Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2018-04-26 21:59:00

Bemutatták a "vízilabdázás Puskásáról" szóló filmet

Bemutatták csütörtökön a kétszeres olimpiai bajnok, amputált lábú úszó és vízilabdázó Halassy Olivérről készült dokumentumfilmet.

A vetítés előtti sajtótájékoztatón Czinke Gyula, "A csodafedezet - Vitéz Halassy Olivér" című alkotás társrendezője azt mondta: "ezzel a filmmel emléket szerettünk volna állítani hazánk egyik legnagyobb sportegyéniségének".   

"Halassy Olivér emberfeletti teljesítménnyel olyan rekordokat döntött meg, amelyet a mai élversenyzők is megirigyelnének" - jelentette ki Czinke Gyula, aki szerint a filmnek az az üzenete a mai fiatal generáció számára, hogy a saját céljainkat sose adjuk fel, hanem ugorjuk át az akadályokat úgy, ahogyan annak idején Halassy Olivér tette.   

"Ő ugyanis kitartásával és akaraterejével legyőzte saját testi akadályait és elérte céljait" - hangsúlyozta a társrendező.   

Szabó László, a Magyar Paralimpiai Bizottság (MPB) elnöke kiemelte, hogy "Halassyt tekinthetnénk Magyarország első parasportolójának, bár ő sem így élte meg az életét, hanem teljes sportolónak tartotta magát, és ez épek között versenyzett". Az MPB elnöke emlékeztetett arra, hogy 48 évvel ezelőtt a mozgásgátoltak sportolását támogató első magyarországi sportegyesületet is Halassy Olivérről nevezték el.    

"Ezzel a filmmel megnyílik az út az olyan nagyszerű sportolók bemutatása előtt, akik az életből adódó nehézségeiket legyőzve érték el sikereiket" - jelentette ki Szabó László, aki szerint a magyar parasport origóként tekint Halassyra, mert nemcsak egy kiváló sportoló, hanem egy nagyszerű magyar ember is volt.    

Benedek Tibor háromszoros olimpiai bajnok vízilabdázó arra hívta fel a figyelmet, hogy abban a korszakban, amikor Halassy játszott, a magyar vízilabda válogatott majdnem 11 éven át veretlen tudott maradni.   

"Fantasztikus korszak volt ez, fantasztikus egyéniségekkel és erős csapatszellemmel, és ez az eredményekben is megmutatkozott" - jegyezte meg Benedek.   

A szintén háromszoros ötkarikás győztes Kiss Gergely, a dokumentumfilm producere és gyártásvezetője hangsúlyozta, hogy Halassyt azért nevezték csodafedezetnek, mert a medencében Jolly Joker volt, aki ha kellett gól lőtt, de ha arra volt szükség, embert is tudott fogni. Hozzátette: bár a csapattagok között voltak nézet-, származásbeli és vallási különbségek, a vízben azonban ezeket félre tudták tenni.   

A legendás sportoló lánya, Halassy Ilona megkönnyezte a bemutatót, amelyet a nézők tapssal fogadtak.   

Czinke Gyula az MTI kérdésére elmondta, hogy a A Green Screen által készített, s a Médiatanács által támogatott dokumentumfilmet május közepétől több alkalommal is bemutatja a Hír TV, júniusban néhány budapesti moziban, valamint vidéki megyeszékhelyen lehet megtekinteni, majd szeptembertől sportegyesületekkel és sportszervezettekkel együttműködve is terveznek vetítéseket.   

A csütörtöki premieren részt vett többek között Schmitt Pál, a Nemzetközi Olimpiai Bizottság magyar tagja, Kárpáti György háromszoros olimpiai aranyérmes vízilabdázó, valamint a sportág és a magyar sport számos neves egyénisége.

atv.hu/MTI

További belföldi híreink