Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2018-05-11 05:10:00

Gyurcsány először érzi azt, hogy nem érte el a célját

Még nem vonta le a konklúziót a választási vereségből – többek között erről beszélt Gyurcsány Ferenc az ATV Húzós című műsorában. A DK elnöke szerint a vidéki jelenlét sem fizetődött ki személyével. Két kólát is elbukott, mert 10% feletti támogatottságot jósolt pártjának a választást megelőzően. Ugyanakkor állítja, először fordult elő az, hogy nem érte el, amit akart, az pedig külön mardossa a lelkét, hogy a végcélokból szinte semmit nem értek el.

Gyurcsány először érzi azt, hogy nem érte el a célját

„Az első öt évben minden sikerült, tényleg” - mondta Gyurcsány Ferenc, felidézve politikai karrierje első időszakát, majd hozzátette: már természetes közeg a gyűlöletkampány, noha 2006-ot követően nem volt könnyű szembesülni vele. Hétköznapi konfliktusaik ugyanakkor nincsenek, még akkor sem, ha feleségével elmennek moziba. Talán fél évben egyszer van olyan, hogy átkiabál valaki az utca túlsó oldaláról - mesélte.

Elérte célját az őszödi beszéd

A felvetésre, miszerint az őszödi beszéd sugallja, hogy már a 2006-ot megelőző évek sem voltak sikeresek, azt mondta: az egy talmi siker, hosszútávon abból tartani egy ország sikerét, hogy egyre többet költ a költségvetés, az nem volt fenntartható vízió.

A volt miniszterelnök többször hangoztatta már, hogy szerinte a beszédével nem volt probléma. Rónai Egon kérdésére, miszerint gondolt-e arra, hogy mindazt a parlamentbe kellett volna elmondani, úgy felelt: szerinte elmondta, de a beszéd izgalma pont az, hogy káromkodás is van benne, és természetes, hogy egy magánbeszélgetésben máshogyan beszél az ember, mint a parlamentben. Majd kiemelte: a beszéd szerinte elérte a célját. „Egy hazájáért aggódó, szenvedélyes fickó mondta, hogy csináljunk valami mást, nem értitek?” - magyarázta Gyurcsány, aki elismerte, lehet ugyanakkor máshogyan is értelmezni az elhangzottakat.

Elbukott fogadás

„Két nagy kólát fogok fizetni” - ezt már félig viccesen mondta a műsorban arra, hogy két újságíróval is fogadott a választást megelőzően, hogy kétszámjegyű lesz a támogatottságuk. Soha nem volt kérdés, hogy lesz-e a pártjuknak frakciója az idei ciklusban, csak annyi, hogy 8, vagy éppen 12%-ot érnek el - tette hozzá. Úgy véli, a minimumot igen, a végsőcélokat tekintve azonban szinte semmit nem értek el, és ez az, ami „marja a lelkét”.  Noha egy lakossági fórumon állítólag azt mondta, hogy 2022-ben legyőzik a Fideszt, Rónai Egonnak elmondta, szereti a hazáját, és ez nem könnyű vállalkozás. Elmondta: tudta, hogy 2018-ban nem a DK fogja legyőzni a Fideszt, és először érzi azt, hogy nem sikerült elérni, amit akart.

Még Kötcsén is többen szavaztak a Fideszre

A választást megelőzően úgy gondolta Gyurcsány Ferenc, hogy a Fidesz nem éri el a 40%-ot, nem lesz kétharmada, a Jobbik 20% fölött lesz, és hogy saját pártja, a DK pedig 10% felett lesz. Ezekből csak egy jött be, de az sem nagy siker: pártjuknak frakciója lett. A politikus azt is elmondta, még mindig nem sikerült konklúziót vonni arról, mi is történt pontosan, mert ahogyan mondta, ennek nagy „a mélysége”.

A DK elnöke azt is kifejtette, hogy, bár Kötcsén életvitelszerűen él, sok időt tölt ott, jól is szerepeltek magukhoz képest, mégis a Fidesz szerezte a legtöbb voksot helyben. Pedig azok az emberek látják, hogy ki Gyurcsány Ferenc, pólóban és akár mezítláb is. Felteszi a kérdést: hogyan fogja meg azt, hogy létezik egy másik Európa, egy másik világ? Úgy véli, a vidéki jelenléttel sem tudják felvenni a versenyt a közmédiával.

Nem rendelkeztek tematizációs erővel

Egy, a kultúrához kapcsolódó hír után a műsorvezető rákérdezett: reménytelen lett volna bevinni a kultúrát, vagy más témát a kampányba? A pártelnök szerint igen, majd hozzátette: voltak ellenzékiek, akik különböző témákban tartottak sajtótájékoztatót, a mai demokratikus ellenzék azonban nem rendelkezik tematizációs erővel, méghozzá a nyilvánosság hiánya miatt.

Elmondta, hogy ma egy képviselő nettó 500 ezer forintot keres, és ebből nem lehet a Svábhegyen házat venni. Akik viszont egész életükben politizáltak, de nemhogy a Svábhegyen van házuk, hanem kastélyaik vannak mindenfelé „tolvajok” - vélekedett. Támadják őt is, hogyan szerezte meg az első millióját. Mint mondta, 1989-ben munkanélküli volt, majd pénzügyi tanácsadó lett, végül amellett döntött, hogy saját magának dolgozik, kibérelt egy kis irodát egy telefonnal, titkárnőre sem volt pénze. Antall József alatt vette első cégeit, ahol tulajdonképpen semmi pozíciója nem volt, sőt, egy „rohadt komcsi” volt. „Ha én jobboldali lennék, engem hurcolna körbe Orbán Viktor, hogy micsoda nagyszerű nemzeti tőkés” - magyarázta.

Sose beszélt Orbánnal

Végül a miniszterelnökkel való kapcsolatuk is terítékre került a Húzósban. „Sose beszéltünk egymással” - mondta Gyurcsány Ferenc, leszámítva a nyilvános vitákat. Hogy frakcióvezetőként szemben állhat most a miniszterelnökkel, kérdezheti őt, arra azt mondta: ez nem kihívás, de annyiban érdekes, hogy elmondhatja: mást gondol, mint ő. Nem fontos neki Orbán Viktor, csupán annyiban, hogy akadályozza azt, hogy az ország olyanná váljon, amilyet látni szeretne - mondta. Azon pedig csak mosolyogni tud, hogy az ország miniszterelnöke tőle félne. Ha nem érték volna el az 5%-ot, akkor annak az esélye is fennállt volna, hogy befejezik- tette hozzá. A választás éjszakáján volt egy pillanat, amikor ennek az esélye fennállt, ami komolyan „megütötte” őt akkor - magyarázta Gyurcsány Ferenc.

 atv.hu

Ajánlom

További belföldi híreink