Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2018-04-27 06:45:00

Ennyivel nőhet a parlamenti politikusok fizetése

A Blikk információi szerint nemsokára emelhetik a képviselők és az állami vezetők illetményét.

A Blikk pénteki cikke szerint a képviselői alapilletményt a jelenlegi 748 ezer forintról (nettó 500 ezer) bruttó 1 millió forint (nettó 665 ezer) körüli összegre emelnék.

Emlékeztetnek arra is, hogy a képviselői illetmény a helyettes államtitkári fizetéshez van kötve. Mindez pedig azt jelentheti, hogy az állami vezetők sem maradnak ki a jóból, és párhuzamosan nekik is emelkedhet a bérük. A helyettes államtitkárok is 1 millió forintot kaphatnak, annyit, mint jelenleg az államtitkárok.

A Blikknek egy forrás azt mondta, csak a ciklus elején van lehetőség emelni a fizetéseket. Ezt kihasználva az albérleti támogatásohoz is hozzányúlhatnak, mivel a megemelkedett árak miatt a most igényelhető 187 ezer forint nem elég erre a célra a vidéki képviselőknek.

Az említett forrás szerint a gazdasági helyzet és az átlagos bérszínvonal folyamatos emelkedése miatt magyarázható lesz az intézkedés a közvélemény számára - írja a lap.

A Fidesz frakció közleményben reagált. Azt írják, a képviselői bérek emelésére vonatkozó javaslat a sajtóban megjelentekkel szemben nincs napirenden. Az országgyűlési képviselők illetményének összegét az Országgyűlésről szóló törvény szabályozza.

A jogszabály arról rendelkezik, hogy a képviselők fizetése a közigazgatási alapilletményhez kötött, megegyezik a helyettes államtitkárokéval. E szabályok szerint fizetésemelés csak akkor lehetséges, ha mindenkinek nő a közigazgatásban az alapilletménye. Képviselői béremelésre vonatkozó javaslat az Országgyűlés napirendjén nincs - olvasható a közleményben.

További belföldi híreink