március közepe óta, alig két hónap alatt több mint 30 forinttal lett drágább a benzin és a dízel is.

Egy liter benzin szerdától így átlagosan 388, a gázolaj pedig 397 forintba fog kerülni. Számos kútnál tehát már bőven 400 forint feletti árakra kell számítani.


Sőt, további drágulás várható, hiszen az Európában használatos Brent olaj ára folyamatosan emelkedik. Négy éve nem volt ilyen magas a hordónkénti ár, mint most, a politikai körülmények miatt pedig némely elemzők egészen extrém árakra számítanak a közeljövőben.

"Benne van a pakliban, hogy az olaj ára akár a 85 dolláros szintet is eléri a következő néhány hónapban, ami akár 420 forintos átlagárat is eredményezhet a kutakon” – nyilatkozta az ATV Híradójának Szalayné Bujdos Eszter, a holtankoljak.hu ügyvezetője.

Az elemzők szerint a drágulás fő oka, hogy múlt héten az Egyesül Államok felfüggesztette az atomegyezményt Iránnal. „Politikai okai vannak, hogy folyamatos az emelkedést lehet tapasztalni, ez elsősorban az Amerikai Egyesült Államok és Trump elnök döntéseire vezethető vissza” – fogalmazott Grád Ottó, a Magyar Ásványolaj Szövetség főtitkára az ATV-nek.

A világpiaci áremelkedést pedig tovább tetézi, hogy a forint gyengült is a dollárral szemben.  Ráadásul a szokásos nyári drágulás is még csak most jön, amit a nyári szezonra jellemző autózási kedv, azaz az üzemanyag-kereslet növekedése okoz.

atv.hu

További belföldi híreink