Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2018-05-08 07:55:00

Az LMP-s, aki Ron Werberrel és Schiffer Andrással is utoljára beszélt – Ungár Péter portréja

"Hobbipolitikus", aki a magyar Berlusconi szerepére készül, vagy a közélet befolyásos, milliárdos magánvagyonnal rendelkező XXI. századi alakítója? Schmidt Mária fia, aki meg akarta venni Simicska Lajostól a Magyar Nemzetet. Vele volt a választások előtt egy hónappal az LMP-ben Ron Werber utolsó nagy beszélgetése, a választások után egy hónappal pedig Schiffer András pártalapítóé - s mindketten távoztak. A ma megalakuló Országgyűlés legfiatalabb, immár a rendszerváltás után született képviselője - Ungár Péter portréja.

Az LMP-s, aki Ron Werberrel és Schiffer Andrással is utoljára beszélt – Ungár Péter portréja

"2018 nem 2014. Ami morálisan és taktikailag működött ’14-ben, az nem biztos, hogy működik most ’18-ban. Schiffer András mondata a hosszú késekről, hogy az LMP-nek nem szabad nyitni, mert a baloldal, az MSZP és a DK a saját játékukban mindig le tudnak minket győzni, lehet, hogy úgy van. De nekem meg az a véleményem, hogy ha az LMP nem tanul meg azon a pályán játszani úgy az MSZP-vel, mint másokkal, és nem tanul meg azokkal az eszközökkel élni és pozíciót fogni, akkor el fog tűnni – ezek Ungár Péter mondatai, melyekkel az LMP-alapító, Schiffer András semlegességi doktrínáját húzta át egyetlen vörös vonallal. Azét a Schiffer Andrásét, aki tegnap délelőtt, a parlament alakuló ülése előtt egy nappal Facebook-bejegyzésben tudatta: kilép. Kilép az LMP-ből, amit ő alapított 2009-ben.

Az elmúlt hetekben az LMP kapcsán Schiffer András interjú-sorozatban tudatta, hogy "már az egész nem érdekli". Az indoklás: a werberi stratégia őszi élesítése, az utolsó csepp pedig a pohárban, "Szabó Szabolcs, a neoliberális Együtt képviselőjének csatlakozása az egykoron általam vezetett parlamenti frakcióhoz". Szabó globális szabadkereskedelmi politika híve, ahogyan Orbán Viktor is. "A 2013-as újjászületésnél azt írtuk ki a képzeletbeli homlokzatra: Van, ami nem eladó! Azóta ez a jelmondat is a feledés homályába veszett. A mai napon megszüntettem tagsági jogviszonyomat az LMP-ben" - írta tegnap Schiffer.

"2014-ben beültünk a politikai spektrum közepére, mint egy sün, és senkivel nem foglalkoztunk. 2018-ban ez nem tartható. Be kell lépni a politikai erőtérbe, meg kell tudni védeni a pozíciónkat és erőt kell mutatni a politikai ellenségeinkkel szemben.

Be kell avatkozni a politikába, akár más pártok belügyeibe is. Alakítani kell a médianyilvánosságot" - ezt pedig Ungár Péter gondolja az LMP jövőjéről.

"Úgy szövögeti a szálakat... "

Ungár Péter 1991-ben, a rendszerváltást követően született, Schmidt Mária történész (Orbán Viktor volt miniszterelnöki főtanácsadója, a Terror Háza Múzeum főigazgatója, az ’56-os emlékév kormánybiztosa és a Figyelő új tulajdonosa) fia, akit az LMP-ben immáron a három legbefolyásosabb politikus közé sorolnak.

Van olyan párttársa, aki politikai opportunistának tartja és úgy festi le: egyszerű elnökségi tag, de ma már ő a legbefolyásosabb a pártban. Egy hatalomtechnikai zseni, aki nem machiavellista, de a "konspirációs intelligenciája" olyan magas fokú, hogy mindenkit levesz a lábáról, mert kedves és udvarias. Úgy szövögeti a szálakat, hogy a végén mindig eléri, amit szeretne. Ha pedig valamin nem tud változtatni, akkor fordít a politikai szándékainak az irányán, és a vele szemben más véleményt képviselő többségi elgondolást teszi a magáévá úgy, hogy a csoport élére áll, és már ő hirdeti a gondolat kiválóságát.

