Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2018-05-02 06:54:00

Kizárják-e a Fideszt? Orbánt mára rendelték Brüsszelbe a néppárti csúcsvezetők

Brüsszeli fideszesek nem számítanak arra, hogy kizárják a Fideszt az Európai Néppártból ma az Orbán-Daul-Weber elbeszélgetésen. Nincs precedens egy frakció kizárására - mondták brüsszeli fideszesek az atv.hu-nak. Brüsszelben most úgy tudják, lehet még "valamilyen alku" CEU-ügyben. Oettinger EU-biztos is ma ismerteti javaslatát a 2020 utáni uniós pénzekről.

Kizárják-e a Fideszt? Orbánt mára rendelték Brüsszelbe a néppárti csúcsvezetők

Múlt szombaton a Washington Post még arról cikkezett, hogy Angela Merkel német kancellár és a CSU-s Manfred Weber, az Európai Néppárt (EPP) parlamenti frakcióvezetője nem akarja kizárni a Fideszt a soraiból, holott nekik is tudniuk kell, hogy Magyarország figyelmen kívül az EU normáit, az Orbán-kormány pedig tekintélyelvű, a Soros-ellenes kampány pedig elfogadhatatlan.

Annak sem volt hatása, hogy a Néppártban már az április 8-ai választások után szorgalmazta a belgiumi Keresztényszociális Párt (CSP) elnöke a Fidesz kizárását. Éppen egy évvel ezelőtt Frank Engel is ugyanezt tette: a luxemburgi EP-képviselő akkor a CEU-ügy miatt felszólította a Fideszt, hogy lépjen ki az Európai Néppártból, Magyarország pedig az Európai Unióból, mert "nem közéjük való". Ami a kizárás ellen szól: a Néppártban még mindig azok vannak többségben, akik azt mondják, a Fidesz kizárásával az egyetlen módját is elveszítenék Orbán Viktor "kordában tartásának".

Látva ugyanis a magyar miniszterelnök "Brüsszel-ellenes és idegengyűlölő választási kampányát", jogosan vetődik fel a kérdés, hogy mi lenne még, ha a Fidesz tagja sem lenne az Európai Néppártnak. Az is "nehézséget okoz, hogy nagyon nehéz elküldeni valakit, akit már egyszer beengedtek a soraikba". Az pedig az egyik legnehezebben kezelhető szempont a Néppárt vezetésében, hogy a Szájer József vezette fideszes EP-csoport, a képviselők egyáltalán nem Brüsszel- vagy Európa-ellenesek. Velük problémamentes a közös munka, a gond csak az, hogy a vezetőjük retorikája "teljesen eltér" az övékétől - ismeri el a kizárást szorgalmazó Pascal Arimont belga kereszténydemokrata EP-képviselő is.

Állítják: Nem Szijjártó Péter miatt rendelték Brüsszelbe Orbánt

Ennek ellenére brüsszeli fideszesek vasárnap este úgy látták, hogy "a helyzet most komoly", és nem is próbálták bagatellizálni Orbán Viktor Brüsszelbe rendelését. Szerintük Szijjártó Péter múlt heti szereplése a LIBE-bizottságban - amikor a külügyminiszter Judith Sargentini Magyarországról szóló jelentéstervezetének a megállapításait "minősített hazugságok gyűjteményének" nevezte - nagy felháborodást okozott ugyan a néppárt soraiban is, de nem játszott közre abban, hogy Joseph Daul a Néppárt elnöke és Manfred Weber néppárti EP-frakcióvezető el akar beszélgetni Orbán Viktorral. Ez "régebbi kezdeményezés" és a Néppárt jövőjéről szól - állítják.

Brüsszeli fideszesek emlékeztetnek, hogy a magyar fideszes delegációt "úgy egészében" a Néppárt szabályzata szerint nem is igazán lehet kizárni, nincs rá precedens. Amennyiben a legrosszabb forgatókönyv valósulna meg az Orbán Viktorral folytatott megbeszélésen, a fideszes képviselőket egyenként kellene kizárni, "az pedig nagyon kínos lenne mindenki számára", hiszen a Fidesz-delgáció, a képviselők 95 százalékos arányban együtt szavaznak a néppárti frakcióval az Európai Parlamentben - mondják. Ezért brüsszeli forrásainkat nagyon meglepné a kizárás. Ebben az esetben viszont nem kérdéses, hogy az Európai Konzervatívok frakciójához csatlakoznának 12-en - mondták munkatársunknak, hozzátéve: az is kérdés, hogy egy ilyen esetben mi történne a KDNP 2 néppárti képviselőjével, Tőkés Lászlóval és Hölvényi Györggyel.

