Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2018-04-27 05:10:00

ÁSZ-szankció: így reagálnak a települések

Megnevezett három „rebellis” önkormányzatot az Állami Számvevőszék, és újból felszólította őket, hogy tegyenek eleget az ÁSZ által feltárt szabálytalanságok kivédése érdekében az ellenőrző szerv által előírtaknak, máskülönben a településeknek járó állami források kifizetését is felfüggeszthetik. Az érintett községek egy részében folyamatban van a hibaelhárítás, míg van olyan önkormányzat is, amely elképzelhetőnek tartja, hogy a kormány így kívánja rövidebb pórázon tartani az önkormányzatokat.

ÁSZ-szankció: így reagálnak a települések

Az ÁSZ múlt héten jelentette be, hogy három település esetében kezdeményezte a költségvetési támogatások felfüggesztését, méghozzá a következő településeken: Mátraverebély, Kiscsécs és Veresegyház.

ÁSZ: visszatérő problémák és az együttműködés hiánya

Az atv.hu az Állami Számvevőszéken túl az érintett települések vezetőit is megkereste. Az ÁSZ úgy fogalmazott, hogy első alkalommal élt azzal a törvényben biztosított lehetőségével, hogy önkormányzati állami források megvonását kezdeményezze. Mint írták, erre azért van szükség, hogy átláthatóan és elszámoltathatóan használják fel a települések az adott forrásokat.

Az ellenőrző szerv Mátraverebély esetében a következőt kifogásolta: a belső kontrollrendszer – amely a közvagyon átlátható és elszámoltatható kezelését biztosítaná – azután sem működik szabályszerűen, hogy jelezték a hiányát az önkormányzat felé, és intézkedési terv elkészítésére volt lehetőségük. Versegyház esetében is hasonló problémákat észlelt az ÁSZ: az intézkedési terv itt sem biztosítja a megállapított szabálytalanságok kivédését, legalábbis a szervezet szerint.

Kiscsécs esetében más a helyzet. Itt kiemelik: a helyi önkormányzat ellenőrzés lefolytatásához elengedhetetlen közreműködési kötelezettségének sem tett eleget. Az ellenőrző szerv kiemeli: az ÁSZ mindhárom ügyben értesítette az illetékes hatóságot, a Magyar Államkincstárat, hiszen nekik van jogosultságuk, hogy végrehajtsák az elindított kezdeményezéseket. A szükséges lépések megtételét követően azonban az ÁSZ felfüggeszti és visszavonja a megindított intézkedést.

Dolgoznak szabálytalanságok elhárításán  

Mindezek után kíváncsiak voltunk a többi szereplő álláspontjára is, és arra is, hogy egy esetleges forrásmegvonás hogyan érintené települések gazdálkodását. Nagy Attila, Mátraverebély polgármestere nem volt túl bőbeszédű, csupán annyit mondott, hogy dolgoznak a hiba elhárításán. A kérdésre, miszerint egy állami forrásmegvonás milyen mértékű kiesést jelentene községük életében, nem kívánt válaszolni, arra hivatkozva, hogy, hogy nem szeretne spekulálni.

Noha az ÁSZ szerint Kiscsécs esetében az együttműködéssel is gondok voltak, a község állítja: az ÁSZ nem állapított meg szabálytalanságokat, mivel az adatszolgáltatási kötelezettség teljesítésére sem került sor eddig. Majd azt írják: pár napos határidőt kaptak, hogy eleget tegyenek az előbbi kötelezettségüknek, és kiemelik, hogy az jelenleg is folyamatban van.

Pitiáner ügyek miatt szankcionálna az ÁSZ?

A harmadik település, Veresegyház polgármestere még hétfőn beszélt az ügyről, az ATV Start című műsorban. Pásztor Béla nem érti, miért lenne szükség ilyen komoly szankciókra, tekintve, hogy egyáltalán nincs szó súlyos ügyekről. Azt is elmondta, hogy mit kifogásolt az ellenőrző szerv.

Az egyik, hogy az állatkertjüket szerették volna bővíteni, de végül nem sikerült. Viszont azt, aki sokat dolgozott az ügyön, kifizették: húszezer forint megbízási díjat kapott az illető. A másik eset, folytatta a polgármester, hogy néhány munkatársa segített ünnepségeken, rendezvényeken felszolgálni, ezért kaptak átlagosan húszezer forintot. Az ÁSZ eljárást indított ebben az ügyben.  
A harmadik ügy, hogy egy tervezett gimnáziumépítés miatt házakat váltottak meg a lakóktól. Egyikük azt kérte: addig maradhasson, amíg új lakás a elkészül.  A megadott határidőre azonban nem készült el az új lakás, így az illető kérte, hadd maradhasson még néhány hónapig. Az önkormányzat engedélyezte neki, hogy szívességi alapon maradjon, mivel a házra egyelőre nem volt szükségük. Az ÁSZ ezt is kifogásolta.

További belföldi híreink