Az LMP egy másik elnökségi tagja ennek kapcsán azonban azt fogalmazta meg, ezek szerint "Péter pontosan úgy viselkedik, ahogy egy demokráciában egy demokratának viselkednie kell, különösen, ha véget szeretne vetni a mozgalmi periódusra jellemző bázisdemokráciának az LMP-ben".

A 27 éves Ungár Péter legutóbb akkor került a hírekbe, amikor bejelentkezett, hogy megveszi Simicska Lajostól a választások után bezárt Magyar Nemzetet, és azt is jelezte, hogy a Lánchíd Rádió is érdekli. Simicska Lajossal, Orbán Viktor esküdt ellenségével – állítja – soha nem találkozott, a fia viszont óvodás csoporttársa volt, tini korában pedig emlékezete szerint egymás melletti sávban szelték a vizet az uszodában Simicska Ádámmal. Szerinte az emlékezetes G-nap utáni Magyar Nemzet rendkívül színvonalas volt. Végül a tranzakció nem jött össze, mert Simicska Lajos állítólag egy egészen abszurd összeget, másfélmilliárdot kért volna a printért.

Ennyi viszont Ungár Péternek nem állt rendelkezésére. Annak ellenére sem, hogy milliárdos családból jön, édesapja, Ungár András halála után ingatlanpiaci cégének, a Budapesti Ingatlan Hasznosítási és Fejlesztési részvénytársaság meghatározó részét a felesége, Schmidt Mária és két gyermeke Anna és Péter örökölte. Ungár Péternek 3,6 százalékos e cégben a részesedése, a "tulajdonos" Pió-21 Kft-ben pedig 16,7 szazalékos.

A magánvagyona 7,4 milliárd forintra tehető, de édesanyja belegyezése nélkül nem mobilizálható, nem tudja eladni sem.

Viszont életében most először osztalékot kap. Azok az információk azonban, hogy Mészáros Lőrinc is részvényeket szerezhet az említett Budapesti Ingatlanfejlesztő családi cégükben Spéder Zoltán bankár (az Index volt tulajdonosának) korábbi kilépése után és mert Nobilis Kristóf (aki édesapja legjobb barátja volt) a közelmúltban szintén eladta 24 százalékos részvénycsomagját egy nemrég bejegyzett svájci alapnak, a BNIF Asset Management AG-nak, piaci információk szerint nem bizonyultak igaznak.

"Arról azért hallottam volna" - mondja Ungár Péter, hangsúlyozva: neki 2006 óta, 15 éves kora óta nem változtak a vagyontárgyai. "A lehető legnyilvánosabb, és a média által a legjobban körülírt vagyon, ami politikusnak valaha is volt. Ha nem volt baj Gyurcsány Ferencnél vagy Bajnai Gordonnál a magánvagyon, nálam miért lenne az? Az, hogy vagyonos ember vagyok az alapja, hogy politizálok."

Kicsit túl feltűnő lenne a Fidesz- ügynöke fedősztori

Arra, hogy Ungár Péter egy "sötét ló",  illetve egy trójai faló, melyet titokban  Schmidt Mária révén egy "fideszes háttérhatalom", egy agytröszt irányít, LMP-s politikusok, de a család jó ismerője is azt mondja: ez nyilvánvalóan nem igaz. "Az édesanyja azt sem tudja nála elérni, hogy ha hűvös van, vegyen fel egy könnyű kabátot" - állítja a család egyik jó ismerője. Ungár Péter pedig annyit jegyez meg: "kicsit túl feltűnő lenne a Fidesz-ügynöke fedősztori, hiszen mindenki ismeri az édesanyámat".

Azt az állítást viszont, hogy Ungár Péter nincs is beszélő viszonyban az édesanyjával, egyik, a médiában ismert forrásunk cáfolta, mégpedig azzal, hogy volt olyan alkalom, amikor Pétert hívta egy este telefonon egy másnapi közös program miatt, és a telefont Schmidt Mária vette fel azzal, hogy Péter éppen a fürdőszobában készülődik.