De a kizárás-nem kizárás ügyben az egyikük megfogalmazása szerint "nem is mi fideszesek vagyunk itt a bajkeverők", hanem főként a hollandok és a svédek, mert rossz frakcióban ülnek az Európai Néppártban, "túl liberálisak". Macron francia elnök pedig úgy játszik a Néppárttal, aminek a legnagyobb frakciója van az Európai Parlamentben, mint "macska az egérrel", ő ugyanis a hírek szerint egy külön pártcsalád, frakció létrehozásán gondolkodik a 2019-es európai parlamenti választások után. A liberálisok ALDE-frakciójának világszemlélete áll a legközelebb a pártjához, a Köztársaság lendületben! LREM-hez, plusz a zöldek, és a Néppárt liberálisai.

Arról, hogy Macron helyezkedésének a színtere az Európai Parlament, már sokan cikkeztek, ez a francia terv komoly veszélyt jelent a Néppártból nézve a folyamatokat - magyarázta egyik forrásunk. Nem számít rá, de ha az a forgatókönyv valósulna meg a mai Orbán-Daul-Weber találkozón, hogy megkérik Orbán Viktort, hogy a Fidesz lépjen ki a Néppártból - mert különben mások távoznának -, akkor az is gyengíthetné a pártcsaládot, ha Orbán Viktor valóban kilépne és elindítana egy állítsuk meg Brüsszelt! mozgalmat. Ez kellemetlen lenne az európai parlamenti választások évében és  "magába szippanthatna" akár 50-60 euroszkeptikus képviselőt is - jósolta forrásunk, hozzátéve, egy ilyen alakulat az Európai Parlamentben "blokkoló kisebbség lehetne". Ez rossz lenne a Néppártnak, mert korántsem biztos, hogy Berlusconi politikai formációja a jövő májusi EP-választáson hozza majd a mostani olasz létszámot és a spanyoloknál is "kavarodás van".

Alku a CEU ügyében?

Munkatársunk felvetésére, hogy Orbán Viktor nincs alkupozícióban Daullal illetve Weberrel szemben, hiszen ha a bajorok vagy a szlovének akár rokonszenveznek is a fideszesekkel, de például a csehek és a lengyelek már nem, egyik brüsszeli forrásunk úgy reagált: valóban nem könnyíti meg a helyzetet, hogy ma, az Orbán Viktorral történő elbeszélgetés napján mutatja be kora délután Günther Oettinger, költségvetési biztos is a javaslatát, miszerint 2020 után várhatóan a jogállami normák betartásához kötnék az uniós pénzek, például a kohéziós támogatások odaítélését.

Ezt Guy Verhofstadt, a liberálisok frakcióvezetője is felvetette ismét a napokban. Az igazságszolgáltatás függetlensége is a pénzkifizetés feltétele lenne. A néppárti vezetők számára a civil törvény ügye - ami már az Európai Bíróság előtt van -, de a CEU ügye is neuralgikus kérdés.
Brüsszeli forrásunk ugyanakkor nem veszi biztosra, hogy Oettinger biztos a legszigorúbb változatot terjeszti ma elő, tudomása szerint a bizottságban volt vita erről. Másrészt - tette hozzá - Brüsszelben most úgy tudják, hogy a CEU ügyében "lehet még valamilyen alku", és végül, még a szükséges határidő lejárta előtt a kormány jóváhagyhatja, hogy a CEU és a New York állambeli Annandale-On-Hudson-i székhelyű Bard College közötti együttműködési megállapodás jelenti az "anyaországbeli oktatási tevékenységet", azaz a kampuszt. A civiltörvény esetében nem lesz szigorítás, de annak sorsáról többet a brüsszeli fideszesek nem tudtak mondani.

Abban bíznak, hogy az április 8-a előtt Budapesten járt Manfred Weber kinyilvánította, hogy Orbán Viktor újraválasztásának örülne az Európai Néppárt. „Orbán Viktor Magyarország erős miniszterelnöke, aki élénkíti az európai politikai vitákat” - fogalmazott, és hozzátette: Orbán kritikus szelleme olyan vitákat is felhoz, amelyekre nagy szükség van unióban, ugyanakkor a magyar miniszterelnök konszenzus kialakításra is törekszik. Kitért arra is, hogy az európai szocialisták hiába munkálkodnak a Fidesz Európai Néppártból való kizárásán. Szerinte a Fidesz erős partnere az EPP-nek és erős szövetséges a polgári értékek európai megvalósításában - mondta Budapesten a néppárti frakcióvezető.

További belföldi híreink