Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2018-05-03 07:00:00

Lattmann Tamás: nem ellenünk irányulnak az uniós szabályok

A nemzetközi jogász szerint az Európai Unió mindig arra reagál, ahol a probléma van, és ez sajnos az utóbbi években – többek között – Magyarország, ettől függetlenül a jogszabályokat, amiket hoznak, mindenkire alkalmazzák majd.

Az Európai Parlament szerdai ülésén Jean-Claude Juncker bejelentette, hogy az Európai Bizottság a jogállamiság követelményeinek meglétéhez kötné az uniós kifizetéseket a következő hétéves költségvetési időszakban (2021-2027).

Az újonnan javasolt eszköz lehetővé teszi az unió számára, hogy "felfüggessze, csökkentse vagy korlátozza az uniós finanszírozáshoz való hozzáférést a jogállamiságot érintő hiányosságok jellegével, súlyosságával és hatókörével arányos módon".

A bejelentéssel kapcsolatban az ATV Egyenes beszéd című műsorban Lattmann Tamás úgy fogalmazott: nem mondaná, hogy Magyarországra szabták ezt a szabályt, ugyanis a jogalkotás mindig, mindenhol a problémákra reagál. Ennek ellenére úgy látja, hogy Magyarország olyan tereppé vált az elmúlt években, ahol az uniós rendszernek többféle működési hiányossága is megmutatkozott. Mint mondta, az, hogy itt és most Magyarország a probléma, az elég nagy baj. „Gondolhatjuk, hogy ránk írják ezt a szabályozást, de fontos tisztázni, hogy ezeket mindenkire alkalmazzák és rendszerszintűek lesznek, nem ellenünk irányulnak majd”- fogalmazott a nemzetközi jogász.

Lattmann arról is beszélt, hogy Lengyelországban volt a „legnagyobb rombolás” az elmúlt időszakban, főként az igazságszolgáltatás területén hoztak olyan döntéseket, melyek sértik az uniós szabályozást. A jogász leszögezte, bár nem híve az Orbán-rendszernek, „ilyen jellegű jogsértéseket nem követett el a kormány”, anyagi jogi jogszabályok materiális megsértése nem történt Magyarországon. Ugyanakkor úgy véli, azok a nyomásgyakorlási lehetőségek, melyek a kormány kezében voltak eddig, továbbra is rendelkezésükre állnak.

Lattmann Tamás a következő időszakban mégis arra számít, hogy Magyarország és Brüsszel között konszolidált időszak következik, mivel az Orbán-kormány rendkívül rosszul áll az Európai Unióban szövetségesekkel és szükség lenne erre, hogy például az uniós költségvetésből minél jobban jöjjünk ki.

A mai bejelentéssel kapcsolatban még elmondta: az már látszik, hogy nagyon jelentős vágás lesz az agrártámogatások tekintetében, melyek nem csak a kelet-európai országokat, de például Olaszországot is érzékenyen érintik, utóbbi már most élesen tiltakozik. Lattmann hozzátette: ugyanakkor a határvédelemre az eddigi pénz többszöröse állhat rendelkezésre, melyet szerinte az Orbán-kormány látványos sikerként kommunikálhat majd.

atv.hu

Ajánlom

További belföldi híreink