„Nagyon szeretik egymást, de mindketten öntörvényű, szuverén emberek és kölcsönösen tisztelik a másik személyiségét.

Schmidt Mária meg sem kísérelné befolyásolni Péter gondolkodásmódját vagy politikai választását - állította forrásunk, evidenciának nevezve, hogy Schmidt Mária nyilván jobban szerette volna, ha Péter a Fideszben politizál és nem a Kossuth téren tüntet például az Orbán-kormány ellen a Mi vagyunk a többség demonstrációján, a hódmezővásárhelyi győző Márki-Zay Pétert hallgatva... Korábban született írások szerint gimnazistaként Ungár Péter tagja volt a Fidelitasnak, aztán kilépett, és Mile Lajos, egykori MDF-es politikus hívására csatlakozott az LMP-hez. Ezzel szemben – állította forrásunk – az igazság az, hogy Ungár Péter soha nem lépett be a Fidelitasba, a Fidesz ifjúsági szervezetébe és a Fideszbe sem.

Egy időközi józsefvárosi önkormányzati választáson csatlakozott Kocsis Máté aktivistáihoz, de hamarosan „megunta az egészet”, rosszul hatott rá, hogy amellett, hogy a fiatal aktivisták megbeszélték, ki milyen utcába megy és melyik házba kopog be, a "pufidzsekis" fidelitasosok között már az volt a fő téma, hogy fideszes győzelem esetén ki milyen felügyelőbizottságba ül be.

Az elmúlt félév legnagyobb hatású LMP-se

Ungár Péter geográfus és politikus, a Toldi Ferenc Gimnáziumban érettségizett, 2009-’13 között az Edinburghi Egyetemen tanult földrajztudományt, 2011-’12 között a Kantabriai Egyetemen szintén földrajztudományt és várostervezést tanult, spanyol nyelven. Folyékonyan beszél angolul és spanyolul, középfokon tud oroszul és alapszinten németül. 2010-ben lett a Lehet Más a Politika aktivistája, de csak 2013-ban lépett be a pártba.

"az LMP szélsőjobboldali szárnyához tartoztam.

Azért nem voltam például "sólyomista", Sólyom László híve, mert amikor az Alkotmánybíróság elnöke volt, nem engedték át a Zétényi-Takács féle igazságtétel törvényt - emlékszik vissza Ungár Péter. 2013-ban az LMP-s pártszakadás és a mostani Párbeszédesek távozása után lett az LMP tagja, akkoriban Schiffer András és a főtitkár Vida Attila „láncos kutyájának” gondolták, tökéletesen lojális volt hozzájuk. Schiffer András (aki sokszor beterjesztette az ügynökakták nyilvánosságát célzó javaslatot, és a "lusztrációs" törvényjavaslatát) valóban a mentora volt, de LMP-sek elmondása szerint igazából Vida Attila, az LMP főtitkára mellett lett politikus.

"Schiffer András mereven, szinte rugalmatlanul elvhű, EQ helyett is IQ-t adott neki a Jóisten. Ez párosul nála egy olyan bölcsességgel, hogy a megnyilatkozásai általában fundamentumok is egy stabil ideológiai platformon" - mondta tegnap az egyik LMP-s Schiffer Andrásról. Vida Attila az „örökös titkára" volt az LMP-nek és az adminisztratív feladatokkal volt elfoglalva, mellette Ungár Péter megtanulta a pártpolitikát és végigjárta a szamárlétrát, egy éven belül volt főtitkári asszisztens, aztán kommunikációs asszisztens, a kommunikációs vezető asszisztense, és karrierje csúcsaként végül elnökségi tag.

"Az elmúlt félév legnagyobb hatású politikusa volt az LMP-ben. Az ujja köré csavarta Dettit” és vele, Hadházi Ákossal, Ábrahám Júliával és Schmuck Erzsébettel ötösfogatként irányították a pártot - festette le egyik párttársa, aki szerint Ungár Péter udvarias, kedves, nem elvtelen, mindig van abban logika, amit mond, nyílt sisakkal küzd, egyenes. De nála csak a befolyás számít, azzal foglalkozik, amit szeret, a politikacsinálással. Sokkal több annál, mint egy hobbipolitikus, és mivel nincsenek egzisztenciális problémái, mert rendkívül vagyonos, megengedheti magának, hogy azzal foglalkozzon, amit szeret, a politikával. Szenvedéllyé vált nála a háttérben a szálak húzogatása.

