Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2018-04-26 20:50:00

Az ATV-ben szólalt meg a volt főügyész a Gyárfás-ügyről

Ihász Sándor hosszú évekig volt Gyárfás Tamás barátja, és adott is neki jogi tanácsokat, de állítja: soha nem követett el törvénytelenséget. A meggyanúsított volt főügyész ugyanakkor arra számít, hogy elutasítják a panaszát.

 Ahogy arról az atv.hu is beszámolt, Ihász Sándor volt fővárosi főügyész szerdán benyújtotta a Központi Nyomozó Főügyészségre a bűnpártolás miatt vele közölt gyanúsítás tételes cáfolatát. Ügyvédje, Papp Gábor szerint a részletes vallomásban védence nem csupán visszautasítja a gyanút, hanem olyan tényekkel is szolgál, amelyek önmagukban is cáfolják a gyanúsítást.

Mint ismert, a Központi Nyomozó Főügyészség hivatalos személy által elkövetett bűnpártolással gyanúsította meg a Fenyő-gyilkossággal kapcsolatban április 20-án Ihász Sándort, és házkutatást is tartottak a volt főügyésznél. A gyanú szerint Ihász 2017 októberében hivatalában átvette a Fenyő-gyilkossággal kapcsolatos beszélgetésekről készült hangfelvételek leiratát. Az átadó az utóbb felbujtással meggyanúsított egyik férfi volt, aki akkor azért fordult az általa ismert főügyészhez, hogy tanácsot kérjen tőle.

A Központi Nyomozó Főügyészség szerint Ihásznak fel kellett ismernie, hogy a leiratban foglaltak olyan új bizonyítékok, amelyek jelentős mértékben hozzájárulhatnak az emberölés felbujtójának azonosításához, felelősségre vonásához. Ennek ellenére a törvényben előírt ügyészi kötelességével ellentétben a felmerült bizonyítékot nem adta át a nyomozó hatóságnak, hanem hivatali helyiségében tárolta.

Ihász Sándor az ATV Egyenes Beszéd című műsorban csütörtökön leszögezte: 25 évet volt ügyész, és semmilyen törvénytelenséget, sőt, fegyelmi vétséget sem követett el.


A volt főügyész hozzátette: nincs kétsége afelől, hogy az általa benyújtott panaszt el fogják utasítani. Majd azzal folytatta, hogy ugyanaz a legfőbb ügyészségi főosztály fogja elbírálni azt, amelyik a gyanúsítást megfogalmazta. Hangsúlyozta ugyanakkor, hogy ez a gyakorlat teljesen törvényes.

Ihász Sándor a műsorban elmondta: hosszú ideig volt Gyárfás Tamás családi barátja, ami szerinte azért sem probléma, mert az úszószövetség volt elnöke ezidáig soha nem volt meggyanúsítva és kihallgatva Fenyő-ügyben. Ezt azért tartotta fontosnak leszögezni, mert a gyanúsítás szerint hivatalos személyként adott jogi tanácsokat Gyárfás Tamásnak, miközben elmondása szerint általános jogi tanácsadásról volt szó, amit magánszemélyként tett.

De miben kérte Gyárfás Tamás a főügyész tanácsát? Ihász Sándor elmondása szerint tavaly szeptember 27-én egy Kopasznak titulált valaki átadott Gyárfásnak egy több helyen kipontozott szövegrészletet, amiről nem lehetett tudni, hogy ki írta, és mi a valóságtartalma. Gyárfás ugyanakkor úgy érezte, hogy szituáció fenyegető őrá és a családjára nézve, ezért folytattak több baráti magánbeszélgetést az ügyről a főügyésszel, viszont kiemelte: a gyanúsítással ellentétben nem mondta Gyárfásnak, hogy ne tegyen feljelentést, hanem számos alternatívát vázolt fel előtte.

Azt is tagadta, hogy a szöveg az irodájában maradt. Rónai Egon ekkor emlékeztette vendégét, hogy a gyanúsítás szerint később mégis Ihász irodájában találták meg az iratot. Ezzel kapcsolatban a volt főügyész azt mondta: azt tanácsolta Gyárfásnak, ha nem akar feljelentést tenni, akkor is menjen el a jogi tanácsadójával a Központi Nyomozó Főügyészséghez, és hozza a hatóságok előtt nyilvánosságra a történetet.

Ezt a tanácsot Gyárfás elfogadta, ezt követően október 2-án találkoztak egy étteremben, és Ihász ott megkapta az irat másolatát. Szerinte ezek után nem lehet bűnpártolással gyanúsítani, hiszen a volt úszószövetségi elnök valóban elment a nyomozó főügyészségre az ügyvédjével. Arra a kérdésre, hogy mégis miért vette át az iratot, Ihász úgy felelt: ennek nem volt jelentősége, az étteremből távozva nem dobhatta ki, nem hagyhatta a kocsijában. Hozzátette: ha bűnt akart volna pártolni, akkor van akkora gyakorlata, hogy nem teszi a nyílt szekrényébe.

Ihász Sándor a műsorban arról is beszélt, furcsállja az egész ügy időzítését. Szerinte érdekes, hogy a választásokat követő 12. napban sikerült meggyanúsítani, miközben november 27-én volt az első házkutatás. „Szeretném feldolgozni ezt valahogy, és nyilván védekezem” - jelentette ki, és hozzátette: elege volt a megaláztatássorozatból, ezért nyújtotta be a lemondását. Úgy látja, hogy a Polt Péter vezette ügyészségből menekülnek a kollégák, félelem uralja az intézményt, és romlott a szakmai minőség.

atv.hu

Ajánlom

További belföldi híreink