Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2018-05-08 11:31:00

Áder János bocsánatot kért a parlamentben

Az új Országgyűlés és a leendő kormány legitimációja minden vitán felül áll - jelentette ki Áder János köztársasági elnök kedden az új parlament alakuló ülésén.

Áder János bocsánatot kért a parlamentben

Április 8-án, a választási eredmények megismerése előtt - látva a magas részvételt - a most ellenzéki szerepre készülő pártok vezetői is ekként nyilatkoztak. Szinte kivétel nélkül azt mondták, hogy a magas részvétel erős legitimitást ad a következő Országgyűlésnek és kormánynak - hívta fel a figyelmet az államfő.

Azt is hangsúlyozta, hogy a választók döntését mindenkinek tiszteletben kell tartania, ez a demokrácia alapszabálya. A köztársasági elnök szót emelt a kamupártok ellen, és


elnézést kért azoktól, akik hosszú órákat álltak sorban az átjelentkezések miatt, egyúttal köszöntet mondott nekik, hogy méltósággal kivárták a sorukat, hogy leadhassák a voksukat.

A köztársasági elnök szerint érdemes foglalkozni a választási időszak tanulságaival, ezért azt javasolja a parlament illetékes bizottságának, hogy a Nemzeti Választási Bizottsággal (NVB) együtt tekintse át a választási eljárás tapasztalatait, és ha indokolt, tegyen javaslatot az Országgyűlésnek a választási eljárási törvény módosítására.

Áder János kedden a parlament alakuló ülésén azt is a Ház figyelmébe ajánlotta, hogy idén 23 párt állított országos listát, soha ennyi ezelőtt. Megjegyezte, hogy minden egyes országos listát állító párt legalább 153 millió forint támogatásban részesült, és a korábbi tapasztalatok alapján sajnos esély van rá, hogy ezzel nem tudnak elszámolni. Ezért megfontolásra javasolja az Országgyűlésnek, nem kellene-e visszatérni a korábbi szabályozáshoz és elejét venni annak, hogy a demokrácia ünnepéből néhányan üzletet csináljanak.

Az elnök beszédében javasolta, hogy az Országgyűlés Orbán Viktor kormányfőt, a Fidesz elnökét válassza újra miniszterelnöknek.

Áder János ezt követően arról beszélt, hogy szerinte az Európai Unió néhány vezetője mintha elveszítette volna iránytűjét. A köztársasági elnök Európáról szólva azt mondta: az uniós közéletet a világos jövőkép hiánya, a kicsinyes vitákba feledkező politikusok, szellemi restség és unalomig ismételt közhelyek jellemzik.
    
Úgy fogalmazott: Helmut Kohl még értette az alapító atyák üzenetét, érdemes lenne visszatérni a gondolataihoz. "Mi egy egyesült, demokratikus, polgárbarát, cselekvőképes és föderális alapvetésű Európát szeretnénk" - idézte az egykori német kancellárt.

atv.hu

Ajánlom

További belföldi híreink