Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2018-05-20 07:48:00

Diákmunkák: 800-tól 3000 forintig is terjedhet az órabér

Néhány éve gond volt, hogy hol helyezkedjen el egy diák, most meg már nem is tudják a diákszövetkezetek az összes igényt teljesíteni.

Már diákmunkásból sincs elég?

 

Néhány éve gond volt, hol helyezkedjen el egy diák a nyári munkán, mostanában pedig csak a 80 százalékát tudják kielégíteni a kéréseknek. Dénes Rajmund. A Mind-Diák Szövetkezet igazgatója arról beszélt az ATV Start műsorában, hogy a szövetkezetük a '90-es években alakult, és akkor főleg a fizikai munkát keresték a 17-25 éves diákok. 2008-ig ez eltolódott a kvalifikáltabb szakmai munkák irányába, és egyre nagyobb lett az igény. 2008 után a diákhitelnek is köszönhetően a diákok munkavállalás hajlandósága ingadozott, folytatta a diákszövetkezet igazgatója, és a gazdasági válság után minden állást fel tudtak tölteni, rengeteg jelentkező volt. 


Az elmúlt időszakban a gyakornoki munkákat keresték, a munkavállalói igény megkétszereződött a munkaerőpiacon Dénes szerint. A nappali, felsőoktatásban tanulók száma pedig ellenkező arányban haladt, csökkent. Korábban lehetett olyanról hallani, hogy nem fizették ki a diákokat, eltűntek a pénzek, felszámolódtak a cégek. Ezzel kapcsolatban Dénes Rajmund elmondta, hogy a diákok érdekvédelmi szövetsége, a DiákÉSZ éppen azért alakult, hogy segítsék a diákokat. A fent említett probléma egy bizonyos diákszövetkezettel volt kapcsolatos, amit azóta kormányzati úton, és a DiákÉSZ segítségével rendezni tudtak.


Aki igazolni tudta a munkaviszonyát, megkapta a fizetését, tájékoztatott az igazgató.

Dénes Rajmund beszélt arról is, hogy a nyári szünet ideje alatt 50 százalékkal megnő a diákok munkavállalása, jellemzően a középiskolás diákok körében. Az egyetemisták iskolai időszakban is 20-25 órát dolgoznak, folytatta, nyáron viszont teljes munkaidőben. A diákok munkabére 800 Ft-os órabérnél kezdődik, de a 2-3 ezer Ft-ot is elérhet, tette hozzá. Utóbbiak már a gazdasági, informatikai, számítástechnikai és nyelvtudást igénylő munkák bérei, magyarázta a Mind-Diák igazgatója.

atv.hu

További belföldi híreink