Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2018-04-21 19:52:00

Hiller: megszületett az MSZP 30 évének legfontosabb döntése

Külön frakcióban, de frakciószövetségben működik majd együtt a parlamentben az MSZP és a Párbeszéd. A Párbeszéd csak úgy alakíthat frakciót, hogy abban a párt képviselőin kívül Bősz Anett, a Liberálisoktól és Burány Sándor, az MSZP-től is helyet foglal majd. Az MSZP június 17-én választ új elnököt.

Az országgyűlési választásokon elszenvedett vereség értékelése is szerepelt az MSZP országos választmányának napirendjén. Az MSZP távozó elnöke már az ülés előtt igyekezett lehűteni a kedélyeket. 

Molnár Gyula elmondta: „Szerintem most nem kell itt izgulni semmi miatt. Tudjuk az eredményt, tudjuk a számokat, és azt gondolom, hogy ki kell találni azt, hogy hogyan tovább?”

Alaposabb elemzésre inkább a közelgő kongresszuson számít, az azonban világos, hogy ez így nem folytatható, de továbbra is a nyitott szövetségi politikát támogatja. Ezzel a párt budapesti elnöke is egyetért.

Kunhalmi Ágnes úgy fogalmazott: „Új MSZP-re van szükség mindenféleképpen. Nincs MSZP nélkül hazai baloldal. – Kunhalmi Ágnessel az élen? – Meglátjuk. Ezt el fogja dönteni a tagság.”

Karácsony Gergely is részt vett a választmány ülésén. Ő azt mondta, hogy meg fogja köszönni a támogatást és megbeszélik, hogy hogyan tovább.

Az ülés zártkörű volt, csak az ott született döntéseket hozták nyilvánosságra.

Hiller István azt mondta: „Az MSZP választmánya felhatalmazza az országgyűlési képviselőcsoportot arra, hogy hozzon létre frakciószövetséget a Párbeszéd Magyarország Párttal.”

A Párbeszéd azonban csak úgy alakíthat önálló frakciót, ha annak legalább öt országgyűlési képviselő tagja van. A Párbeszéd listán és egyéniben összesen három képviselőt juttatott a Házba, amelyhez a Liberálisok jelöltje Bősz Anett is csatlakozik. A hiányzó képviselőt az MSZP adja át szövetségesének.

Tóth Bertalan bejelentette, hogy:


„Burány Sándor lesz a Párbeszéd frakció tagja, aki meg fogja tartani párttagságát, párttisztségét, tehát a Magyar Szocialista Párt tagjaként fog ebben a frakcióban működni.”

Karácsony Gergely, a Párbeszéd társelnöke - aki valószínűleg visszaadja képviselői mandátumát - szintén megerősítette, hogy szeretnék fenntartani az MSZP és a Párbeszéd együttműködését, két frakcióban, de egy szövetségben.

Hiller István szerint ez volt az MSZP elmúlt csaknem 3 évtizedének legfontosabb döntése. A választmányi elnök azt is bejelentette, hogy az MSZP június 17-én tartja tisztújító kongresszusát, ahol mások mellett az új elnök személyéről is döntenek.

atv.hu

További belföldi híreink