Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2018-04-19 07:15:00

400 védőnő hiányzik az országban

Idén is díjazzák az év védőnőjét, a jelöléseket egészen április 30-ig várják. Több kategória is indul, a nyertesek pedig egy egyedi készítésű nyakékkel lesznek gazdagabbak. Az ATV vendége a Magyar Védőnők Egyesületének az elnöke volt, aki elmondta, hogy a családoktól való visszajelzés a legfontosabb a számukra. Csordás Ágnes beszélt arról is, hogy jelenleg is 400 védőnő hiányzik a rendszerből, és elengedhetetlen lenne egy új bértála a számukra.

Csordás Ágnes nagyon örül annak, hogy idén újra meghirdethetik az Én Védőnője jelölést. Fontos ez számukra, most pedig a családoktól várják azokat a történeteket, elbeszéléseket, amelyekben elmondják, ők miként vélekednek a munkájukról – mondta el az ATV Start című műsorban a Magyar Védőnők Egyesületének az elnöke. A jelöléseket egészen április 30-ig várják, szervezetük honlapján lehet jelölni, és fontos, hogy valamilyen személyes történettel ajánljanak be akárkit is, a díj nyertese pedig egy egyedi készítésű nyakékkel gazdagodik. Öt kategóriában hirdették meg a versenyt, a településformáktól függően.

Emlékeztetett: nem mindenkinek van ott a család, hogy támogassa a szülőket az első hónapokban. Mindig sok félelem van az édesanyákban – folytatta az elnök, majd hozzátette: az édesapákban is, mert onnantól kezdve egy harmadik személyért is felelősek. Mint mondta, a védőnők feladata, hogy ne egy sablon szerint gondozzák a családokat, gyerekeket, várandósokat, hanem testre szabottan, mert mindenkinek más az élettörténete. Csordás Ágnes szerint az a legfontosabb visszajelzés, ami a gondozottak, a családok felől jön, mert ők tudják azt, hogy mire van szükségük.

Noha férfiak is elvégezhetik a védőnői képzést az egészségtudományi karokon, de nem igazán maradnak a pályán. Elmondta, ma is van olyan férfi, aki védőnőként dolgozik, jobb szót ugyanis az elnök se tudott mondani a helyzetre. Arról is beszélt, hogy jelenleg is legalább 400 üres állásuk van, ennyien hiányoznak a rendszerből, ami azt jelenti, hogy kb. 1000 körzetet helyettesítenek a kollégái. Az ágazat összlétszáma kb. 4800 fő. Alapilletményük az a közalkalmazotti minimálbér „sajnos”- mondta, majd hozzátette: küzdenek azért, hogy ez a bértábla emelkedjen.

Az utóbbi években egyébként kicsivel nőhettek a béreik, de a bértábla nem változott, csupán pótlékokat kapnak, és ezzel közelítik a szakdolgozói bértáblát. Kiemelte: széthúz a védőnői társadalom, mert az ellátottak után kapják a bérkiegészítést. Összegezte: mindenféleképpen bértáblára van szükség, és a védőnő képzettség, plusz kompetenciák esetén kapott pótlékokkal lehetne elérni azt, hogy a védőnők megközelítsék azt az átlagbért, ami ma Magyarországon 300 ezer forinti körül van, és amit kevesen keresnek meg jelenleg.

atv.hu

Ajánlom

További belföldi híreink