"Egy XXI. századi Rischelieu bíboros, aki a magyar Berlusconi szeretne lenni" – jellemezte egy politikai ellenlábasa. Meglátása szerint Schiffer Andrással szemben neki semmilyen fix ideológiai kötődése sincs. E politikustársa tudni véli, hogy a kampányfinisben, ahol „már nagy-nagy volt a káosz napi szinten is”, Ungár Péter felkészült arra is, hogy esetleg kizárják az LMP-ből, és előkészítette az utat, "a folyosót", hogy akár egy másik pártban folytassa, "régről ismerte Molnár Gyulát például, az MSZP volt elnökét, de másokat is".

Ezzel szemben mások – LMP-sek és szocialisták is – azt mondták Ungár Péterről, hogy az MSZP-s megoldást el sem tudják róla képzelni. "Ez nem igaz". Egy fegyelmezett, lojális és okos politikus, aki a családi háttere, Schmidt Mária miatt soha nem lehet az Orbánt-váltó ellenzék szimbolikus alakja, de a motorja mindenképp. Schmidt Mária szerepvállalásával kapcsolatosan az egyik ismert MSZP-s politikus (akivel Ungár Péter sokszor tárgyalt a lehetséges visszaléptetésekről), úgy fogalmazott: a közvélekedés mindig egyszerűsít és ez korlát. "Péter a tárgyalásokon nyitott volt és érdeklődő, figyelt, óvatos volt. Ha olyan taktikai lépésről volt szó, amivel egyetértett, akkor sem egyezkedett vagy alkudozott. Egy ponton megállította a tárgyalásokat azzal, hogy az LMP elnökségétől felhatalmazást kell kérnie. Intellektuális és realista, a józanság jellemzi, érti és érzi a kompromisszumokat, amik nélkül nem tud működni a politika.

"Az emlékezetes március 15-ei, Gyurcsány Ferenccel és a DK-sokkal folytatott tárgyaláson is udvarias volt, holott Gyurcsány Ferenc végig érzékeltette, a tónus az volt, hogy egy volt miniszterelnök tárgyal az LMP-delegációval. Eleve azzal fogadta Pétert, hogy megdícsérte az ingét" - emlékezett vissza az egyik LMP-s a száraz pogácsás találkozóra, ami után Vágó Gábor Gyurcsány Ferencre és a viszkizésre tett célzásokat távozóban a 444 újságírójának a lépcsőházban.

Párttársa szerint Ungár Péter minden tárgyaláson azt képviselte, hogy az LMP érdeke és értéke az önálló identitás megőrzése és nem cél a balliberális olvasztótégely. Hódmezővásárhely, Márki-Zay Péter győzelme után kérdőjeleződött meg végképp számára is a Schiffer-doktrína, és egy "nagyobb keretben" történő visszaléptetésről is megállapodott volna, de általában innen datálható az ellenzéki taktikai egyeztetések kaotikussá válása. Ungár Péter reálpolitikusként korábban is jól érzékelte Botka László visszalépése után, hogy a balliberális politikai térbe az LMP behatolhat – Ron Werber állítólag azt várta volna el, hogy kíméletlenül ostorozzák, támadják is az MSZP-t - de "Péter érezte a határt”.

A zavar akkor kezdődött, amikor az MSZP válaszlépésként Karácsony Gergelyt egy volt LMP-s liberális politikust választott miniszterelnök-jelöltnek, így semlegesítve Szél Bernadettet, akiből Ron Werber az ellenzéki balliberális oldal miniszterelnök-jelöltjét próbálta felépíteni. Az ellenzéki tárgyalásokon nem érződött rajta semmilyen Fidesz-hatás, vagy Schmidt Mária-hatás - állítják egybehangzóan MSZP-s és DK-s politikusok is Ungár Péterről.

