Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2018-04-22 14:44:00

Kiengedi-e Orbán Lázárt a kormányból?

Elengedi-e Orbán Viktor Lázár Jánost "csak úgy" a kormányból, vagy esetleg ajánl valami mást kancelláriaminiszterének, aki péntek délelőtt már kimondta: "befejezte". Holnap találkoznak.

"Ez most Lázár-kormány vagy Orbán-kormány?" - Orbán Viktor ezt a kérdést tette fel kancelláriaminiszterének, legalábbis a kiszivárgott információk szerint, amikor 2015 szeptemberében négyszemközt tárgyaltak parlamenti dolgozószobájában, érzékeltetve vele, ki a miniszterelnök. A beszélgetésük végén mégis úgy lett minden, ahogy Lázár János szerette volna.

Orbán Viktor szándékával szemben Rogán Antal nem a Miniszterelnökség államtitkára lett október 1-től, hanem miniszter, Orbán Viktor kabinetfőnöke, akinek az "előszobáján" át juthatott csak el Lázár János is a miniszterelnök dolgozószobájáig. S hogy lemondását is kilátásba helyezve, miért ment el Lázár a falig, hogy első számú riválisát - aki a Befolyás-barométer szerint Magyarország 7. legbefolyásosabb személye -, megemelje és az államtitkárság helyett Orbán Viktor mellett egy miniszteri posztot "harcoljon ki" neki? Mert nem szerette volna, hogy Rogán Antal belépjen az ö felségterületére, a Miniszterelnökségre. A miniszterelnök pedig azért engedett kancelláriaminiszterének, mert abban a pillanatban többet ért neki, hogy Lázár ne mondjon le, hanem folytassa, dolgozzon tovább.

lázár jános és rogán antalLázár János és Rogán Antal

Orbán Viktor és Lázár János holnap találkoznak. A beszélgetés a kancelláriaminiszter jövőjéről szól. Az első felvonás már megvolt: péntek reggel a miniszterelnök értékelte szokásos rádióinterjújában a választásokat, és az új kormánya megalakítása kapcsán azt is elmondta, hogy az "agytrösztöt", a Miniszterelnökséget nem szeretné megtartani a jelenlegi formájában, új szerkezetben gondolkodik, átszervezések lesznek. A "komoly" beszélgetéseket pedig már lefolytatta, illetve a hétvégén folytatja azokkal, akiknek szerepet szán. A miniszterelnök interjúja után két órával Lázár János is adott egy interjút a vásárhelyi Rádió 7-nek, ő pedig azt mondta: "befejezte". A miniszterelnök a Miniszterelnökség vezetésére négy éve kérte fel. "Ezt a munkát elvégeztem, kerek egésznek tekintem”. Az uniós források hatékony lehívása is arról tanúskodik, hogy a munka eredményes volt, szerinte nála volt a "legerősebb csapat”, az ott dolgozók a „legkiválóbb tisztviselők”. A kormányon kívül, sőt Budapesten kívül is van élet – hangoztatta Lázár János, megjegyezve, az országos politikában, akár az első vonalban is sokan vannak, akik képtelenek voltak ezt tudomásul venni. Ö hétfőre kapott időpontot Orbán Viktortól. Közelgő megbeszélésükről annyit mondott: a miniszterelnöknek személyes joga meghatározni a kormányzati struktúrát és hozzá kiválogatni a személyeket. Hétfőn a miniszterelnök mond majd valamit, és a meghívott is hozzáteszi a magáét, azaz "kettőn áll a vásár" - mondta a rádióban, arra pedig, hogy elfogadna-e más pozíciót, mint a Miniszterelnökség, azt válaszolta, "ez nem így működik, ez nem piac”.

Lázár János valószínűleg azt már nem akarta megvárni, hogy Orbán Viktor esetleg az egészségügyet ajánlja a számára, ezért szólalt meg pénteken a vásárhelyi rádióban, ezért tudatta, a maga részéről "befejezte". (Szerdán megköszönte a Miniszterelnökség államtitkárainak is a mögöttük hagyott ciklus munkáját, este búcsúvacsorát is adott).

