Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2018-04-26 08:19:00

Balog Zoltánt az Áder utáni köztársasági elnöknek építik fel?

Balog Zoltánt, aki távozik az EMMI éléről és a Polgári Magyarországért Alapítvány elnöke lesz, az Áder János utáni köztársasági elnöknek szeretnék felépíteni – tájékoztatták az atv.hu-t szerda este a Fidesz elnökségi ülése után.

Orbán Viktor tegnap délután a Fidesz elnökségi ülésén mondta el, kik lesznek negyedik kormányának miniszterei. Balog Zoltán a következő ciklusban már nem lesz EMMI-miniszter, ehelyett az lesz a feladata/küldetése, hogy a Fidesz mögötti polgári világot építse, a pártalapítvány, a Polgári Magyarország élén.

A távozó miniszter első nyilvános szereplése – azután, hogy az Origónak adott interjúban bejelentette, hogy már nem lesz miniszter –, tegnap délután az Urániában, a Keresztény Értelmiségiek Szövetségének, a Magyar Polgári Együttműködés Egyesületnek és a Professzorok Batthyány Körének a közös rendezvényén volt, az általuk készített Az idők jelei kötet és film bemutatóján.

Az eseményről szóló tudósításokban a legnagyobb sajtóvisszhangot az kapott, hogy Balog Zoltán azt mondta: jó lenne túljutni azon, hogy aki szimpatizál a kormánnyal, minden tagját "félistennek" tartja, aki pedig nem, úgy gondolja, hogy kizárólag "hülyék és gazemberek" vannak hatalmon. Beszében a "kritikus szolidaritást", az "értelmes diskurzust" emelte ki, ő legalábbis ezt hiányolja, illetve ezt várná a kormányon belülről, a kormány támogatóitól, de a kormány kritikusaitól is egymás felé. Azaz a távozó miniszter egyfajta kiegyensúlyozó beszédet mondott.

Az evidens, hogy Balog Zoltánnak a jövőben az lesz a szerepe/küldetése, hogy a Fidesz és Orbán Viktor körüli/mögötti polgári világot építi. A Fidesz péntek délutáni elnökségi ülése után munkatársunk érdeklődésére, hogy a Fidesz pártalapítványának a vezetésén kívül lesz-e Balog Zoltánnak valamilyen titulusa, a válasz úgy hangzott, hogy erről nincs szó, viszont olyan elképzelés van, hogy Balog Zoltánt egy Áder János utáni köztársasági elnöknek építsék fel négy év alatt.

2016 decemberében, mielőtt Orbán Viktor döntött róla, hogy Áder Jánost jelöli ismét köztársasági elnöknek, Balog Zoltán neve is komolyan felvetődött. Most a kormányoldalon azt mondták munkatársunknak, ez újra felvetődött, el is hangzott szűk körben, "de 2022 még messze van".

atv.hu

Ajánlom

További belföldi híreink