"Igen, CEU-s voltam" - Orbán nem egy Putyin

Öt perccel előtte értesült a Figyelő-listáról, a kétezer "Soros-zsoldos" név szerinti felsorolásáról, mielőtt egy újságíró felhívta, holott minimális részben ugyan, de tulajdonosa a hetilapnak. Arra, hogy az édesanyja, Schmidt Mária, a lap tulajdonosa nem tájékoztatta-e a listáról előre, egy mosollyal válaszol.

Szerinte „meg lehetett volna félelmetesre is csinálni” a listát, de azok után, hogy például Tóth István György, a 22 éve elhunyt történész neve is szerepelt a "Soros-zsoldosok" között, így kevésbé volt félelmetes, inkább nevetséges volt. A közléssel kvalitásbeli probléma volt - mondja hozzátéve: számára  semmilyen profit nem származik a Figyelőből.

"Ha én szerkeszteném, nem ilyen lenne, és biztosan nem lenne benne Soros-lista". Állítja, hogy általában nem is olvassa a hetilapot, „néha megveszem a benzinkútnál”.

Arra, hogy a Wikipedia róla szóló szócikkében valamiért nem szerepel, hogy Edinburgh és a spanyol egyetem mellett a „Soros-egyetemen”, a CEU-n is tanult, ismét mosolyog, és azt mondja: ezt nem is érti, nem tudja, ki szerkeszti a szócikket. „Igen, CEU-s voltam. Nagyon jó volt amúgy, kifejezetten élveztem, környezetvédelmet, szabadkereskedelmi egyezmények környezetvédelmi hatásai stúdiumot hallgattam.”

Felidézi, hogy Illés Zoltán, az Orbán-kormány akkori államtitkára is a CEU-n tanított, „akkor még nem volt közellenség”. „Nagyon szerettem a CEU-t, nem láttam jelét semmi olyan indoktrináló dolgoknak, valamilyen politikai célok előtérbe helyezésének, amiről Orbán Viktor beszél, de én nem társadalomtudományt, hanem természettudományt hallgattam. Az oktatás színvonalas volt.” Azt is elmondja, hogy Soros Györggyel soha nem találkozott, noha a CEU-okleveleket hagyományosan ő szokta átadni, „valamiért én nem voltam ott, amikor át kellett venni az oklevelet”.

Ehhez kapcsolódóan azt is megemlíti, hogy az ELTE-n földrajztudományok doktori iskolájára jelentkezett, de az aktuális félévet passziválta. Arra, hogy miért földrajzot és miért nem politikatörténetet tanult, az a válasza, hogy például az LMP-ben tízből hárman földrajz szakosak voltak. „Valamit kell tudni, érteni a világból, a geopolitika mindig is érdekelt, ezért a földrajz.” És megemlíti azt is, hogy Theresa May brit miniszterelnök is földrajz-szakos volt Oxfordban.

Azért foglalkozik politikával, mert ebben nőtt fel, a politika számára ismerős közeg, ismeri a szabályait, tudja, hogyan működik. Megemlíti, hogy nagynénje, Ungár Klára (volt fideszes, később SZDSZ-es politikus) révén is „látott dolgokat”.

„Schmidt Mária fia vagyok, nagyon sok mindenben hasonlítok is rá, sok mindent örököltem is tőle. Az első olyan országgyűlési képviselő vagyok, aki a rendszerváltás után született.”

Az egyik legérdekesebb kérdés a számára, hogy az a csapat, amelyik a rendszerváltás után "még egyben volt", Orbán Viktor, az édesanyja, Áder János vagy éppen a mostani házelnök, Kövér László és a balliberális értelmiség miért szakították ennyire ketté a magyar politikát, miért vált olyanná később a Fidesz-SZDSZ viszony, amilyenné vált. A Soros elleni gyűlöletet Ungár Péter narratívája szerint abból lehet eredeztetni, hogy volt egy létező politikai ellenség a Fidesz számára, a balliberális oldal. De ők már nincsenek, már nincs SZDSZ, és a ’94-es vitát folytatják tovább, és Soros György ennek az SZDSZ és a liberalizmus elleni korábbi harcnak most a globális alanya. Ő, a rendszerváltás után született politikusként nem érti, hogy a Fidesz, illetve Orbán Viktor környezete miért úgy politizál, "mintha a közélet egy pszichodráma lenne".

