Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2018-04-25 07:15:00

Tízezreket vittek utcára, most azt se tudják, hogyan tovább

Noha szombati közleményükből a reménytelenség árad, mégsem hátrál meg az oktatás ügyét felkaroló Tanítanék Mozgalom. Jól bizonyítja ezt a hétfőn írt, miniszterelnöknek címzett nyílt levelük is, miután kiderült: a szakközépiskolások szövegértési és matematikai készségei kívánnivalót hagynak maguk után. A mozgalom képviselőit arcon csapta a Fidesz kétharmados győzelme, emiatt az ellenzéki pártokkal, korábban megkötött oktatási minimum is sutba esett. Arról is beszámoltak az atv.hu-nak, hogy a szervezet vidéki hálózatépítése nem egy sikertörténet, és talán pont azokat nem sikerült megszólítani, akik a leginkább érintettek az ügyben.

Tízezreket vittek utcára, most azt se tudják, hogyan tovább

A választások eredménye megbénította az utóbbi évek egyik legmarkánsabb, oktatási kérdésekkel foglalkozó csoportját, a Tanítanék Mozgalmat. Szombati közleményükből a bizonytalanság érezhető, és a „hogyan továbbra” várják a válaszokat – leginkább saját maguktól. Mint közleményükben is írták: „jelenleg a társadalom forrong, és nem látszik még, hogy hová vezet mindez. Most nem a szakpolitikai kérdések vannak előtérben, hanem az, hogy képes lesz-e a legújabb tüntetéshullámból egy új, konstruktív ellenzéki mozgalom kibontakozni”.

Sikertelen hálózatépítés vidéken

A kérdésre, hogy a jelenlegi bizonytalan helyzetből kiindulva megszűnhet-e a civil szerveződés, Sulyok Blanka, a mozgalom egyik arca úgy reagált: megszűnni nem szeretnének, de az igaz, hogy kivárásos időszak van. A végső lökést a jelenlegi újragondoláshoz a választási eredmény adta – tette hozzá, majd rögtön emlékeztet: a választást megelőzően hozták tető alá az ellenzéki pártokkal az oktatási minimumot, aminek csak akkor van jelentősége, ha érdemi szerephez jutnak a parlamentben, de mint ismert, „csúfos vereséget szenvedtek”. Más utakat kell tehát keresniük – mondta Sulyok – amit nem igazán látnak még, abban ugyanakkor bíznak, hogy új mozgalmak, és együttműködések jönnek létre, amivel az oktatáspolitika ismét előtérbe kerülhet.

A Tanítanék Mozgalom képviselője azt mondta:

a mozgalom tömegbázisa tulajdonképpen elfogyott, majd hozzátette: ugyan sok tantestület e-mail címe megvan, akik anno csatlakoztak a Hermanos levélhez, de válasz már nem nagyon érkezik.

Ugyanakkor ezt az utcára vonulók számából is lemérhető szerinte: míg 2016-ban tízezrekről beszélhettünk a Tanítanék Mozgalom demonstrációival kapcsolatban, addig később, 2017-ben és 2018-ban, a legjobb esetben is 3-4 ezer emberről. Hátterében a következőt véli felfedezni: 2016-ban még reménykedtek az emberek a gyors változásban az oktatás terén, és talán rövid távú megoldásokban is hittek, ez mégsem valósult meg, és többeknek kiábrándultságot okozhatott. A másik pedig a megfélemlítés, például azon tanárok listázása, akik polgári engedetlenségben vettek részt.

Sulyok Blanka szerint a hálózatépítés is komoly gondokat okozott. Noha volt kísérelt rá, de forrás nélkül a találkozókat is nehéz volt megszervezni. Szerveztek ugyan néhány alkalmat, de mégsem sikerült „öngerjesztő” folyamatot beindítani, vagyis, hogy a beszervezettek majd maguk hívják össze a helyi aktivistákat, oktatásért tenni akarókat. Ha egyetlen egy dolgot kellene változtatni – emelte ki –, akkor az lenne, hogy valóban hozzáértő emberek hozzanak oktatáspolitikai döntéseket. Akik értenek a szakmához, és nem a kormányzat lojális kiszolgálói. 

„Kiabálni kell, amíg a torkunkon kifér”

„Lelkiismeretükből vezettetve” adták ki szombaton a közleményt – ezt már Törley Katalin mondta el portálunknak. Valóban értékelniük kell az eddigieket, mert az elmúlt két – két és fél évet keményen végigdolgozták, és az ellenzéki pártokkal kötött oktatási minimum is úgy néz ki, hogy „a sutba esett”.

Ugyanakkor hozzáteszi: lelkiismereti okok állnak a munkájuk között, így nyilvánvaló, hogy „nem fognak tudni elhallgatni”. Kiemelte: „kiabálni kell, amíg a torkunkon kifér”, hogy ezt milyen módon, milyen új szövetségesekkel tehetik a jövőben, az most a kérdés.

A Tanítanék Mozgalom emblematikus alakja szerint bizonyos körökben figyelnek rájuk, meg is keresik őket, ha történik valami az oktatásban, mégis úgy véli, azokat nem sikerült elérniük, akik a legjobban érintettek az ügyben. A rendelkezésre álló médiát viszonylag jól használták ki, a helyi hálózatépítés ugyanakkor nem egy sikertörténet a mozgalomnál – tette hozzá. Mint mondta, a szerveződés „kreatív magja” a 10 főt sem éri el. Ők voltak azok, akik teljes mértékben „végigtolták” az elmúlt két évet, és akik a szövegezési folyamatok mögött is állnak.

Törley Katalin úgy véli, hogy nem lehet elválasztani azt, hogy szakpolitikai indíttatású csoportról vagy politikai mozgalomról lenne szó, hiszen több mint egy éve a közpolitikai téren mozognak, noha szakpolitikai kérdést tesznek a küzdelmeik középpontjába. Szerinte nagy a szakadék aközött, amit ők képviselnek, és amit a kormány képvisel az oktatásban, és olyan paradigmaváltás kellene, amit most úgy tűnik, hogy a Fidesszel esélytelen megvalósítani. Ezért is volt kormányellenesnek az elmúlt évük, miközben végig az oktatási szakpolitikai kérdéseket tartották a fókuszban.

„Nem fél, hogy túltolják?” – nyílt levél a miniszterelnöknek

Noha jelenleg az újragondolás időszakát éli a szervezet, ez nem jelenti azt, hogy megszűnnének létezni, és „felemelni a hangjukat”, ha olyat észlelnek a magyar oktatásban, amivel nem értenek egyet. Ennek egyik bizonyítéka az a hétfő esti nyílt levél, amelyet a miniszterelnöknek címeztek. Témája a hazai kompetenciamérés, amely kimutatta, hogy a szakközépiskolában tanuló, 10. osztályos diákok kompetenciaeredményei a 6. osztályos gyerekek országos átlagát sem érik el. Ebben a következő kérdést szegezik Orbán Viktornak: „Miniszterelnök úr! Nem fél, hogy túltolják? Mi lesz, ha a „magyar emberek” már majd plakátot sem tudnak olvasni?”

További belföldi híreink