Környezete reakciója szerint érthetetlenek voltak a sajtóban pénteken, a rádióinterjúja utáni drámai szalagcímek, "nem volt ebben semmi meglepő", hiszen tavaly szeptember óta folyamatosan a visszavonulási szándékáról beszél, "most a rádióinterjújában is ugyanazt mondta"- magyarázták. Valójában nem ugyanazt és nem is ugyanúgy. Hódmezővásárhelyen február 25-én egy óriási politikai kudarcot, április 8-án pedig egy bravúros győzelmet élt át (72 százalékos részvétel mellett közel 29 ezer szavazattal aratott elsöprő győzelmet) és mindkettő felülrendezett sok mindent benne. Egyik ismerője még április 8-a elött azt mondta, hogy "egy visszavonulás Hódmezővásárhelyre, Márki-Zay Péterrel a háta mögött a polgármesteri székben már nem lenne ugyanaz a számára, mint előtte". Az, hogy a választások előtt a családi házukban töltötte Orbán Viktor az Hódmezővásárhelyen az éjszakát, reménykeltő volt a számára. A választások éjszakáján pedig Lázár János a győzelme után "come back" címmel posztolt egy videót a köszönő beszédéről és abban feltűnően hosszan és visszatérően méltatta Orbán Viktort, sőt, idézte tőle, hogy a győzelmet méltósággal és alázattal kell tudni viselni. Külön megköszönte a miniszterelnöknek a támogatását és a személye iránti bizalmat.

Április 8-a éjszakáján a felfokozott győzelmi hangulatban Lázár Jánosnak volt egy olyan mondata is, ami a folytatásra utalt: azzal utasította el az újságírói kérdéseket, hogy a következő Kormányinfón feltehetik majd neki azokat. A péntek délelőtti rádióinterjújában némi kihívó hangsúllyal azonban már az utódjának üzent, "én 112 kormányinfót tartottam, hajrá!”

"Face to face" Orbán Viktorral

Lázár János a hivatalos Facebook-oldalára mindenesetre egy olyan fotót posztolt, amelyiken a parlamenti ülésteremben a miniszteri bársonyszékekben ülve egymás felé fordulva mosolyognak Orbán Viktorral, "face to face".  

orbán viktor és lázár jános a parlamentben. fotó: mtiOrbán Viktor és Lázár János a parlamentben. Fotó: MTI

Kérdés, hogy holnap lesz-e elég ereje, illetve akar-e nemet mondani, amennyiben a miniszterelnök részéről elhangzana egy visszautasíthatatlan ajánlat. "Ennek a meccsnek még nincs vége, nem biztos, hogy Orbán Viktor csak úgy kiengedi Lázár Jánost a kormányból" - mondta egyik forrásunk. Szerinte más a miniszterelnök logikája, mint általában gondolnánk, nem érzelemből politizál. Racionális érvek és az erőegyensúlyt fenntartva - azaz, kifejezetten célszerűségi/hasznossági alapon szokott dönteni. A Kormányinfókon olykor elhangzott "fullánkos" hangsúlyai ellenére is értékelte Lázár János felkészültségét, ambíciózusságát, holott köztudomású, hogy impulzív, konfrontatív alkat. Vannak, akikkel pacifikálta kapcsolatát az elmúlt években kormányzati érdekek mentén, de például Schmidt Máriával, a Terror Háza Múzeum főigazgatójával, a Sorsok Háza megaprojekt felelősével ez a hírek szerint nem sikerült (ennek azért van jelentősége, mert neki sokkal régebbi és közelebbi is a nexusa a miniszterelnökkel, mint sok kormánytagnak).

Lázár Jánosnak egy kancelláriaminiszterség "alatti" területre tett esetleges javaslatot holnap jogában áll nem elfogadni. A miniszterelnöknek lehet nemet mondani - mondta egyik forrásunk, de hozzátette: "egyszer".

Azt nehéz elképzelni, mi lehetne Orbán Viktor ajánlata Lázár Jánosnak. Az EMMI fennmaradó része esetleg, ha a családpolitikai-demográfiai területek Novák Katalinhoz kerülnek, és Balog Zoltán csúcsminiszternek sem az EMMI élén szánna a miniszterelnök teret. A 2010-es kormányalakításkor Orbán Viktor a humán csúcstárcát már felajánlotta neki, de Lázár János akkor inkább belügyminiszter szeretett volna lenni, és végül a parlamenti frakcióvezetést választotta.

Mindenesetre Lázár János aktív a hivatalos Facebook-oldalán, a választói "kommentekben" hozzá intézett kérdéseire sorra válaszol rövid videóüzenetekben, a legfrissebben például éppen arról beszél: "a kicsi és közepes vállalkozások számára állami forrásokat fogunk biztosítani, és ezekről a pályázatokról korrektül kell tájékoztatni az érintett családokat, illetve családi vállalkozásokat". A polgári középosztály, a polgári alsó osztály megerősítése nagyon fontos cél lesz a következő négy évben - mindez még eléggé kormányzati-hivatalos válasznak tűnik.

További belföldi híreink