Annak ellenére is ez a véleménye, hogy 2016. október 1-jén nemmel szavazott Orbán Viktor felhívásával azonosulva a kötelező kvóta elleni népszavazáson. Mert "morálisan is kerítéspárti". Orbán Viktor "nem egy Putyin" - mondja Ungár Péter. Az Orbán-korszak szerinte úgy írható le, és egyben ez a válasza a kérdésre, hogy mi is a Fidesz: olyan mint egy franchise-rendszer szerint működő gépezet, a kérdés, hogy közpénzből hogyan lehet magánvagyonokat kiosztani.

Az LMP, "nem a Klubrádió", hanem a Heti Válasz

Az LMP-ről a Lehet Más a Politika identitásáról szóló definíciója úgy hangzik: "minden, ami nem a szegfű és nem a Klubrádió". Az LMP a Heti Válasz, mert konzervatív, nemzeti, a Fidesz ellenzéke, mégpedig úgy az ellenzéke, hogy felismerte, Magyarországon 2010-ben megszűnt a balliberális konszenzus - mondja Ungár Péter. Az emlékezetes, még Schiffer András által végigtárgyalt alkotmánybírák választása ügy óta már nem jellemző az „LMP-csárdás”, azóta  jobbra, a Fidesz irányába nem volt lépés - emlékeztet.

A saját politikai identitása kapcsán Antall Józsefet (16 évesen az Antall József Alapítvány pályázatára esszét írt a rendszerváltó miniszterelnököt méltatva, de a "pulóveres" MDF-fiataljai plakáton való szereplést visszautasította) az atlantizmust, a NATO-szerződést, az angolszász Ed Milibandet a Labour volt elnökét említi, de David Miliband volt külügyminiszter már túl kapitalista "new labouros" a számára, Jeremy Corbynnal pedig egyáltalán nem rokonszenvez.

„Én alapvetően egy konzervatív fiú vagyok, atlantista, inkább a NATO, mint az EU, de az Unióból nem lépnék ki, az Európai Egyesült Államokat nem, de a közös uniós külügyet-hadügyet szorgalmazom”.

Péter egy "értékpartizán" egy olyan pártban, amelyik megengedi neki, hogy egy reguláris alakzatban partizán legyen - jellemzi családjának egy közeli ismerőse, aki kisfiú korától végigkísérte tanulási folyamatának stációit.  Neki nem politikai hatalmi szenvedélye, hanem a közügyek iránti szenvedélye van. Max Weber-i megfogalmazással: ő nem a politikából él, hanem a politikáért él - mondja róla.

"Piszlicsáré" ügy volt Ron Werber utolsó cseppje a pohárban

Ron Werberről Ungár Péter már a távozása után azt mondta: legnagyobb erőssége, hogyha belép egy terembe és ott van hatvan vidéki aktivista, akkor tudja őket lelkesíteni és mozgósítani, de a technikai adatbázisról és az SMS-ek fontosságáról, azaz a mozgósítás hasznosságáról is pillanatok alatt képes meggyőzni környezetét. "Ravasz ember, nem egy könnyű eset, a negatív kampány mestere. Sok hasznos technikai tudást megtanultam tőle" - mondja róla. Arról, mint mondta, nem kíván beszélni, hogy mi volt az oka Werber távozásának.  "Elment, én nem kaptam értelmes választ arra, hogy miért".

Az LMP-sek állítása szerint ugyanakkor Ungár Péter volt az, akivel a pártban a kampányfőnök Ron Werber utolsónak beszélt. Állítólag egy „piszlicsáré” dolog volt az utolsó csepp a pohárban, az volt a nézeteltérés oka, hogy miért "outdoor" sajtótájékoztatókra költenek pénzt és nem egy, Szél Bernadett számára Ron Werber által tervezett országos road-showra százmilliókat. "Sok jó ötlete volt, például Szél Bernadett miniszterelnök-jelöltté válásában elévülhetetlen érdemei vannak, de Ungár Péter nem akar többet együttműködni vele" - mondta egy LMP-s politikus.

