Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2018-04-24 06:14:00

Elszabadultak az albérletárak Budapesten

Átlagosan 140 ezer forintba kerül havonta egy lakás. Ez csak a bér, nincs benne a rezsiköltség. Az ötödik kerületben a legdrágábbak a bérlakások, ott 200 ezer forintot is elkérhetnek egy kis lakásért. Elemzők azt mondják, a drágulás lassan megáll, mert egyébként megfizethetetlenné válnának a lakások.

 

Aki most akar lakást bérelni, annak Budapest belvárosában átlagosan 140 ezer forintot kell fizetnie havonta. Három éve folyamatosan drágulnak a bérleti díjak. Egy jó állapotban lévő és megfizethető lakásnál a tulajdonosok sokszor úgy választanak bérlőt, mintha állásinterjút tartanának.

„Van, aki interjúztatja az albérlőket, van, aki önéletrajzot és motivációs levelet kér. Ezt azok a tulajdonosok tudják a leginkább megtenni, ahol sorban állás van a kiadó lakásért, és nagyon sokan jelentkeznek egy-egy kiadó albérletre”

 – fogalmazott az ATV Híradójának Balogh László, az ingatlan.com vezető gazdasági szakértője.

Kétszintes, 95 négyzetméteres luxuslakást mutat az egyik ingatlaniroda munkatársa Budapest belvárosában, ahol még a tükör is érintőképernyős. A tulajdonos kifejezetten kiadásra vette a lakást. Az ingatlanos szerint havi 1000-1500 eurót is kérhet érte. Nem véletlen, hogy nem forintban számol, ezeket a lakásokat ugyanis főleg külföldi bérlők veszik ki.

„Budapesten a belváros számít top lokációnak, itt van a legtöbb kiadó lakás, és itt a legdrágábbak is, 200 ezer forint környéki albérleti árakkal is találkozhatunk. Míg átlagosan Budapesten 140-160 ezer forintos átlagárral tudunk számolni, de ez a külső kerületekben százezer körüli, százezer alatti ár is lehet akár” – magyarázta Benedikt Károly, a Duna House elemzési vezetője.

Elemzések szerint a legdrágább környék az ötödik kerület, itt lehet átlagosan 200 ezres bérleti díjjal számolni. Nem sokkal marad le az első, a tizenkettedik, a hatodik és a hetedik kerület sem. Itt nagyjából 160 ezer forintot kérnek egy lakásért havonta.

atv.hu

Ajánlom

További belföldi híreink