Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2018-05-02 19:10:00

Kancellária: Orbán Balázs miniszterhelyettes a Századvégtől érkezik, Csepreghy távozik

A Századvégtől érkezik a Miniszterelnökségre Gulyás Gergely miniszter helyettese, Orbán Balázs, aki a Migrációkutató Intézet főigazgatója is - tudta meg az atv.hu. Lázár János volt kancelláriaminiszter első számú embere, Csepreghy Nándor távozik, a kiszivárgott hírek szerint a Deutsche Telekommal tárgyal. Orbán Viktor erős kancelláriával tervez és szélesebb lesz Rogán Antal kabinetminiszter portfóliója is.

Kancellária: Orbán Balázs miniszterhelyettes a Századvégtől érkezik, Csepreghy távozik
Orbán Viktor, Rogán Antal és Gulyás Gergely

A Századvégtől érkezik Gulyás Gergely leendő kancelláriaminiszter helyettese, Orbán Balázs jogász, aki kutatási igazgatóként felelt eddig az "agytrösztnél" a közjogi, közpolitikai kutatásokért, emellett 2015 szeptemberétől a Migrációkutató Intézet főigazgatója is lett. Orbán Balázs államtitkári rangban látja majd el feladatait. Így távozik a kormányból Csepreghy Nándor államtitkár, Lázár János kancelláriaminiszter volt helyettese, aki a kiszivárgott hírek szerint a Deutsche Telekommal tárgyal.

orbán balázs / fotó: mediaklikk.huOrbán Balázs / Fotó: mediaklikk.hu

A megújult Miniszterelnökség lényegében megtartja széles portfólióját, Rogán Antal kabinetminiszter RTL Klubnak adott interjúja szerint a Miniszterelnökséghez kerülnek még az energiaügyek is, noha a paksi bővítésnek változatlanul lesz külön felelőse Süli János tárca nélküli miniszter személyében. Mint arról az atv.hu beszámolt, Gulyás Gergely kancelláriaminiszter áll majd a mikrofon mögött a megújult Kormányinfókon is.

Rogán Antal kabinetminiszter hatásköre szintén erősödik, annak ellenére is, hogy Orbán Viktor közvetlen irányítása mellett - aki a jövőben már nem "csak" vezetni szeretné a kormányát, hanem irányítani is - egy Miniszterelnöki Kormányiroda is működik majd. A 24.hu írta meg, hogy az irodát Bíró Marcell vezeti államtitkári rangban. A miniszterelnök már korábban a közrádióban beszélt arról, hogy a kormányzati "agytrösztöt", a Miniszterelnökséget, melyet Lázár János irányított, szerkezetileg átalakítja/megújítja. E változtatás eredményeképpen jön létre a Kormányiroda. A miniszterelnök környezetében az új felállást úgy írták le, hogy a Kormányiroda "korántsem lesz egy 3-as számú kancellária", ha Orbán Viktor balanszírozni akart volna a közvetlen környezetében, "azt másképp csinálja". Bíró Marcell nem politikus, a kormányülések előkészítését végzi. A 24.hu-nak az egyik forrása éppen azzal magyarázta Bíró Marcell kinevezését, hogy ő hivatalnok, vagyis ha ő dönt el egy vitát a kormányülésen, azt nyilvánvalóan a miniszterelnök nevében teszi majd, nem politikai szereplőként.

A kiszivárgott hírek szerint Rogán Antal portfóliója is szélesedhet, például a távozó Seszták Miklós fejlesztési tárcájától is kerülhetnek a kabinetminiszterhez hatáskörök, ahogyan Palkovics László leendő innovációs miniszterhez is, akit a Matolcsy-iskolához sorolnak, és akinek a leendő tárcájához kerül a Lepsényi István vezette gazdaságszabályozás, a foglalkoztatáspolitika és talán a felsőoktatás is. Így az ő minisztériuma is csúcstárca lesz.

Ez volt az első olyan kormányalakítás, amikor Orbán Viktorral szemben senki nem volt alkupozícióban, a miniszterelnök egyszemélyben dönthetett a struktúráról és az "ahhoz rendelt" miniszterekről, államtitkárokról is - hívták fel a figyelmet forrásaink, emlékeztetve: 2014-ben még Simicska Lajos is megtehette az észrevételeit. Volt, aki azzal a hasonlattal jellemezte Orbán Viktor egyszemélyes hatalmi helyzetét negyedik kormányának megalakításában, hogy ez olyan, "mint amikor egy olimpikon úszó, aki medence-hossznyi előnnyel magányosan hasítja a vizet a célegyenesben, csak egyetlen ellenféllel küzd, az órával, a másodpercekkel".

További belföldi híreink