Schiffer Andrással Ungár Péter fél évig nem beszélt, a választások után egy hónappal viszont találkoztak. A káoszos kampányfinis visszalépések-vissza nem lépések, a Hadházy-Sallai Róbert Benedek durva affér után még mindig napirenden van, hogy ha SRB nem lép ki a pártból, akkor kizárják, és ezzel Schiffer András utolsó "hű fegyverhordozója" is kikerül az LMP vezetéséből.

Egyik forrásunk nem zárta ki azt sem, hogy Schiffer András interjúsorozata után – amiben az LMP alapító kifejti, hogy egyáltalán nem érdekli az LMP, nem megy el a május 27-i kongresszusra sem, ahogy a novemberi kongresszus helyett is inkább egy meccset választott, és hogy a visszaléptetésekkel valójában az LMP vezetése szembe ment három kongresszusi határozatával is - az LMP csúcsvezetésében, Ungár Péter fejében  is megfordult Schiffer András kizárása a Lehet Más a Politikából.

Ezt Ungár Péter határozottan visszautasítja és szerinte már történelmietlen is a kérdésfelvetés, hiszen Schiffer András hétfő délelőtt kilépett az LMP-ből.

Azt, hogy előtte az Ungár-Schiffer találkozón mi hangzott el, nem tudni. Az viszont bizonyos, hogy Ungár Péter politikai szcenáriója látszik megvalósulni: Szél Bernadett mellett az LMP-s "pécsi lobbi" erős embere, Keresztes László Lóránt indul a társelnöki posztért (Hadházy Ákos lemondott minden tisztségéről, a társelnökségért sem indul, a parlamentből is félig-meddig kivonul). A társelnök-aspiráns szerint Schiffer András távozása meg sem karcolja az LMP identitást, és a távozásával nem keletkezik olyan "tér", amit be kellene tölteni. "Schiffer tér már nem létezik az LMP-ben", így oda, arra a helyre, ami nincs, Ungár Péter sem tud "benyomulni". Keresztes László Lóránt visszautasítja, hogy Ungár Péter "strómanja" lenne, emlékeztet: ő 2014-ben is a 6. volt az országos listán.

Azt is visszautasítja, hogy a "zöld idealisták" után most jönnek - legalábbis Ungár Péter személyében jön - a "fekete öves" pragmatista harcosok, akik "elveszik az LMP identitását, amit még Schiffer András határozott meg. Szerinte az önkormányzati választásokra kell koncentrálni, egy modern, XXI. századi pólusra, ő egy LMP-Momentum-Jobbik szövetségben képzelné el az új pólust. (A Momentum által exponált, bodajki történetnek már senki nem tulajdonít jelentőséget az LMP-ben, "nem is volt életszerű Péterrel kapcsolatban, mindaz, amit elmondtak" - hónapokkal később ez az általános vélemény Ungár Péter bulizós esetéről.)

"Befolyás"

A parlament alakuló ülésén a 27 éves Ungár Péter lesz a korjegyző, mint a legfiatalabb képviselő. Az európai ügyek bizottságának lesz a tagja, de Ungár Péter általában nem tör előre a T. Házban, Orbán Viktor első interpellálását sem vindikálná magának. Eszébe sem jutott, hogy induljon a frakcióvezetésért vagy az LMP társelnöki pozíciójáért – május 27-én lesz a párt tisztújító kongresszusa –, párttársai azt sem hallották tőle soha, hogy miniszterelnökként látná magát valamikor is. Pedig van víziója, Európa-víziója is. Arra, hogy mi lenne politikusi pályaívének a csúcsa ő maga nem tudott/nem akart pozíciót mondani. "Befolyás" - ez az, amire vágyik.

Mindazonáltal ismerői szerint lírai alkat, széles a műveltsége, sokat olvas. Most az MSZMP KB Politikai Bizottságának a határozatait olvasta végig a '90-es évekig bezárólag. Barátai azt mondják: egy szép Nemes Nagy Ágnes vers miatt akár késő este is telefonál, hogy megossza az esztétikai élményt. A brit/amerikai/ausztrál feminista gondolkodókat, esszéistákat is szereti, a kedvencek sora hosszú: Diana Trilling, Camille Paglia, Joan Didion, Germaine Greer, Julie Bindel, Suzanne Moore, Julie Burchill; Magyarországról a klasszikust, Bédy-Schwimmer Rózát ismeri jól.

További belföldi híreink