Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2018-05-16 06:20:00

A magyarok kedvenc étele is belekerül a világhírű szerző következő könyvébe

Következő regényében még nem tudja ki, de valaki biztosan gulyáslevest fog enni – mondta el Robin Cook. A világ egyik legnépszerűbb írója, az orvosi thrillerek koronázatlan királya Magyarországra látogatott, és egyúttal az ATV nézőit is megtisztelte jelenlétével. Az ATV Start című műsorban arról is beszélt, hogy saját cégével televíziós műsorokat és filmeket is terveznek gyártani a jövőben.

 

Noha nem először jár Magyarországon Robin Cook, mégis most kóstolta meg először a gulyáslevest, és mint mondta: nagyon finom volt, már korábban ki kellett volna próbálnia – mindezt az ATV Start című műsorban nyilatkozta. Majd a beszélgetés végén megígérte, hogy a következő regényébe is beleszövi a magyar kuriózumot, méghozzá abban a formában, hogy valaki szintén gulyáslevest fog fogyasztani.
 
Elmondta, hogy szerinte a magyarok jobban szeretik a könyveit, mint bárhol máshol. Mert bár sok helyen csökken az olvasottsága, nálunk magas maradt. Hozzátette: a Sarlatánok című könyve arról szól, hogy a közösségi média befolyásolja a kultúránkat, mint ahogyan az orvostudományt is befolyásolja, ezért is tartja jó témának. Mint mondta, a Sarlatánokban azt a perspektívát próbálta megváltoztatni, hogyan is tanítják az orvostudományt, a történet pedig azért meglepő, mert az emberek nem tudják, mi fog történni a végén.
 
Közismert az is, hogy hónapokat vesz igénybe, míg elkészül az orvos-író egy-egy könyve. Robin Cook azt mondta: nagyjából egy év alatt készül el egy művel. A kutatás, amíg felkészül egy könyvre, az a hosszabb idő, a megírás nagyjából két hónapot vesz igénybe. Hogy könnyíti, netán nehezíti a munkáját, azt nem tudni, de szinte mindennap van egy cikk az orvostudományról, ami jelenleg is gyorsan változik, de sajnos nem a jó irányba – teszi hozzá. Nagy üzletet jelent a terület, ugyanakkor fel kell tenni a kérdést, hogy mi is ennek a szerepe: a profittermelés vagy az embereken való segítés.
 
Mindeközben a piacot is figyeli az orvos-író. Sőt, saját céget is alapított, ahol televíziós műsorokat és filmeket is gyártanak majd, aminek ő maga is a részese lesz. Kóma című könyve abban is változást hozott, hogyan is jelenik meg az orvostudomány, hiszen addig mindig csak a szörnyűséget és félelmet lehetett ezzel kapcsolatban látni. Majd hozzátette: a közönség nem érzékeli az orvostudományban végbement fejlődéseket, ezért is döntött arról, hogy ír ezekről. Most egy érdekes technológiáról, a géntechnológiáról írt, ami ígéretes, de ugyanakkor veszélyes is tud lenni.
 
Robin Cook úgy véli, hogy a témaválasztás miatt lehetnek érdekesek a történetei, hiszen mindannyian lehetünk betegek egyszer, és mindannyian veszélyeztetettek vagyunk, nem mondhatunk olyat, hogy soha nem megyünk orvoshoz. Szerinte is nagy probléma, hogy az orvoslás a gazdagokhoz jobban eljut, a szegényebbekhez pedig kevésbé. Viszont az egyik legnagyobb problémája az egészségügynek, hogy üzlet vált belőle, vagyis profitot akarnak maximalizálni. Ahelyett, hogy az emberekről szólna, az van előtérben, hogy a befektetőknek termeljen profitot. Mint mondta, ez visszatérő eleme az összes könyvének. Az író kiemelte: az átlagemberek olvassák, nekik is írja sorait, talán ezért is kell biztosnak lennie abban, hogy történetei élethűek és pontosak.
 
Hogy mi a hosszú élet titka, arra azt válaszolta, hogy az atlétika mindig is fontos volt számára. Mindig is edzett, és azt is kihasználja, ha akad egy szabad órája. Könyvében arra is nagyon figyel, hogy az olvasók rájöjjenek: nekik is fontos szerepük van az egészségük megtartásában. Egy kérdésre válaszolva, azt is megtudhattuk: soha nem gondolt még bele, hányan haltak meg a könyveiben. Mint mondta, régebben egy sorozatgyilkosról is írt, aki tulajdonképpen egy nővér volt, na, ő sok emberrel végzett emlékei szerint.

atv.hu

Ajánlom

További belföldi híreink